site

Surat Berita Lex: Pertindihan UBS akan melanda kakitangan Credit Suisse dengan teruk di Asia

Artikel ini ialah versi di tapak The Lex Newsletter. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita lengkap dihantar terus ke peti masuk anda setiap hari Rabu dan Jumaat

Pembaca yang dihormati,

Rasanya seperti perniagaan seperti biasa di persidangan pelaburan tahunan popular Credit Suisse di Hong Kong, lapor perwakilan. Ini amat nyata, kata mereka, memandangkan bank Switzerland yang sedang bergelut itu baru sahaja digabungkan secara paksa dengan saingan abadi UBS oleh ahli politik dan pengawal selia.

Blurb persidangan bercakap tentang “menerima realiti” dalam “tetapan meriah yang direka untuk memudahkan perbualan dan membuka peluang”.

Bagi kebanyakan bankir Credit Suisse, ini mungkin melibatkan meminta perwakilan lain untuk pekerjaan. Kapak yang digunakan oleh UBS, yang mengecilkan bank pelaburannya sendiri beberapa tahun lalu, dijangka jatuh lebih banyak pada Credit Suisse di Asia berbanding di tempat lain.

Terutama sekali, Ulrich Körner tidak menghadiri acara itu di hotel Conrad. Ketua eksekutif Credit Suisse mungkin sudah mencari pekerjaan baharu secara persendirian. Pengerusi UBS Colm Kelleher dan ketua eksekutif Ralph Hamers akan mengekalkan peranan tersebut di bahagian atas perniagaan yang diperbesarkan.

UBS merancang untuk mengurangkan asas kos tahunan gabungan syarikat itu sebanyak lebih daripada $8 bilion menjelang 2027. Ini bermakna mengurangkan kos kakitangan Credit Suisse sebanyak lebih separuh.

UBS dan Credit Suisse menggaji hampir 125,000 orang pada akhir tahun lepas. Daripada jumlah itu, kira-kira 23,000 berada di Asia. Di sini, operasi Credit Suisse banyak bertindih dengan UBS. Malangnya untuk bankir Credit Suisse, UBS melakukan yang lebih baik di kebanyakan kawasan.

Credit Suisse mempunyai kekuatan bersejarah. Perniagaan pengurusan kekayaannya di Eropah adalah salah satu daripada ini, walaupun pelanggan baru-baru ini telah menarik sejumlah besar deposit.

UBS ialah pengurus kekayaan yang lebih besar di Asia. Credit Suisse merancang untuk melancarkan perniagaan pengurusan kekayaan perkhidmatan penuh di tanah besar China, menggandakan bilangan pengurus perhubungan tahun ini. Dengan ironi yang mengerikan, Credit Suisse menerima kelulusan kawal selia untuk langkah itu hanya beberapa hari sebelum keruntuhannya.

Ia juga memenangi kelulusan untuk perdagangan proprietari dan pengembangan lesen pembrokerannya untuk meliputi seluruh China. Ia sebelum ini hanya terhad di bandar selatan Shenzhen.

Credit Suisse pernah menaruh harapan tinggi untuk perbankan pelaburan di China. Ia hanya memberi kesan yang sederhana. Kumpulan itu dilaporkan memotong kira-kira satu pertiga daripada pasukan perbankan pelaburannya yang berpangkalan di China dan hampir separuh daripada jabatan penyelidikannya pada November tahun lepas.

Dalam perniagaan pasaran modal ekuiti di Asia-Pasifik, Credit Suisse menduduki tempat ke-20 dalam jadual liga pada suku pertama, menurut data Refinitiv. Ia mempunyai kira-kira 1 peratus daripada pasaran. UBS kekal dalam lima teratas pada tahun lalu.

UBS telah membina pangkalan pelanggannya di China untuk masa yang lama. Ia merupakan bank asing pertama yang mengambil alih pemilikan majoriti unit perbankan pelaburannya di China. Pemberi pinjaman sudah mempunyai aset $400bn di Asia.

Pertindihan pelanggan akan menjadi isu besar kerana UBS menyepadukan Credit Suisse. Sesetengah pelanggan yang memegang akaun dengan kedua-dua bank akan mengehadkan pendedahan kewangan mereka kepada pemberi pinjaman gabungan dengan memindahkan sebahagian daripada dana mereka kepada pengurus kekayaan lain.

Ini mungkin sedikit lebih rumit daripada yang kelihatan. Badan pemantau China baru sahaja mengetatkan kawal selia pengurusan kekayaan dan industri dana swasta dalam usaha untuk mengurangkan risiko pasaran. Aliran keluar daripada pelanggan tempatan telah meningkat dalam beberapa bulan kebelakangan ini berikutan turun naik bon.

Industri kewangan yang lebih luas di Hong Kong kelihatan agak berdaya tahan, walaupun bank AS runtuh baru-baru ini. Tetapi risiko kepada kestabilan kewangan terus berkembang apabila ekonomi China semakin perlahan. Pengurus hutang lapuk terbesar China, Huarong, telah memberi amaran tentang kerugian bersih $4 bilion untuk 2022. Itu menunjukkan peningkatan mungkir, terutamanya dalam kalangan pemaju hartanah tempatan.

Keadaan kewangan yang luas dan peluang yang mereka cipta adalah subjek eksplisit persidangan pelaburan. Tetapi kita semua tahu bahawa rangkaian adalah matlamat utama ramai peserta. Itu menjadikan persidangan Credit Suisse sebagai tiket yang lebih hangat daripada giliran bintang daripada penceramah motivasi prolifik Bear Grylls sebaliknya akan menjamin.

Jurubank Credit Suisse, menyalurkan kemahiran kelangsungan hidup mereka sendiri, harus memanfaatkan peluang itu sebaik mungkin.

Nikmati sisa minggu anda,

June Yoon
Editor Lex Asia

Lexfeedback@ft.com

Jika anda ingin menerima kemas kini Lex biasa, tambah kami pada anda FT Digest, dan anda akan mendapat makluman e-mel segera setiap kali kami menerbitkan. Anda juga boleh melihat setiap lajur Lex melalui halaman web

Cryptofinance — Scott Chipolina menapis kebisingan industri mata wang kripto global. Daftar di sini

Makan tengah hari percuma — Panduan anda kepada perbahasan dasar ekonomi global. Daftar di sini

resultan sgp

pengeluaran sidney siang ini

sydney totobet

toto bet hk

togel singapore