site

Ulrich Körner, lelaki yang cuba menyatukan Credit Suisse

Dalam kehidupan lain, Ulrich Körner akan terkenal kerana cuba menyelamatkan bank Switzerland yang berbeza daripada keruntuhan.

Pada September 2011, UBS kucar-kacir selepas peniaga penyangak Kweku Adoboli kerugian $2.3bn dan ketua eksekutif Oswald Grübel terpaksa meletakkan jawatan. Ketika lembaga bergegas mencari pengganti, draf siaran akhbar awal mempunyai pemegang tempat untuk nama CEO baharu: “UK”. Tetapi Körner, ketika itu ketua pegawai operasi dan timbalan CEO, enggan mengambil peranan sementara — dia mahukan sokongan penuh bank itu. Lembaga itu menolak dan draf itu dikemas kini dengan pantas dengan huruf inisial baharu: “SPE”. Sergio Pietro Ermotti merebut peluangnya dan mengendalikan pemberi pinjaman selama sedekad yang berjaya.

Sebelas tahun kemudian, Körner yang terpelihara mempunyai satu lagi peluang untuk menstabilkan institusi nasional yang menghadapi krisis eksistensi: kali ini saingan sengit UBS, Credit Suisse. Ia telah menjadi permulaan yang sukar. Sepanjang tempoh lapan bulan beliau, saham telah menjunam 63 peratus apabila bank itu melaporkan kerugian berbilion-bilion kedua berturut-turut dan pelanggan yang panik mengeluarkan dana SFr111bn ($121bn).

Credit Suisse mencecah nadir minggu ini apabila pelabur terbesarnya menolak menyediakan sebarang modal lagi, yang menyebabkan penularan pasaran pengecas turbo akibat kegagalan Silicon Valley Bank. Hutangnya merosot kepada harga yang tertekan dan ia terpaksa membuat petisyen kepada Bank Negara Swiss untuk talian hayat SFr50bn. Tetapi walaupun sebuah backstop dari stok simpanan jongkong dongeng mereka gagal membendung pendarahan. Spekulasi berkisar tentang kebankrapan, perpecahan atau penyelamatan yang diatur oleh UBS. “Status quo bukan lagi pilihan,” kata penganalisis JPMorgan Kian Abouhossein.

Adakah Körner — yang diterangkan oleh seorang rakan sekerja sebagai “tidak boleh dikecewakan, walaupun mempunyai pekerjaan yang paling tertekan dalam perbankan” dan oleh yang lain sebagai “mempunyai keupayaan pra-natural untuk menyerap tekanan” – lelaki yang tepat untuk memegang bank bersama-sama?

“Uli mungkin kelihatan sebagai seorang yang introvert, tetapi dia sangat disukai satu lawan satu, pintar dan bijak, dan dalam banyak kes mereka adalah orang yang terbaik dalam krisis,” kata Ermotti, bekas ketua eksekutif UBS. “Tetapi ketika dia mengambil kerja itu, ia seperti seorang anggota bomba diminta meluru masuk ke dalam bangunan yang terbakar. Ia amat mencabar dan sukar untuk mengubahnya.”

Körner, 60, dilahirkan di Jerman tetapi bersekolah di sekolah Switzerland dan memegang dua kewarganegaraan. Dia memulakan kerjayanya di Price Waterhouse sebelum menyertai McKinsey. Pada tahun 1998, beliau menyertai Credit Suisse, meningkat menjadi ketua Switzerland.

“Dia seorang yang sangat pendiam, menyimpan nasihatnya kepada dirinya sendiri,” kata Kai Nargowala, yang meninggalkan lembaga Credit Suisse tahun lalu. “Pada masa itu tempat itu dikuasai oleh orang Amerika seperti [former CEO] Brady Dougan dan [former asset management boss] Eric Varvel, dan seperti yang anda tahu orang Amerika suka mengambil banyak oksigen di dalam bilik. Uli senyap tetapi berkesan.”

Pada tahun 2009 Körner pergi ke UBS. Ermotti menugaskannya untuk memotong pusat korporat yang kembung dan membalikkan unit pengurusan aset, dan memujinya dengan “pekerjaan yang hebat”. Di sanalah dia mendapat jolokan “Uli the knife” kerana pemotongan kosnya yang tidak memihak.

Körner kembali ke Credit Suisse pada April 2021 untuk membantu menyelesaikan skandal Greensill Capital, apabila unit pengurusan aset terpaksa menggantung $10 bilion dana pelaburan di tengah-tengah dakwaan penipuan. Pada masa yang sama, krisis semakin meruncing apabila bank itu kerugian $5.5bn akibat keruntuhan pejabat keluarga Archegos.

Credit Suisse telah mengalami “lumpuh analisis, ia tidak dapat membuat keputusan tentang apa-apa”, kata Nargowala. “Pada peringkat ini ia memerlukan arahan yang jelas, dan Uli telah cuba memberikannya.”

Memilih Körner adalah satu percubaan untuk memecahkan corak pemimpin yang lebih flamboyan yang tempohnya telah berakhir dengan memalukan, menurut seorang ahli lembaga pengarah. “Uli bukan seorang pemain pertunjukan, tetapi seorang pemimpin perniagaan yang berasaskan fakta dan bijak,” kata ahli lembaga itu. “Wartawan mungkin mendapati dia kurang menarik. Tetapi itulah yang kami perlukan.”

Walau bagaimanapun, gaya komunikasinya yang tumpul dan diterajui data telah gagal untuk menghiburkan pelabur. Dia juga tidak berjaya menghentikan eksodus pelanggan dari bahagian pengurusan kekayaan, kunci kepada keupayaan Credit Suisse untuk terus hidup. “Uli terus mengulanginya [the bank] mempunyai kecairan dan modal yang tinggi jadi selamat dan kukuh, tetapi itu harus diberikan, ia tidak meyakinkan,” kata seorang saingan eksekutif perbankan Switzerland. “Gaya hambar dan kepantasan sesuatu yang dilakukan adalah membimbangkan.”

Bekas pelabur terkemuka David Herro, dari Harris Associates, juga telah mengkritik perjanjian yang diluluskan Körner dengan ahli lembaga pengarah. Michael Klein mengatur spinout perniagaan perbankan pelaburan, merundingkan bukan sahaja pembelian $175juta firmanya sendiri, tetapi juga bayaran $10juta untuk nasihatnya.

“Dia tidak pernah menjalankan bank pelaburan begitu juga dengan belas kasihan orang seperti Klein, yang menjalankan perniagaan di sekelilingnya,” kata seorang rakan sekerja kanan. “Begitu juga, dia tidak pernah menjalankan pengurusan kekayaan mahupun bekerja di luar Switzerland, jadi tidak mempunyai rangkaian untuk menyemak fakta dan mengemudi keputusan strategik global ini.”

Di luar kerja, personaliti Körner lebih berwarna-warni. Dia mempunyai tiga anak — dan tiga ekor anjing: dogo argentino, terrier Boston dan penuding berambut dawai Jerman — dan tinggal di Engadine, lembah Alpine tempat dia mendaki dan bermain ski. Dia juga suka bergaul dan suka minum, menggemari wain.

Tetapi dia terkenal di Zurich kerana menjadi “petrolhead” dan pemandu perhimpunan. Dia membawa Porsche klasik yang berbeza dari koleksinya ke pejabat setiap hari. Pada tahun 2013 dia berlumba dalam “Cabaran Motor Peking to Paris” dalam Porsche 911 kelabu 1972 yang disesuaikan dan dia merundingkan penajaan UBS untuk Formula 1, mendakwa kepada rakan sekerja bahawa dia lebih baik daripada Bernie Ecclestone.

Sejak mengambil alih tugas pada bulan Julai, dia telah memberitahu rakan-rakan bahawa dia terlalu sibuk untuk berlumba. Walau bagaimanapun, jika dia tidak dapat mengumpulkan saham Credit Suisse tidak lama lagi, dia mungkin mendapati dirinya mempunyai lebih banyak masa untuk memanjakan minatnya.

Video: Credit Suisse: apakah seterusnya untuk bank yang dilanda krisis? | Filem FT

Pelaporan tambahan oleh Owen Walker

stephen.morris@ft.com

Pengeluaran Hongkong

Keluaran Hongkong

Bandar Togel

Keluaran SGP hari Ini

Data Keluaran SDY

Result SDY Hari Ini