site

TikTok didenda £12.7 juta kerana gagal melindungi privasi kanak-kanak

Badan pemerhati data UK telah mendenda TikTok £12.7 juta kerana gagal melindungi privasi kanak-kanak, di tengah-tengah kebimbangan global yang semakin meningkat terhadap penggunaan data di aplikasi media sosial milik China.

Pejabat Pesuruhjaya Maklumat pada hari Selasa berkata ia menganggarkan bahawa sehingga 1.4 juta kanak-kanak UK berumur bawah 13 tahun telah menggunakan aplikasi video viral pada 2020, walaupun peraturan TikTok sendiri menghalang kanak-kanak di bawah umur 13 tahun daripada membuat akaun.

Platform itu juga gagal mendapat kebenaran ibu bapa untuk menggunakan data kanak-kanak, melanggar undang-undang perlindungan data UK, kata pengawal selia.

Denda itu dibuat ketika TikTok menghadapi serangan kebimbangan keselamatan daripada kerajaan di seluruh dunia.

Bulan lalu, ketua eksekutif TikTok dikritik oleh penggubal undang-undang AS ketika aplikasi media sosial itu cuba mengelak kemungkinan larangan AS atas kebimbangan keselamatan yang dikaitkan dengan pemilikan Chinanya.

Ia juga telah dilanda oleh semakin banyak kerajaan, termasuk UK, EU, Kanada dan AS, yang melarang TikTok daripada peranti kerajaan.

Sebagai tindak balas kepada tekanan yang semakin meningkat, TikTok bulan lepas telah menetapkan langkah baharu untuk melindungi data pengguna di Eropah. Ini akan menyaksikan ia membuka dua pusat data di Dublin, dan satu pertiga di Norway, untuk menyimpan video, mesej dan maklumat peribadi yang dijana oleh 150 juta pengguna platform Eropah.

Siasatan ICO mendapati bahawa TikTok “tidak bertindak balas dengan secukupnya” apabila kebimbangan dibangkitkan secara dalaman dengan pekerja kanan mengenai kanak-kanak bawah 13 tahun menggunakan platform tersebut.

“TikTok sepatutnya tahu lebih baik, TikTok sepatutnya lebih baik,” kata John Edwards, pesuruhjaya maklumat UK.

TikTok berkata ia telah mengambil langkah untuk menghalang kanak-kanak daripada mengakses platformnya. Ia juga menerbitkan maklumat tentang bilangan akaun yang dipautkan kepada pengguna yang disyaki berumur bawah 13 tahun.

Aplikasi media sosial itu berkata ia mengalih keluar lebih daripada 17 juta akaun dalam tempoh tiga bulan terakhir 2022.

“Kami melabur banyak untuk membantu memastikan kanak-kanak bawah 13 tahun keluar dari platform dan 40,000 pasukan keselamatan kami bekerja sepanjang masa untuk membantu memastikan platform selamat untuk komuniti kami,” kata TikTok.

Syarikat teknologi di seluruh dunia menghadapi peraturan yang lebih ketat tentang cara mereka melindungi data kanak-kanak dalam talian.

Kerajaan UK bersedia untuk memperkenalkan Rang Undang-undang Keselamatan Dalam Talian, yang akan membawa keperluan yang lebih ketat untuk syarikat media sosial dan boleh melihat eksekutif teknologi yang gagal melindungi kanak-kanak dalam talian menghadapi hukuman penjara.

Siasatan ICO terhadap TikTok, yang meliputi aktiviti dari Mei 2018 hingga Julai 2020, membuat kesimpulan sebelum menerbitkan Kod Kanak-kanak pada September 2021, yang menuntut keperluan yang lebih ketat untuk pemprosesan data kanak-kanak.

Denda TikTok telah dikurangkan daripada caj £27 juta yang dicadangkan pada bulan September, selepas pengawal selia menggugurkan penemuan berkaitan pemprosesan “data kategori khas”, seperti data peribadi atau biometrik.

“Kami akan terus menyemak keputusan itu dan sedang mempertimbangkan langkah seterusnya,” kata TikTok.

Baroness Beeban Kidron, yang pertama kali memperkenalkan pindaan untuk Kod Kanak-Kanak di Dewan Pertuanan dan mengasaskan yayasan amal privasi kanak-kanak 5Rights Foundation, berkata sektor teknologi harus “menerima prinsip penyampaian produk dan perkhidmatan dengan keselamatan asas yang dibina mengikut reka bentuk”.

“Masa depan teknologi tidak akan dibina di belakang kebimbangan kanak-kanak, kandungan yang tidak sesuai dan aktiviti berbahaya — tetapi akan menjadi sektor yang bertanggungjawab dan dikawal selia yang mengutamakan kesan kepada kanak-kanak berbanding keuntungan,” tambahnya.

rwsult sgp

keluaran sdy

togel sdy

angka hk keluar malam ini

toto bet sgp