toto

SJM Holdings dilanda kerugian HK$2.75 bilion separuh pertama

Pengendali permainan tertua Macao, SJM Holdings, telah mengumumkan Toto macau bahawa kerugian yang diagihkan kepada pemiliknya berjumlah HK$2.75 bilion pada separuh pertama tahun ini.

Menurut syarikat tersenarai di Hong Kong itu, jumlah hasil bersihnya turun 20.9 peratus kepada HK$4.129 bilion, manakala hasil perjudian bersihnya turun 24.9 peratus kepada HK$3.811 bilion. EBITDA terlaras susut 130.8 peratus kepada HK$1.176 bilion.

SJM berkata ia mempunyai 16 peratus bahagian hasil permainan Macau dalam Pengeluaran SGP enam bulan pertama – 20.1 peratus daripada hasil permainan kasar (GGR) jadual pasaran besar dan 5.8 peratus daripada GGR VIP.

Syarikat itu menyatakan bahawa pada 20 Jun ia menyelesaikan pembiayaan semula kemudahan perbankan bersindiketnya, yang terdiri daripada pinjaman berjangka HK$9 bilion dan kredit pusingan HK$10 bilion, lapor The Macau Post Daily.

Ambrose So Shu Fai, naib pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif SJM Holdings, mengulas: “Bekerja berganding bahu dengan masyarakat, kami Result SDY melakukan yang terbaik untuk menyokong usaha kerajaan Macau memerangi Covid-19, sementara pada masa yang sama kekal setia kepada kakitangan kami yang berdedikasi.”

So menambah bahawa SJM menantikan penyertaannya yang berjaya dalam tender untuk konsesi perjudian baharu akhir tahun ini “dan kehadiran berterusan kami di Macau untuk beberapa tahun akan datang.”