site

SVB Financial bertelagah dengan FDIC mengenai nasib $2bn dalam pendengaran kebankrapan

Peguam bagi pihak Silicon Valley Bank yang telah dimasukkan ke dalam perlindungan muflis menuduh pengawal selia bank AS telah “mengalirkan” kira-kira $2bn tunai daripada institusi itu, menetapkan peringkat untuk perjuangan yang akan menentukan jumlah pelabur, termasuk Appaloosa dan Pimco , mendapatkan balik dalam penstrukturan semula.

Kenyataan pada hari Selasa datang pada pendengaran pembukaan kebankrapan SVB Financial — unit SVB yang merangkumi perbankan pelaburan dan perniagaan pelaburan terokanya — yang memfailkan perlindungan Bab 11 pada Jumaat lepas.

Syarikat Insurans Deposit Persekutuan mengawal operasi perbankan komersial SVB pada 10 Mac selepas pendeposit cuba mengeluarkan $42 bilion daripada pemberi pinjaman, dalam kegagalan bank terbesar sejak Krisis Kewangan Besar.

Kes muflis akan membantu memutuskan cara pemiutang yang meminjamkan kepada SVB Financial, syarikat induk yang memiliki operasi perbankan komersil senama SVB, dibayar balik.

Aset syarikat induk termasuk $2.1bn tunai, jumlah yang pemiutang seperti Appaloosa percaya boleh pergi ke arah membayar balik mereka. Konflik mengenai wang tunai itu telah dijangkakan, tetapi kertas mahkamah dan pendengaran hari Selasa mendedahkan perpecahan mengenai pihak mana yang harus memegang dana itu untuk sementara waktu.

Pembentangan slaid daripada peguam SVB Financial di Sullivan & Cromwell menuduh agensi itu menyekat atau cuba menarik balik pemindahan wayar yang dibuat oleh SVB Financial daripada akaun banknya ke akaun luar lain yang telah ditubuhkan.

SVB Financial dapat memindahkan lebih daripada $93juta daripada akaunnya di SVB sebelum ia dikunci, dan secara keseluruhannya mempunyai kira-kira $186juta yang didepositkan di Citizens Bank dan Bank of New York Mellon. Syarikat itu dijangka menggunakan wang tunai itu, yang dijangka bertahan sekurang-kurangnya beberapa bulan, untuk membiayainya semasa muflis.

Tetapi bahagian terbesar tunainya – kira-kira $1.9bn – kekal di Silicon Valley Bridge Bank, bank yang dicipta oleh FDIC apabila ia mengambil alih SVB. Sandy Qusba, seorang peguam di Simpson Thacher, peguam kepada SVBB, berkata SVBB tidak dapat memproses pengeluaran atau melakukan apa-apa dengan akaun itu tanpa restu FDIC.

Pemiutang berhati-hati bahawa FDIC tidak lama lagi akan cuba membuat tuntutan ke atas wang tunai itu. Dalam kertas mahkamah, agensi itu berkata akaun bank SVB Financial hanya menjadikannya sebagai pemiutang bank. “Daripada meneruskan tuntutan depositnya [in court]penghutang berusaha agar tuntutannya dibenarkan sepenuhnya dan dibayar secara berkesan pada pendengaran hari pertamanya,” tulis FDIC.

“Kami tidak percaya bahawa FDIC mempunyai hak untuk memulihkan kekurangan,” hujah Marshall Huebner, seorang peguam yang mewakili pemiutang Kewangan SVB. “Siapakah yang berhak mendapat manfaat estet Bab 11 ini? Pemiutang dan pihak berkepentingan ladang itu sendiri, atau penerima salah satu daripada bekas anak syarikatnya sekarang?”

Syarikat induk, bank dan FDIC telah diarahkan untuk membentuk “kumpulan kerja” untuk segera menyelesaikan isu pengurusan harian. Syarikat induk tidak mempunyai mana-mana pekerjanya sendiri — sebaliknya bergantung kepada pekerja yang terikat secara sah dengan unit perbankan komersial SVB.

SVB Financial sedang mencari untuk menjual perbankan pelaburan dan unit pengurusan pelaburannya. Hasil tersebut, bersama-sama dengan tunai dan $6 bilion daripada “kerugian operasi bersih” yang boleh digunakan untuk keuntungan masa depan, membentuk asas untuk mendapatkan semula bon SVB dan saham pilihan, yang kini sebahagian besarnya dipegang oleh firma hutang yang bermasalah.

no togel hari ini

result sdy

sdy toto

keluaran hk kemarin

totobet.net singapore