site

Wartawan terkenal Algeria dijatuhi hukuman penjara 5 tahun

Mahkamah di Algiers telah menjatuhkan hukuman penjara lima tahun kepada wartawan terkemuka Ihsane El-Kadi dan mengarahkan penutupan organisasi medianya, yang dilihat sebagai ruang terakhir untuk perdebatan politik bebas di negara itu.

El-Kadi disabitkan dengan tuduhan berkaitan menerima dana dari luar negara untuk tujuan “propaganda” dan mengancam keselamatan negara.

Mahkamah memutuskan dia akan menjalani hukuman penjara tiga tahun, dengan dua tahun lagi digantung. Dia juga didenda $5,200 manakala syarikat di sebalik penyiar internetnya Radio M dan laman web Maghreb Emergent telah diperintahkan untuk dibubarkan dan didenda $7,000.

Radio M menjadi tuan rumah kepada tokoh pembangkang dan mengadakan debat secara langsung yang membincangkan secara terbuka situasi politik negara dan sering mengkritik pihak berkuasa yang disokong tentera.

Tin Hinane El-Kadi, anak perempuan wartawan itu, berkata bapanya enggan bercakap dengan mahkamah dalam dua perbicaraan yang diadakan kerana dia tidak menganggap syarat untuk perbicaraan yang adil telah dipenuhi. “Kes itu dipenuhi dengan penyelewengan dan pelanggaran prosedur undang-undang Algeria,” katanya, sambil menambah bahawa pasukan undang-undang El-Kadi enggan mengemukakan pembelaan atas alasan yang sama.

Temu bual televisyen oleh Presiden Abdelmadjid Tebboune bulan lalu di mana beliau merujuk kepada seorang wartawan yang tidak dinamakan yang beliau sifatkan sebagai pengintip memperdalam kepercayaan defendan dan peguamnya bahawa El-Kadi tidak akan menerima perbicaraan yang adil. “Ayah saya menganggap anggapannya tidak bersalah telah dilanggar,” kata Tin Hinane El-Kadi, sambil menambah bahawa peguam bapanya akan membuat rayuan terhadap keputusan mahkamah.

El-Kadi telah berada di penjara sejak dia ditangkap pada bulan Disember. Dia dibawa dalam belenggu ke pejabat organisasi medianya di ibu kota Algiers, di mana pihak berkuasa mengeluarkan komputer, kamera dan peralatan lain sebelum menutup premis itu.

Penangkapan beliau dipercayai dikaitkan dengan ruangan yang ditulisnya pada bulan yang sama yang membuat spekulasi sama ada tentera akan menyokong Tebboune untuk penggal kedua pada 2024. Tentera adalah sumber utama kuasa politik di Algeria dan dipercayai oleh penganalisis untuk menjadikan semua itu penting. keputusan.

Pihak berkuasa Algeria telah bertindak keras terhadap perbezaan pendapat sejak gerakan protes tanpa pemimpin yang membawa berpuluh-puluh ribu orang ke jalanan gagal dengan permulaan wabak pada 2020.

Pergerakan itu, yang dikenali sebagai hirak, menuntut peralihan kepada demokrasi dan membawa kepada penyingkiran Abdelaziz Bouteflika, mendiang presiden yang telah memohon, dengan sokongan tentera, penggal kelima memegang jawatan walaupun diserang strok yang melemahkan yang telah menyebabkan dia tidak dapat bertahan. pandangan selama enam tahun.

Tentera dipaksa untuk menolak Bouteflika selepas beberapa bulan protes, tetapi ia enggan tunduk kepada tuntutan untuk baik pulih sepenuhnya sistem dan pemasangan negara di mana kuasa sebenar dipegang oleh orang awam yang dipilih.

El-Kadi adalah penyokong yang bersemangat hirak, dengan Radio M menguatkan permintaan untuk demokrasi dan memberi suara kepada ahli politik yang menyeru kepada perubahan.

totobet result

pengeluaransdy

totobet net sydney

hasil togeĺ hongkong

tabel sgp