site

Sberbank akan menghantar rekod dividen $4bn ke negara Rusia

Sberbank Rusia akan menghantar $3.6 bilion kepada tabung negara pada musim bunga ini sebagai sebahagian daripada pembayaran dividen rekod, walaupun keuntungannya merosot tahun lepas akibat sekatan barat yang dikenakan ke atas pencerobohan Moscow ke atas Ukraine.

Ini menandakan rekod dari segi bahagian keuntungan yang dibayar. Pada tahun-tahun sebelumnya, bank itu mengagihkan hanya 40-56 peratus daripada keuntungannya kepada pemegang saham, manakala pengesyoran Jumaat bersamaan dengan kira-kira 200 peratus daripada keuntungan bersih 2022 bank itu sebanyak Rbs270.5bn.

Walaupun sekatan menjejaskan keuntungan tahun lalu, turun 80 peratus pada 2022 berbanding 2021, Sberbank masih mendapati dirinya berada dalam kedudukan untuk membuat pembayaran besar berkat “ketahanan perniagaan”, kata ketua eksekutif Herman Gref dalam satu kenyataan.

Gref, orang kepercayaan ekonomi lama presiden Vladimir Putin, menambah: “Dividen kami bukan sahaja pendapatan kewangan tambahan untuk setiap pemegang saham persendirian, di mana kami mempunyai 1.5 juta, tetapi juga sumbangan besar kepada belanjawan seluruh negeri.”

Defisit bajet Rusia telah melonjak disebabkan oleh peningkatan perbelanjaan pertahanan, serta kesan sekatan ke atas hasil minyak dan gas negara.

Pembayaran kepada negeri “adalah sejumlah besar wang yang akan menambah tambahan 1 peratus daripada hasil bajet yang dijangkakan tahun ini,” kata Sofya Donets, ketua ekonomi di Renaissance Capital.

Ia menghampiri Rbs300bn yang kerajaan Rusia harap dapat dinaikkan dengan cukai durian runtuh 5 peratus ia ditetapkan untuk menampar “keuntungan berlebihan” perniagaan utamanya, kata Donets.

Gref telah memberitahu rakan-rakan dia menentang perang dan membuat pembentangan yang memberi amaran kepada presiden Rusia tentang akibat ekonomi yang buruk sebulan sebelum pencerobohan tahun lalu.

Tetapi seperti semua kecuali segelintir pegawai dan ketua syarikat negeri, jurubank itu telah memilih untuk kekal dalam jawatannya, secara peribadi menegaskan dia mempunyai tanggungjawab terhadap pelanggan Sberbank dan menolak tuduhan bank itu membantu menggerakkan mesin perang Rusia, kata orang yang mengenalinya. .

Pembayaran Sberbank adalah mungkin terima kasih kepada rekod keuntungan bersihnya pada 2021, yang atas cadangan bank pusat, ia tidak mengagihkan sebagai dividen musim bunga lalu. Pada masa itu, pihak berkuasa sedang berebut untuk mengekalkan kestabilan kewangan negara berikutan sekatan barat.

“Berbanding dengan 2021, keputusan Sberbank untuk 2022 adalah lemah. Tetapi bank itu menggunakan haknya untuk membayar dividen daripada pendapatan tertahannya,” kata Timur Nigmatullin, seorang penganalisis di syarikat pelaburan Rusia Finam. “Jika anda mempunyai wang, mengapa tidak membayar?” tambahnya, memetik kecukupan modal bank yang tinggi.

Status kuasi monopoli Sberbank — ia memegang kira-kira separuh daripada deposit runcit Rusia, manakala kira-kira satu daripada tiga orang bank di sana — juga telah membantu memastikan bank itu kukuh.

Keuntungan bersih 2022nya lebih besar daripada keuntungan dalam sektor perbankan, yang secara keseluruhannya menghasilkan Rbs200bn kerana pemberi pinjaman lain mencatatkan kerugian besar.

Sebagai tindak balas kepada pengumuman dividen, saham Sberbank di bursa saham utama Rusia MOEX meningkat 10 peratus, kekal 40 peratus di bawah paras sebelum perang.

Laporan tambahan oleh Max Seddon di Tel Aviv

resuld sgp

pengeluar sidney

keluaran sdy hari ini

hasil pengeluaran hongkong

togel singapore