site

Wartawan Les Echos membantah penyingkiran editor oleh pemilik jutawan Bernard Arnault

Wartawan di akhbar perniagaan terbesar Perancis memprotes penyingkiran mengejut ketua pengarang mereka, yang menurut mereka diputuskan oleh pemilik jutawan penerbitan Bernard Arnault yang melanggar kebebasan editorial harian itu.

Wartawan di Les Echos tidak akan menandatangani nama mereka pada artikel mereka dalam talian dan dicetak selama 24 jam mulai tengah hari Khamis untuk membantah “pergi secara paksa” Nicolas Barré oleh Arnault, menurut satu kenyataan daripada kumpulan yang mewakili bilik berita.

“Kami melakukan tindakan ini selama 24 jam untuk menyerlahkan keazaman kami dan kemarahan kami kerana pemilik tidak menghormati kebebasan penerbitan kami,” kata Leila de Comarmond, presiden persatuan wartawan di Les Echos, sambil menambah bahawa “sebahagian besar” daripada wartawan akan mengambil bahagian.

Syarikat itu “tidak dapat menutupi realiti” bahawa Barré “disingkirkan oleh pemiliknya bertentangan dengan jaminan kemerdekaan yang dirundingkan” pada masa penjualan akhbar itu kepada LVMH, kumpulan mewah yang dimiliki oleh Arnault, kata persatuan wartawan itu.

LVMH membeli Les Echos daripada penerbit British Pearson, bekas pemilik Financial Times, pada 2007 dan menandatangani perjanjian yang bertujuan untuk melindungi kebebasan bilik berita.

Kakitangan mengesyaki Arnault mengalih keluar Barré kerana dia tidak berpuas hati dengan ulasan, diterbitkan dalam Les Echos, “Story of an ogre”, sebuah buku yang mengkritik rakan jutawan Vincent Bolloré, yang telah meningkat sebagai pemilik media yang berkuasa, empat orang yang mempunyai pengetahuan tentang perkara berkata. LVMH enggan mengulas.

Saluran akhbar dan televisyen terbesar di Perancis dimiliki oleh jutawan industrialis yang menggunakannya sebagai alat pengaruh. Selain Les Echos, LVMH memiliki akhbar harian Le Parisien dan stesen radio klasik.

Konglomerat pembinaan-ke-telekomunikasi keluarga Bouygues memiliki TF1, syarikat penyiaran swasta terbesar. Keluarga Dassault, pemilik syarikat pertahanan Dassault Aviation, memiliki akhbar Le Figaro. Jutawan telekomunikasi Xavier Niel memiliki pegangan dalam Le Monde.

Seorang saudara yang datang lewat ke media, Vincent Bolloré, yang merupakan pemegang saham terbesar di Vivendi, telah terbukti paling campur tangan di saluran berita televisyen, radio dan akhbar kumpulannya, sering menggantikan editor dan wartawan dan membentuk barisan editorial. Di bawah pemilikannya, CNEWS telah dirombak sebagai forum perbahasan konservatif, memainkan peranan dalam landskap media Perancis seperti Fox News di AS.

Barré akan “mengejar cabaran baharu” dalam peranan baharu dalam syarikat itu, kata bahagian media LVMH dalam satu kenyataan mengumumkan pemergian editor pada hari Rabu. François Vidal, timbalan Barré, akan mengambil alih tanggungjawabnya secara sementara sehingga editor baharu dilantik.

“Saya sangat gembira Nicolas Barré telah memilih untuk mengejar peluang baharu dalam kumpulan dalam peranan baharu. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepadanya atas kerjanya sepanjang dekad lalu yang terkemuka editorial di mana dia telah membuktikan nilai hebatnya sebagai seorang editor dan pengurus,” kata Arnault.

Barré tidak menjawab permintaan untuk komen.

Pelaporan tambahan oleh Leila Abboud

totobet sgp hari ini

totobet sidny

keluar angka hongkong

toto bet singapura