site

UK Home Office bekerjasama dengan permulaan pertahanan AS untuk mengenal pasti lintasan bot kecil

Pejabat Dalam Negeri UK sedang bekerjasama dengan syarikat permulaan pertahanan AS Anduril Industries untuk mengenal pasti pendatang yang menyeberangi Selat Inggeris, menggunakan teknologi pengawasan berkuasa kecerdasan buatan syarikat untuk mengesan bot-bot kecil.

Anduril, yang disokong oleh Peter Thiel, pelabur Silicon Valley dan penyokong terkemuka Donald Trump, terkenal dengan kerja-kerjanya dengan tentera AS. Syarikat permulaan itu sebelum ini menggunakan menara pengawalnya untuk mengenal pasti, mengesan dan menjejaki orang yang melintasi sempadan AS-Mexico secara autonomi.

Menurut orang yang biasa dengan langkah itu, Anduril membantu dengan ikrar perdana menteri UK Rishi Sunak untuk “menghentikan bot”, dengan salah satu menara pengawal syarikat dipasang di Dover yang menghadap ke Selat Inggeris.

Pelukan kerajaan Konservatif terhadap Anduril mungkin terbukti kontroversi, bagaimanapun, dengan beberapa ahli politik dan aktivis privasi AS telah menyifatkan penggunaan teknologi bantuan AI di sempadan sebagai “invasif” dan “tidak berperikemanusiaan”.

Dinamakan sempena pedang di JRR Tolkien Penguasa Cincin trilogi, Anduril telah ditubuhkan pada 2017 oleh Palmer Luckey, pengasas alat dengar realiti maya Oculus.

Permulaan itu telah bernilai $7 bilion dalam pusingan pembiayaan baru-baru ini, dengan sokongan daripada pelabur Lembah Silikon terkemuka termasuk Thiel dan syarikat modal teroka Andreessen Horowitz.

Paul Hollingshead, ketua Anduril di Eropah dan Afrika, berkata di LinkedIn bahawa dia telah memberi taklimat kepada Sunak “tentang sokongan kami kepada operasi keselamatan negara yang diketuai oleh Pejabat Dalam Negeri” semasa lawatan ke Pusat Penyelarasan Menyelamat Maritim Dover awal bulan ini.

Anduril telah memasang menara sentri maritim di luar pusat, yang menurut syarikat itu boleh mengesan kapal lebih daripada 15km ke laut dan mengenal pasti mereka sebagai “mencurigakan”.

Hollingshead berkata kerja Anduril adalah “contoh hebat model pengendalian kerajaan yang menyepadukan penderia dan sistem merentasi laut, darat dan udara”, dalam siaran LinkedInnya awal bulan ini.

Menurut laman webnya, Anduril menyimpan “sejarah lengkap semua trafik yang dikesan oleh Sentry Towers” dalam platform perisiannya Lattice, yang boleh menarik data daripada sistem pengawasan yang berbeza dan mengesan, menjejak dan mengelaskan objek. Syarikat itu sebelum ini berkata teknologi pengawasannya tidak menggunakan perisian pengecaman muka.

Bekas perdana menteri Boris Johnson telah meletakkan tentera bertanggungjawab untuk menangani isu penyeberangan bot pendatang. Pada bulan Januari, Sunak mengenakan Pejabat Dalam Negeri untuk mengambil alih melalui unit Perintah Operasi Bot Kecil yang baru dibuat.

Duncan Capps, seorang Mejar Jeneral dalam Tentera British baru-baru ini dilantik untuk mengetuai unit itu, turut bergambar bersama Sunak semasa lawatan ke Dover, dalam gambar yang dikeluarkan oleh Downing Street yang kelihatan menunjukkan menara pengawal Anduril sedang dilihat.

Anduril menandatangani tiga kontrak hampir £8 juta dengan Kementerian Pertahanan pada 2021, menurut data dari Tussell, sebuah syarikat yang menjejaki penyumberan luar kerajaan. Kontraknya dengan Pejabat Dalam Negeri belum lagi diterbitkan, menurut seseorang yang biasa dengan situasi itu.

Pejabat Dalam Negeri berkata “dron, bot, radar dan kamera berasaskan darat” akan diperkenalkan apabila ia mewujudkan unit bot kecil khusus pada akhir Januari. Ia juga merekrut 730 kakitangan tambahan untuk menyokong kerjanya dalam menangani lintasan bot kecil.

Pejabat Dalam Negeri juga telah mengambil langkah kontroversial lain untuk menangani isu tersebut. Suella Braverman, setiausaha dalam negeri, memperkenalkan rang undang-undang penghijrahan haram kepada Dewan Rakyat awal bulan ini yang akan mengenakan “tugas undang-undang” untuk mengeluarkan semua pencari suaka yang dianggap telah memasuki UK “secara haram” ke negara ketiga yang “selamat” atau negara mereka. negara asal.

Anduril enggan mengulas. Pejabat Dalam Negeri berkata: “kami tidak mengulas mengenai pengaturan komersial dengan pembekal.”

result singapure

peng sidney

toto sydney lengkap

hasil pengeluaran hongkong

data toto