site

Shutterstock telah menemui sekutu yang tidak mungkin dalam AI

Walaupun anda telah melihatnya berjuta kali, kami tidak dapat menggambarkan kisah ini dengan foto Shutterstock bernombor 297886754. Imej (paling dikenali sebagai meme teman lelaki yang terganggu) dimiliki oleh jurugambar Antonio Guillem dan tidak termasuk dalam lesen Shutterstock kami .

Apa yang boleh kami lakukan ialah suapkan foto Guillem ke dalam penjana imej AI Midjourney, yang mewujudkan bilangan teman lelaki yang terganggu tanpa had:

© montaj FTAV melalui Midjourney

Adakah perkara di atas melanggar hak cipta? Nah, siapa tahu. Mencipta karya terbitan daripada imej yang dilindungi nampaknya salah secara intuitif pada dua peringkat, tetapi teknologi telah mengatasi skop undang-undang serta kapasiti artis untuk meneruskan tindakan undang-undang.

Bagi Shutterstock yang tersenarai di Nasdaq, kawasan kelabu yang sah ini telah menjadi pusat perniagaannya. Syarikat itu melesenkan perpustakaan imej sahamnya kepada OpenAI pada tahun 2021 (walaupun perjanjian itu hanya diumumkan pada Oktober lalu, digabungkan dengan amaran hasil). Awal tahun ini, Shutterstock menambah penjanaan teks-ke-imej ke tapak webnya menggunakan versi alat Dall-E 2 OpenAI.

Jarrod Yahes, CFO Shutterstock, singgah di pejabat Redburn minggu ini untuk menjelaskan. Beliau berhujah bahawa Shutterstock menawarkan pelanggannya ganti rugi komersial, dengan berkesan memberikan jaminan bahawa generasi AI mereka tidak akan mengandungi apa-apa yang cerdik.

Penganalisis Redburn Nick Delfas berkata:

Ancaman jangka panjang ialah teknologi AI akan menghapuskan sepenuhnya keperluan untuk foto stok dan mencuri pangkalan pelanggan Shutterstock. Setakat ini Shutterstock telah melihat sebaliknya – permintaan untuk pelesenan kandungannya semakin pantas dengan syarikat teknologi mencari lebih banyak akses data dan meningkatkan belanjawan kandungan mereka apabila penggunaan komersial untuk AI meningkat. Latihan model AI bukanlah proses terhingga – untuk kekal relevan mesin akan memerlukan akses berterusan kepada volum besar data baharu.

Tambahan pula, kami menganggap tidak mungkin peranan Shutterstock sebagai pengagregat pelbagai jenis kandungan dengan perlindungan hak cipta undang-undang boleh digantikan dengan mudah. Pelanggan menghargai keselamatan undang-undang menggunakan Shutterstock dan bukannya platform yang mungkin menelan imej yang tidak dilesenkan dengan betul.

Lebih daripada 8 juta imej yang dijana AI telah ditambahkan ke perpustakaan Shutterstock dalam 45 hari pertama selepas Dalle-2 ditambahkan ke laman web, kata Redburn. Manusia memuat naik kira-kira 50 juta foto setahun ke Shutterstock jadi, pada kadar larian semasa, kira-kira tiga imej AI ditambah untuk setiap dua imej konvensional.

Dan semakin banyak, perpustakaan imej digunakan untuk latihan AI dan bukannya hiasan visual. Pemaju rangkaian model bahasa besar dan rangkaian saraf meletakkan nilai tinggi pada pangkalan data pihak ketiga bagi kandungan terpiawai, ditapis dan dibersihkan yang mempunyai penerangan teks terperinci dilampirkan. Ini bermakna beberapa pelanggan telah membayar gandaan nilai kontrak median: Saiz purata tawaran Shutterstock berubah daripada $22k pada 2020 kepada $310k pada 2021, dan kepada $1.3juta pada 2022.

Kira-kira empat perlima daripada nilai kontrak AI Shutterstock ditempah terlebih dahulu, dengan bakinya diiktiraf sepanjang tempoh kontrak (biasanya lima tahun) apabila foto baharu dimuat naik. Jurulatih AI membayar hampir tiada apa-apa bagi setiap imej tetapi Shutterstock mempunyai dana penyumbang yang meningkatkan royalti kepada kadar purata, jadi buat masa ini susunannya adalah neutral margin kasar.

Jurugambar masih bertulang, sudah tentu. Bukan sahaja persaingan robot mengkanibal royalti pasaran mereka, bayaran pampasan sekali sahaja yang ditawarkan oleh Shutterstock diedarkan pro rata kepada saiz perpustakaan dan bukannya jualan. Sebenarnya, nilai Teman Lelaki Terganggu kepada jurulatih bot menjadi sama seperti Pisang Berkhatan atau Wanita Futuristik Suntikan Jagung.

Ia adalah model yang disukai oleh Shutterstock. Syarikat itu minggu ini mengumumkan perkongsian dengan Nvidia untuk membangunkan penjana model 3D berkuasa AI, dan telah bekerjasama dengan Meta dan LG dalam projek yang melibatkan video dan muzik saham yang dijana AI.

Dalam setiap kes, produk adalah keselamatan kebiasaan. Delfas Redburn menulis:

Shutterstock bertindak sebagai titik penghubung antara sejumlah besar penyumbang kandungan dan sejumlah besar pengiklan. Nilai yang diciptanya terletak pada volum jualan yang difasilitasinya — dicerminkan dalam margin kasar 70 peratus yang tinggi.

Pemasar yang datang ke platform berkemungkinan agnostik terhadap sumber kandungan yang memenuhi keperluan mereka — ia boleh diambil oleh manusia atau dijana oleh mesin.

Mempunyai perpustakaan kandungan yang luas dengan alat penjanaan AI bersepadu memberikan pelanggan Shutterstock tahap jaminan yang lebih tinggi bahawa mereka akan dapat mencari kandungan yang mereka perlukan. Risiko churn daripada pelanggan yang berhijrah ke alat AI sahaja yang bersaing nampaknya tidak mungkin. Oleh itu, tidak mungkin mana-mana platform AI akan dapat meniru trafik pelanggan dan jumlah jualan yang ditawarkan oleh Shutterstock (atau Getty Images).

… terhadapnya kami menawarkan beberapa titik balas.

Apakah yang berlaku apabila perjanjian mercu tanda tersebut dengan OpenAI dan Meta tamat tempoh? Adakah mereka akan diperbaharui mengikut syarat yang sama, atau pada kadar tahunan yang jauh lebih rendah yang mereka bayar pada masa ini untuk kemas kini suapan titisan mereka? Memandangkan nilai utama perpustakaan telah dijual terlebih dahulu, berapa banyak kuasa rundingan yang masih ada oleh Shutterstock?

Adakah nilai perpustakaan dilindungi? Membayar pencipta di halaman mempunyai potensi implikasi untuk kualiti, begitu juga penjanaan kandungan AI daripada kandungan AI. Berkemungkinan, apabila dilihat dari segi data bersih, persediaan adalah di antara skandal daging kuda dan penyakit lembu gila.

Apakah nilai jaminan ganti rugi komersial dalam amalan? Shutterstock mengkelaskan dirinya sebagai penyedia perkhidmatan internet di bawah Akta Hak Cipta Milenium Digital AS. Penyumbang kepada pasarannya hanya terikat dengan borang terma dan syarat dan permintaan alih keluar melibatkan notis DCMA. Memandangkan Shutterstock secara berkesan menafikan tanggungjawab untuk sifat kandungan yang dijualnya, adakah janji AI yang beretika itu lebih daripada plasebo?

Dari segi sejarah, Shutterstock telah memperoleh lebih banyak hasil daripada pengguna individu (20 peratus) dan PKS (30 peratus) berbanding daripada perusahaan besar (19 peratus). Patutkah pelanggan ini risau banyak tentang pendedahan mereka yang masih belum ditentukan kepada litigasi daripada menggunakan AI generatif? Sehingga undang-undang harta intelek mengejar peristiwa, kita tidak tahu.

Dan sementara itu. . .

© FTAV montaj melalui Midjouney

Bacaan lanjut:
— Seni dan kecerdasan buatan bertembung dalam pertikaian undang-undang (FT) mercu tanda
— Tiga puluh imaginasi yang dijana oleh AI tentang rupa bank (FTAV)

result. sgp

totobet sdy

info keluaran sydney

result hk

totober sgp