site

Trump media Spac menolak CEO dan menghadapi ancaman penyahsenaraian

Syarikat cek kosong yang merancang untuk membawa perniagaan media Donald Trump kepada umum telah menggulingkan ketua eksekutifnya, menambah kekacauan di dalam sebuah syarikat yang telah diancam dengan bursa saham dinyahsenarai kerana yuran yang tidak dibayar.

Perbadanan Pemerolehan Dunia Digital telah kehilangan 87 peratus daripada penilaian $3.6 bilion yang diperintahkannya selepas mengumumkan pada Oktober 2021 perjanjian untuk bergabung dengan Trump Media & Technology Group, yang mengendalikan platform Truth Social miliknya.

Sejak itu, syarikat pengambilalihan tujuan khas itu terlepas beberapa tarikh akhir untuk mendapatkan undi pemegang saham yang diperlukan untuk meneruskan perjanjian itu dan terpaksa meminjam berjuta-juta dolar daripada penajanya sendiri dalam usaha terakhir untuk mengekalkannya. Pendakwa raya persekutuan dan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa AS telah membuka siasatan yang dikatakan oleh Dunia Digital boleh menghalang penggabungannya yang dirancang.

Dunia Digital berkata dalam pemfailan kawal selia pada hari Rabu bahawa ia telah “menamatkan” Patrick Orlando, ketua eksekutif dan pengerusinya, dan memetik “angin yang tidak pernah berlaku sebelum ini” untuk syarikat itu. Orlando ialah pemegang saham utama DWAC dan boleh menjana ratusan juta dolar jika perjanjian itu selesai.

Bursa saham Nasdaq memberi amaran kepada Dunia Digital pada Februari bahawa ia telah gagal membayar yuran tertentu dan berisiko untuk dinyahsenarai.

Senarai syarikat tidak patuh yang diterbitkan oleh Nasdaq pada hari Selasa menunjukkan Dunia Digital masih belum membayar yuran. Syarikat itu telah berkata ia berhasrat untuk membayar apa-apa yuran yang terhutang, dan merayu permintaan bursa itu.

The Financial Times melaporkan pada bulan September bahawa Dunia Digital telah gagal membayar peguam proksi Saratoga Proxy Consulting untuk kerjanya mengumpulkan pemegang saham dan membina sokongan untuk lanjutan untuk menyelesaikan perjanjian itu.

Masalah syarikat baru-baru ini sangat berbeza dengan minggu-minggu awal yang menggembirakan, apabila Dunia Digital mengumumkan perjanjian untuk memperoleh Trump Media kurang daripada sebulan selepas menyelesaikan tawaran awam permulaannya.

Perjanjian itu nampaknya merupakan satu kejayaan yang menonjol bagi Orlando, seorang eksekutif kewangan yang kurang dikenali yang minat perniagaannya sebelum ini termasuk kilang biofuel Peru dan usaha perdagangan gula.

Tetapi Dunia Digital tahun lepas berkata siasatan kerajaan berkemungkinan menangguhkan perjanjian itu, walaupun tarikh akhir satu tahun untuk menyelesaikan penggabungan semakin hampir. Menjelang musim luruh lalu Orlando menggesa pangkalan pelabur runcit syarikat yang berpecah-belah untuk menyerahkan kertas kerja yang membolehkan pelanjutan, malah menghadiri temu bual dengan penginjil Kristian Chad Nedohin yang memulakan dengan doa mengucapkan terima kasih kepada Yesus Kristus kerana “memberkati pelaburan ini”.

Orlando dan wakil untuk Dunia Digital tidak menjawab permintaan untuk komen. Lembaga pengarah syarikat telah mengalami pusing ganti sejak beberapa bulan lalu, termasuk pemergian dua pengarah. Ketua pegawai kewangan Luiz Philippe dari Orléans-Braganza, ahli parlimen Brazil dan sekutu bekas presiden sayap kanan Brazil Jair Bolsonaro, juga telah meninggalkan syarikat itu.

Orlando, yang firmanya Arc Global Investment adalah penaja di sebalik Spac, akan digantikan oleh Eric Swider sebagai ketua eksekutif sementara. Orlando kekal dalam lembaga Digital World.

resultan sgp

pengeluaran sydne

sdy totobet

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

tabel sh