site

UBS bersetuju perjanjian menyelamat $3.25bn untuk saingan Credit Suisse

UBS bersetuju untuk membeli Credit Suisse dengan harga $3.25 bilion selepas rundingan hujung minggu yang sibuk diurus oleh pengawal selia Switzerland untuk melindungi sistem perbankannya dan cuba menghalang krisis merebak merentasi pasaran kewangan global.

Perjanjian bersejarah itu menyusuli lima hari di mana penubuhan Switzerland berlumba-lumba menamatkan krisis yang semakin meruncing di Credit Suisse yang mengancam untuk menjatuhkan pemberi pinjaman kedua terbesar negara itu.

Talian kredit kecemasan SFr50bn ($54bn) yang disediakan oleh Swiss National Bank pada hari Rabu gagal menahan penurunan mendadak dalam harga saham, yang diburukkan lagi oleh kegawatan pasaran yang lebih luas yang disebabkan oleh kejatuhan mendadak Silicon Valley Bank yang berpangkalan di California.

“Pada hari Jumaat aliran keluar mudah tunai dan turun naik pasaran menunjukkan ia tidak lagi mungkin untuk memulihkan keyakinan pasaran, dan penyelesaian yang pantas dan stabil amat diperlukan,” kata presiden Switzerland Alain Berset pada sidang akhbar di Bern pada petang Ahad. “Penyelesaian ini adalah pengambilalihan Credit Suisse oleh UBS.”

UBS akan membayar kira-kira SFr0.76 sesaham dalam sahamnya sendiri, bernilai SFr3bn, meningkat daripada bidaan SFr0.25 awal hari ini bernilai sekitar $1bn yang ditolak oleh lembaga Credit Suisse. Walau bagaimanapun, tawaran itu kekal jauh di bawah harga penutup Credit Suisse pada SFr1.86 pada hari Jumaat.

Bank Negara Switzerland telah bersetuju untuk menawarkan talian mudah tunai SFr100bn yang disokong oleh jaminan lalai persekutuan kepada UBS sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, kata kementerian kewangan Switzerland. Kerajaan juga menyediakan jaminan kerugian sehingga SFr9bn, tetapi hanya selepas UBS menanggung kerugian SFr5bn pertama ke atas portfolio aset tertentu.

Beberapa SFr16bn bon modal Tambahan Tahap 1 Credit Suisse, yang direka untuk mengambil kerugian apabila institusi menghadapi masalah dan untuk memindahkan risiko kegagalan bank daripada pembayar cukai kepada pelabur, sedang dihapuskan.

Credit Suisse berkata dalam kenyataannya pada petang Ahad bahawa pengawal selia pasaran Switzerland telah menentukan bon akan “dilupuskan kepada sifar”.

Ini adalah cerita yang sedang berkembang. Lebih banyak untuk diikuti

result agp

pengeluaran sidney ini hari

sidney yang

hk togel hari ini keluar

singapore totobet net