site

Surat Diraja/kesatuan: ancaman pentadbiran adalah dibuat-buat

Ia masih menjadi posbeg pada waktu subuh antara Royal Mail dan Kesatuan Pekerja Komunikasi UK. Rundingan terbaru untuk menamatkan pertengkaran 11 bulan mengenai gaji dan syarat kakitangan gagal minggu ini.

Pengarah utiliti pos UK telah menuduh kesatuan sekerja cuba memacu perniagaan ke dalam tanah supaya ia dinasionalisasikan semula. Bos kesatuan mendakwa “mereka yang berada di atas” Royal Mail yang menyebabkan “kedudukan kewangan yang sukar”. Pentadbiran bukanlah ancaman serta-merta tetapi akan menjadi hasil yang buruk bagi kedua-dua pihak.

Lapan belas hari mogok setakat ini telah menelan kos Royal Mail £200 juta, memberikan kerugian operasi larasan sebanyak £295 juta dalam tempoh sembilan bulan hingga akhir Disember. Royal Mail kehilangan £1 juta sehari selepas peningkatan pandemik kepada perniagaan bungkusannya hilang. Ia cuba meningkatkan penjanaan tunai di bawah “pelan lima mata”. Ini melibatkan pekerja yang bermula kemudian untuk memenuhi permintaan untuk perkhidmatan bungkusan pada hari berikutnya dan sentiasa menyemak laluan pos.

Kedudukan induk Royal Mail yang tersenarai di UK, International Distributions Services, dibantu oleh cabang antarabangsanya yang menguntungkan GLS.

IDS diramalkan telah menamatkan tahun kewangannya dengan baki tunai sebanyak £653 juta, menurut anggaran Visible Alpha. Kumpulan itu mempunyai kemudahan bank £925 juta yang masih belum dikeluarkan pada tanda sembilan bulan, walaupun IDS tidak akan diwajibkan untuk menggunakannya untuk menyelamatkan Royal Mail, menurut penganalisis Liberum Gerald Khoo. Namun, Royal Mail mempunyai lebih banyak pengaruh untuk menarik, termasuk menjual lebih banyak hartanah.

Di bawah senario terburuk, Royal Mail perlu memasuki “pentadbiran khas” yang disokong kerajaan serupa dengan penyelamatan 2021 bagi pembekal tenaga yang gagal Bulb. Bagi kakitangan mungkin terdapat sedikit jaminan. Bagi IDS, pentadbiran khas akan menjadi sakit kepala politik.

Saham dalam IDS, pada 222p, adalah satu pertiga di bawah harga pengapungan 2013 mereka pada 330p. Saham naik 3 peratus sejak Januari. Pasaran setakat ini melihat ancaman pentadbiran sebagai usaha terbaru dalam permainan brinkmanship yang telah lama berjalan.

Royal Mail kini sedang berunding dengan pelanggan mengenai perkhidmatan penghantaran bungkusan untuk musim perayaan. Ia terdesak untuk mengelak serangan lanjut pada skala yang dilihat tahun lepas. Kepercayaan terhadap pengurusan jelas rendah di kalangan pekerja. Kedua-dua pihak perlu bekerja lebih keras untuk mencapai kompromi.

Jika anda seorang pelanggan dan ingin menerima makluman apabila artikel Lex diterbitkan, cuma klik butang “Tambah ke myFT”, yang muncul di bahagian atas halaman ini di atas tajuk.

resutl sgp

minta pengeluaran sydney

sydney totobet

togel hari ini hongkong yang keluar 2021

sgp hari ini yang keluar