site

Tawaran Pengarah: Ketua SIG mula membina kepentingan

Reaksi pasaran terhadap pakar penebat SIG yang mengisytiharkan keuntungan sebelum cukai pertamanya sejak 2018 telah diredam, sekurang-kurangnya.

Saham merosot sebanyak 5 peratus pada hari itu kepada 40p, menjadikan mereka tidak berubah sepanjang tahun lalu. Penilaian semasanya sebanyak 13 kali ganda pendapatan jauh di bawah purata lima tahunnya sebanyak 20.5 kali, walaupun ini mungkin bukan metrik terbaik untuk menilai syarikat memandangkan jumlah keuntungan yang sedikit yang telah diperah dalam tempoh tersebut. Perkara yang sama boleh dikatakan untuk aliran tunai, walaupun SIG secara sedar telah membelanjakan lebih banyak dalam usaha untuk membina semula margin.

Selepas memanfaatkan pelabur sebanyak £165 juta pada 2020 dalam perjanjian yang menyaksikan firma ekuiti swasta Clayton, Dubilier & Rice mengambil 25 peratus kepentingan (kini 29 peratus), SIG mula melabur semula dalam rangkaian pengedaran UK dan mengupah semula pengurus berpengalaman yang telah meninggalkan perniagaan.

Walaupun ia terpaksa berhadapan dengan permintaan yang lebih lemah dalam pasaran pembaikan rumah, ia meningkatkan margin operasinya tahun lepas kepada 2.9 peratus, daripada 1.8 peratus tahun sebelumnya.

Gavin Slark, yang dilantik sebagai ketua eksekutif pada Februari selepas hampir 12 tahun menerajui kumpulan DIY yang berpangkalan di Dublin, Grafton, mengulangi matlamat jangka sederhana untuk meningkatkan margin operasinya kepada 5 peratus “apabila pasaran pulih”.

Dia membeli saham bernilai £340,000 minggu lepas. Walaupun dia perlu membina pegangan sahamnya kepada 300 peratus daripada gaji pokoknya (£675,000 atas pelantikan, menurut laporan tahunan syarikat), dia mempunyai masa lima tahun untuk berbuat demikian.

Saham SIG telah meningkat kukuh sejak awal tahun ini tetapi masih ketinggalan di belakang rakan setara pada kebanyakan metrik. Jelas sekali, Slark melihat peluang dalam pemulihannya, tetapi dengan pembayaran dividen ditangguhkan sehingga kunci kira-kira bertambah baik (hutang bersih masih 2.8 kali ganda keuntungan tunai) yang lain akan memerlukan lebih meyakinkan.

Perjanjian Rekod Rekod

Selalunya, keperluan untuk menjana tunai untuk menampung bil cukai yang memotivasikan sebahagian besar jualan saham yang besar, tetapi kadangkala kedermawanan juga mendapat perhatian. Neil Record, pengerusi Record, seorang peniaga forex dan pengurus derivatif, mengumumkan hadiah dermawan sebanyak 2 juta saham, bernilai 91p sekeping, kepada amanah faedah pekerja (EBT) Record.

Record berkata saham itu akan disimpan dengan amanah dan dijual secara berperingkat, melalui broker Record Panmure Gordon, untuk membiayai biasiswa pendidikan. EBT telah membiayai 12 penerima pertama yang akan menerima sokongan yang besar sepanjang kerjaya sekolah mereka.

Saham tersebut telah menunjukkan prestasi yang mencukupi sepanjang lima tahun yang lalu dan akan menyokong jualan yang besar.

Penjualan itu, walaupun ia mungkin membimbangkan pemegang saham dalam jangka pendek, kelihatan lebih seperti pusingan valedictory untuk Record, yang berkhidmat sebagai ketua eksekutif syarikat itu sehingga 2010 selepas mengasaskannya pada 1983, dan yang akan berundur sebagai pengerusi pada AGM dalam Julai.

Pengerusi yang dipilih ialah David Morrison, pengerusi semasa Kumpulan CPP dan pengarah dan pelabur lama dalam pelbagai syarikat modal teroka dan dana.

totobet spg

result sdy

hasil togeĺ sydney hari ini 2023

angka hasil hk

totobet sgp hari ini