site

UBS dan pengawal selia bergegas untuk memeterai perjanjian pengambilalihan Credit Suisse

Credit Suisse, UBS dan pengawal selia utama mereka berlumba-lumba untuk menyelesaikan perjanjian mengenai penggabungan bersejarah dua bank terbesar Switzerland sejurus petang Sabtu, orang yang biasa dengan situasi itu memberitahu Financial Times.

Bank Negara Switzerland dan pengawal selia Finma telah memberitahu rakan sejawatan antarabangsa bahawa mereka menganggap perjanjian dengan UBS sebagai satu-satunya pilihan untuk menahan kejatuhan dalam keyakinan terhadap Credit Suisse. Dua orang berkata aliran keluar deposit daripada bank melebihi Sfr10bn ($10.8bn) sehari lewat minggu lalu apabila kebimbangan terhadap kesihatannya meningkat.

Lembaga di kedua-dua bank itu bermesyuarat hujung minggu ini. Pengawal selia utama Credit Suisse di AS, UK dan Switzerland sedang mempertimbangkan struktur undang-undang perjanjian dan beberapa konsesi yang telah diminta oleh UBS.

UBS mahu dibenarkan untuk fasa dalam sebarang tuntutan yang akan dihadapinya di bawah peraturan global mengenai modal untuk bank terbesar di dunia. Selain itu, UBS telah meminta beberapa bentuk indemniti atau perjanjian kerajaan untuk menampung kos undang-undang masa hadapan, kata salah seorang daripada mereka.

Credit Suisse mengetepikan SFr1.2bn dalam peruntukan undang-undang pada 2022 dan memberi amaran bahawa tindakan undang-undang yang belum diselesaikan dan siasatan kawal selia boleh menambah SFr1.2bn lagi.

UBS, Credit Suisse, SNB dan Rizab Persekutuan enggan mengulas. Finma dan Bank of England tidak segera menjawab permintaan untuk mendapatkan komen.

Perlumbaan untuk perjanjian berlaku beberapa hari selepas bank pusat Switzerland terpaksa menyediakan talian kredit kecemasan SFr50bn ($54bn) kepada Credit Suisse.

Ini gagal menahan kejatuhan harga sahamnya, yang telah jatuh ke paras terendah selepas pelabur terbesarnya menolak menyediakan sebarang modal lagi dan pengerusinya mengakui bahawa eksodus pelanggan pengurusan kekayaan berterusan.

Saham bank-bank Eropah lain juga terjejas teruk oleh krisis keyakinan yang dicetuskan oleh kejatuhan Silicon Valley Bank hujung minggu lalu.

Pengambilalihan prospektif mencerminkan perbezaan ketara dalam nasib kedua-dua bank. Sepanjang tiga tahun lalu, saham UBS telah memperoleh kira-kira 120 peratus manakala saingan yang lebih kecil telah menjunam kira-kira 70 peratus.

Yang pertama mempunyai permodalan pasaran $56.6bn, manakala Credit Suisse menutup dagangan pada hari Jumaat dengan nilai $8bn. Pada 2022, UBS menjana keuntungan $7.6bn, manakala Credit Suisse mengalami kerugian $7.9bn, dengan berkesan menghapuskan keseluruhan pendapatan dekad sebelumnya.

Pengawal selia Switzerland memberitahu rakan sejawatan mereka di AS dan UK pada petang Jumaat bahawa penggabungan kedua-dua bank itu adalah “pelan A” untuk menahan kejatuhan keyakinan pelabur terhadap Credit Suisse, kata salah seorang daripada mereka. Tiada jaminan perjanjian, yang perlu diluluskan oleh pemegang saham UBS, akan dicapai.

Hakikat bahawa SNB dan Finma memihak kepada penyelesaian Switzerland telah menghalang pembida berpotensi lain. Gergasi pelaburan AS BlackRock telah merangka pendekatan saingan, menilai beberapa pilihan dan bercakap dengan pelabur berpotensi lain, menurut orang yang diberi taklimat mengenai perkara itu.

Penggabungan penuh antara UBS dan Credit Suisse akan mewujudkan salah satu institusi kewangan sistemik global terbesar di Eropah. UBS mempunyai $1.1tn jumlah aset pada kunci kira-kira dan Credit Suisse mempunyai $575bn. Walau bagaimanapun, perjanjian besar sedemikian mungkin terbukti terlalu sukar untuk dilaksanakan.

The Financial Times sebelum ini telah melaporkan bahawa pilihan lain yang sedang dipertimbangkan termasuk memecahkan Credit Suisse dan mengumpul dana melalui tawaran awam divisyen Switzerland yang berkurung, dengan unit pengurusan kekayaan dan aset dijual kepada UBS atau pembida lain.

UBS telah berada dalam keadaan berjaga-jaga untuk panggilan menyelamat kecemasan daripada kerajaan Switzerland selepas pelabur semakin berhati-hati dengan penstrukturan semula Credit Suisse yang terbaharu. Tahun lepas, ketua eksekutif Ulrich Körner mengumumkan rancangan untuk memotong 9,000 pekerjaan dan menukar sebahagian besar bank pelaburannya menjadi entiti baharu bernama First Boston, yang dikendalikan oleh bekas ahli lembaga pengarah Michael Klein.

keluaran sgp result

pengeluaran sidney siang ini

sidney togel

keluar hongkong malam ini

totobet.net sgp