site

Teck Resources Kanada menolak tawaran bermusuhan oleh Glencore

Teck Resources Kanada telah menolak tawaran bermusuhan daripada Glencore yang akan mewujudkan gergasi sumber asli bernilai £95 bilion dan mengakibatkan penstrukturan semula besar-besaran syarikat perlombongan FTSE 100.

Tawaran tanpa diminta itu mewakili percubaan pengambilalihan terbesar oleh Glencore yang berpangkalan di Switzerland — pelombong arang batu paling menguntungkan di dunia dan pusat perdagangan komoditi utama — sejak penggabungannya dengan Xstrata pada 2013.

Nilai saham gabungan kedua-dua syarikat itu berjumlah £69 bilion, manakala nilai perusahaan, termasuk hutang, ialah £95 bilion, menurut S&P Capital IQ.

Tawaran semua saham itu datang hanya beberapa minggu selepas Teck mengumumkan rancangan untuk mengeluarkan perniagaan arang batu pembuatan kelulinya daripada portfolio mineral penting kepada peralihan tenaga.

Sebagai sebahagian daripada bidaan, Glencore mendedahkan ia akan mengeluarkan perniagaan arang batunya yang sangat menguntungkan jika pengambilalihan diteruskan — mewujudkan “CoalCo” dengan aset arang batu terma dan aset arang batu metalurgi Teck.

Di bawah cadangan Glencore, “MetalsCo” yang berasingan akan merangkumi perniagaan logam industri Glencore dan Teck, serta bahagian perdagangan minyak syarikat tersenarai di London.

Tawaran itu menandakan minat yang semakin meningkat untuk pengambilalihan besar dalam sektor sumber asli selepas syarikat perlombongan dan rumah perdagangan memperoleh keuntungan rekod di tengah-tengah kehelan yang disebabkan oleh pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Rekod keuntungan Glencore tahun lepas berikutan harga arang batu yang tinggi telah meninggalkannya dengan peti perang yang cukup besar untuk melakukan urus niaga.

Glencore menawarkan untuk membeli Teck dalam urus niaga semua saham, dengan premium 20 peratus kepada harga sahamnya pada 26 Mac apabila permodalan pasaran penutup Teck berjumlah C$25bn ($19bn).

Dengan masuk sejurus sebelum pemegang saham Teck ditetapkan untuk mengundi rancangan spinoutnya sendiri pada 26 April, Glencore berharap dapat memujuk pemegang saham bahawa ia sedang membentangkan tawaran yang lebih baik.

Kedua-dua pihak telah bercakap mengenai penggabungan sebelum ini pada 2020, tetapi perbincangan itu tidak diteruskan, menurut surat Teck kepada Glencore yang diterbitkan hari ini.

Perjanjian itu akan mengukuhkan kedudukan syarikat tersenarai London itu dalam komoditi untuk peralihan tenaga seperti tembaga dan zink.

Teck sedang membangunkan lombong tembaga Quebrada Blanca 2 utamanya di Chile, yang terletak berhampiran lombong tembaga Collahuasi, di mana Glencore memiliki 44 peratus kepentingan. Kedua-dua syarikat juga memiliki kepentingan dalam lombong tembaga Antamina di Peru.

Teck berkata tawaran itu “ditetapkan secara oportunis” dan lembaga itu “tidak mempertimbangkan penjualan Teck pada masa ini”.

Ia menambah bahawa mendedahkan pemegang sahamnya kepada perniagaan arang batu terma Glencore akan menjejaskan nilai perniagaan arang batu kendiri pembuatan kelulinya dan bertentangan dengan komitmen alam sekitar, sosial dan tadbir urusnya.

Teck juga berkata penggabungan itu akan meningkatkan risiko geopolitik bagi pemegang sahamnya, memandangkan kehadiran Glencore dalam bidang kuasa seperti Republik Demokratik Congo, dan kemasukan perdagangan minyak dalam unit logam akan menjejaskan daya tarikannya kepada pelabur.

Sheila Murray, pengerusi lembaga Teck, berkata bahawa mematuhi rancangan spinout akan mewujudkan “spektrum peluang yang lebih besar untuk memaksimumkan nilai bagi pemegang saham Teck”.

Glencore berkata dalam satu kenyataan bahawa bidaannya akan “membuka kira-kira $4.25bn – $5.25bn nilai sinergi selepas cukai” dan mewujudkan dua syarikat yang lebih besar dan lebih pelbagai daripada rancangan spinout Teck sendiri.

Glencore telah mendapat tekanan daripada pemegang saham berhubung perniagaan arang batu termanya, termasuk kritikan mengenai tahap pendedahan.

Saham dalam Glencore jatuh 1.7 peratus berikutan pengumuman itu, manakala saham dalam Teck naik 0.8 peratus di Toronto.

rezult sgp

sidney pengeluaran sidney

totobet sdy hari ini

data pengeluaran hk malam ini

info togel sgp