site

United Utilities: Great Stink II mungkin mendaratkan kumpulan air dengan bil £56bn

Windermere yang indah adalah tempat kegemaran perenang liar. Laporan tentang kumbahan yang mencurah ke perairannya menghantarnya keluar dari hujung yang dalam. Masalahnya merisaukan pelabur juga. United Utilities, pihak berkuasa air North West yang hujan, mempunyai satu perempat lebih banyak limpahan pembetung daripada purata. Kerajaan telah menuntut lebih daripada £14bn pelaburan untuk menangani masalah itu.

Pencemaran air merupakan isu besar di UK, seperti yang berlaku semasa Great Stink London pada tahun 1858. Pelepasan kumbahan kini mengetuai senarai aduan juga termasuk kadar kebocoran yang tinggi dan kewangan legap. Kempen, ahli politik dan media semakin bermusuhan.

Monopoli terkawal seperti United Utilities cenderung memperoleh pendapatan tetap. Sesuai dengan bentuknya, syarikat itu berkata pendapatan hanya 1 peratus lebih rendah daripada berpandu. Inflasi akan mengambil tol walaupun pendapatan berkaitan inflasi. Utiliti adalah pengguna berat hutang berkaitan indeks. Kos kewangan bersihnya ialah 6 peratus, atau £10 juta, lebih tinggi daripada tahun lepas.

Penilaian utiliti air adalah selaras dengan purata sejarah, pada premium 15 peratus kepada nilai modal kawal selia yang diselaraskan. Namun risiko politik pelaburan semakin meningkat. Ahli politik telah bertindak balas terhadap kemarahan orang ramai dengan mengancam denda sehingga £250 juta, peningkatan 1,000 kali ganda. Syarikat air perlu membuat persediaan yang lebih baik untuk menghadapi kemarau. Mereka perlu membelanjakan anggaran £20 bilion untuk memotong kebocoran dan mengurangkan penggunaan.

Meter air adalah sebahagian daripada pemacu itu. Kira-kira separuh daripada isi rumah telah bertukar, dalam beberapa kes secara wajib. Tetapi meter juga menyukarkan syarikat air untuk meningkatkan bil untuk membayar pelaburan yang diperlukan. Purata bil bagi setiap isi rumah perlu meningkat sebanyak 60 peratus yang menakutkan dari segi sebenar, kepada £700 setahun, untuk menampung perbelanjaan modal £100bn yang diperlukan di seluruh industri, menurut Barclays.

Kos mengekang tumpahan kumbahan merangkumi £56bn daripada angka itu. The Great Stink telah dipulihkan dengan pembetung baru yang masih berfungsi untuk tujuan itu hari ini.

Syarikat air mungkin perlu meningkatkan ekuiti baharu dan membelanjakan pendapatan tertahan. Itu akan menumpukan perhatian kepada dividen. Pembayaran yang diekstrak melalui pinjaman mahal daripada pemegang saham akan menerima penelitian yang tidak diingini.

Sebagai proksi bon, utiliti mempunyai tarikan. Tetapi di tengah-tengah Big Stink kedua, pelabur harus mempertimbangkan risiko politik yang semakin meningkat sebelum mengambil risiko.

Pasukan Lex berminat untuk mendengar lebih banyak daripada pembaca. Sila beritahu kami pendapat anda tentang utiliti air UK di bahagian komen di bawah.

resul sgp

angka keluar sidney

togel sdy hari

hongkong yang keluar malam ini

totobet singapura hari ini