site

UBS/pengurusan kekayaan: Hamers mesti meminimumkan penerbangan pelanggan

Pengurusan kekayaan adalah produk sebagai lambang Switzerland sebagai Toblerone. Coklat itu kehilangan lambang gunung Matterhorn akibat offshore. Pihak berkuasa Switzerland tidak mahu penjenamaan pengurusan kekayaan turut melemah. Itulah salah satu sebab mereka telah mendorong Credit Suisse yang bergelut ke dalam perkahwinan senapang patah dengan saingan yang lebih besar UBS.

Aliran keluar harian lebih daripada SFr10bn setiap hari daripada Credit Suisse lewat minggu lalu menyejukkan pengurusan kekayaan dan sektor perbankan swasta yang lazimnya mendahului kedudukan global. Pada 2021, Switzerland menyimpan aset sebanyak $2.5tn, diikuti oleh Hong Kong dengan $2.3tn dan Singapura dengan $1.5tn, menurut Boston Consulting.

Menggabungkan Credit Suisse dan UBS harus mewujudkan juara kebangsaan Switzerland dalam pengurusan kekayaan dengan $1.8tn dalam aset pro-forma yang membayar yuran dan 11,000 pengurus perhubungan. Tanggungjawab adalah pada ketua eksekutif UBS Ralph Hamers dan bos bahagian Iqbal Khan untuk mengintegrasikan perniagaan dengan cara yang meminimumkan pelarian modal. Kebiasaan yang terakhir dengan pengurus perhubungan Credit Suisse mungkin membantu UBS memegang aset.

Masalah utama mereka ialah sebahagian daripada pelanggan mempunyai akaun dengan kedua-dua bank. Ramai yang akan memindahkan wang ke institusi lain untuk mengurangkan risiko penumpuan. Mereka berkemungkinan telah kehilangan satu perlima daripada aset pelanggan.

Pelabur Teluk mempunyai sebab tambahan untuk menarik dana. Bank Negara Saudi memiliki hampir sepersepuluh saham Credit Suisse dan memburukkan panik pendeposit minggu lalu dengan menolak suntikan modal. Ia telah mengambil potongan rambut yang ganas melalui penjualan paksa syarikat itu.

Tetapi mana-mana wang buruan boleh tinggal di Switzerland. Negara ini mempunyai ekosistem yang sihat dengan pengurus kekayaan yang lebih kecil dan bank swasta. Ini termasuk Julius Baer dengan sekitar $460bn dalam aset akhir tahun di bawah pengurusan. Peringkat seterusnya ialah Pictet, dengan $280bn aset kekayaan, Lombard Odier, Vontobel dan EFG.

Tanpa Credit Suisse, UBS akan menjadi satu-satunya bank Switzerland yang mempunyai kunci kira-kira besar yang mungkin ingin dipinjam oleh pelanggan persendirian yang paling tinggi. Itu penting apabila pinjaman margin yang canggih diperlukan.

Pihak berkuasa Switzerland mengambil tindakan keras dan pantas untuk menghentikan keruntuhan. Itu tidak secara automatik mengukuhkan kelayakan pengurusan kekayaan dengan mengurangkan bank peringkat teratas Switzerland daripada dua kepada satu. Kelompok perniagaan mendapat manfaat daripada skala dan kepelbagaian. Kedua-duanya berkurangan dengan kehilangan Credit Suisse.

Jika anda seorang pelanggan dan ingin menerima makluman apabila artikel Lex diterbitkan, cuma klik butang “Tambah ke myFT”, yang muncul di bahagian atas halaman ini di atas tajuk.

result hari ini

penge sidney

sydney hari ini

indo togel hk

pengeluaran singapura