site

Terdapat tanda-tanda gaji di Jepun akhirnya meningkat

Semasa makan malam peribadi lewat tahun lalu, ketua eksekutif sebuah syarikat Jepun tersenarai besar ragu-ragu sama ada perbincangan gaji musim bunga tahunan pada 2023 akhirnya akan memberikan kenaikan gaji.

Dia memberitahu saya bahawa tekaannya adalah bahawa perbincangan itu akan membawa kepada satu lagi fajar palsu, meneruskan kitaran yang panjang dan tidak tersilap di Jepun. Dengan pasaran buruh yang sentiasa mengetatkan dan hampir sedekad kerajaan melobi secara langsung kepada perniagaan untuk menaikkan gaji, setiap tahun terasa seperti ada perubahan di udara.

Dan pada penghujung setiap Mac, pelabur menyedari sangkaan mereka adalah salah sekali lagi kerana syarikat Jepun menentang kenaikan gaji dan pekerja ditinggalkan membuat tuntutan gaji yang agresif. Walaupun dengan inflasi global meningkat, ketua eksekutif Jepun berpendapat pentadbiran Kishida akan bergelut untuk meyakinkan syarikat untuk akhirnya menaikkan gaji.

Tetapi dengan risiko perkara yang tidak diingini, ia sebenarnya merasakan terdapat alasan untuk optimis bahawa detik besar yang ditunggu-tunggu oleh Jepun dan bank pusatnya sejak tiga dekad yang lalu akan tiba.

Di luar angka tajuk yang menunjukkan kenaikan gaji asas bulanan yang lebih besar daripada jangkaan oleh perniagaan besar, syarikat termasuk pemilik Uniqlo Fast Retailing dan pembuat kereta Toyota pada asasnya mengubah struktur gaji mereka. Ini sebahagiannya untuk menyesuaikan diri dengan lebih dekat dengan piawaian antarabangsa tetapi juga pasaran pekerjaan yang lebih cair yang memberi penekanan yang lebih besar pada prestasi dan bukannya kekananan. Ini menimbulkan risiko bahawa pekerja boleh diburu oleh pesaing yang menawarkan gaji lebih tinggi – ancaman yang sebahagian besarnya tidak wujud pada masa lalu.

Kenaikan gaji juga disokong oleh tekanan inflasi, dengan harga pengguna Jepun meningkat pada kadar terpantas dalam 41 tahun. Walaupun inflasi pada mulanya dicetuskan oleh krisis tenaga global dan bukannya permintaan asas yang kukuh, terdapat tanda-tanda yang semakin meningkat bahawa tekanan harga terbukti melekit. Seterusnya, ini telah menimbulkan harapan bahawa inflasi akan membawa kepada gaji yang lebih tinggi.

“Mungkin ini benar-benar pemangkin kepada struktur ekonomi Jepun untuk berubah buat kali pertama dalam 30 tahun,” kata bekas pegawai Bank of Japan. “Sudah tentu, ia belum berlaku lagi tetapi kemungkinan untuk perubahan kini telah muncul.”

Peruncitan Pantas mengejutkan negara pada bulan Januari dengan rancangan untuk menaikkan gaji di Jepun sehingga 40 peratus. Kumpulan permainan Nintendo, syarikat minuman Suntory dan pengeluar pencetak Canon juga mendedahkan bahawa mereka meningkatkan gaji untuk beberapa pekerja.

The shunto rundingan gaji kemudian dimulakan pada bulan Februari dengan keputusan mengejutkan daripada Toyota, seorang jurucakap Jepun Inc, untuk memberikan 68,000 pekerja kesatuan sekerja di negara itu kenaikan gaji tertinggi mereka dalam kira-kira dua dekad. Langkah itu pantas diikuti oleh pesaingnya Honda.

Menurut konfederasi kesatuan sekerja Rengo, syarikat utama Jepun bersetuju memberikan kenaikan gaji purata sebanyak 2.3 peratus, tidak termasuk gaji berasaskan kekananan, untuk tahun kewangan yang bermula pada April, berbanding 0.5 peratus tahun sebelumnya.

Setakat ini, pasaran masih berpecah tentang maksudnya bagi Jepun, dengan ahli ekonomi di SMBC Nikko berkata rundingan gaji yang kukuh hanyalah “satu peristiwa penting” tetapi Deutsche Securities memuji hasilnya sebagai “bukan hanya fenomena sekali sahaja tetapi langkah penting. ke hadapan dalam peralihan kepada keseimbangan inflasi”.

Berhati-hati daripada banyak ahli ekonomi adalah wajar. Masih jauh dari jelas sama ada syarikat boleh mengekalkan kenaikan gaji ke tahun depan terutamanya dengan prospek ekonomi global yang semakin tidak menentu.

The shunto rundingan juga melibatkan syarikat terbesar sahaja. Bagi perusahaan kecil dan sederhana yang menggaji sekurang-kurangnya 70 peratus pekerja Jepun, halangan kepada kenaikan gaji amat tinggi.

Namun, walaupun beberapa majikan yang lebih kecil, yang bergelut dengan kenaikan kos bahan import, terpaksa menaikkan gaji untuk mengekalkan pekerja mereka dalam pasaran kerja yang sangat ketat.

Sayuri Takashima, 46 tahun presiden sebuah syarikat pemprosesan logam kecil di Osaka, menaikkan gaji bulanan untuk lapan pekerjanya sebanyak 30 peratus pada musim gugur lalu walaupun bergelut dengan kos keluli dan elektrik yang melambung tinggi. “Pada zaman ini, pekerja saya boleh mencari pekerjaan dengan keadaan yang lebih baik dengan mudah,” kata Takashima.

Adalah penting bagi Jepun untuk menggalakkan pasaran kerja yang cair. Jika negara ingin keluar dari kitaran masa lalu, itu boleh menjadi kunci untuk mengekalkan momentum gaji.

kana.inagaki@ft.com

singapura result

peng sydney

sdy

hk prize keluar

totobet singapur