site

Saya telah melabur sepenuhnya. . . dan kini tiada siapa lagi yang perlu dipersalahkan

Ia mengambil masa empat bulan, tetapi dua pencen pekerja saya kini dibakar dan wang itu telah dipindahkan ke portfolio yang diuruskan sendiri. Sipp, Sipp hooray! Kemudian sekali lagi, jangan lagi menyalahkan orang lain atas kepulangan gelandangan. Kami sendiri dari sini, pembaca.

Tentang masa juga. Terperangkap dalam limbo birokrasi, portfolio saya tidak banyak berubah dari bulan ke bulan. awak hilang sabar? Ia adalah seorang lelaki yang kecewa yang perlu menulis 950 perkataan pada bon berkaitan indeks. Syukur kerana gangguan krisis perbankan mini.

Dan duduk dengan begitu banyak wang tunai – sementara inflasi mengejek – adalah menyakitkan. Tiada lagi. Seperti yang anda boleh lihat dari jadual di bawah, saya lebih sibuk daripada keldai yang dipinjam. Sebaik sahaja wang itu mendarat, saya membeli semua yang saya katakan dalam lajur sebelumnya.

Untuk sesetengah dana, masanya tidak sesuai. Saya lebih suka membeli beberapa bon kerajaan AS apabila saya menulis tentangnya pada bulan Disember. Dengan bank, sebaliknya, masanya terasa baik. Saya menekan beli pada ETF bank Eropah sama seperti sektor itu lebur pada Jumaat lepas.

Sementara itu, saya telah menambah lebih banyak pendedahan ekuiti AS, seperti yang saya tulis pada awal tahun, dan juga membeli beberapa bon yang dilindungi inflasi Perbendaharaan. Saya lebih suka menunggu sebentar mengenai perkara ini, tetapi janji adalah janji.

Oleh itu baki kecairan saya dibelanjakan dan saya melabur sepenuhnya, seperti yang mereka katakan dalam perdagangan. Anda boleh melihat bahawa portfolio saya ialah tiga suku saham dan bon rump — dengan ekuiti UK dan Treasuries jangka pendek pendedahan terbesar.

Bukan kerja terbaik saya sejujurnya. Begitulah kegembiraan kebebasan yang saya tergesa-gesa. OK, saya secara kasarnya menyasarkan sesuatu yang lebih agresif daripada 60 peratus ekuiti, 40 peratus bon. Tetapi adakah saya telah mengoptimumkan portfolio saya? Er, tidak.

Agak tempang untuk bekas ketua penyelidikan pelbagai aset. Perkara utama yang saya analisis dengan pelanggan ialah sasaran pulangan dan risiko. Patutkah teori portfolio moden digunakan untuk simpanan sendiri? Seperti saya, saya ragu ramai pembaca telah bertanya soalan itu.

Tidak mengapa jika anda mempunyai pencen faedah yang ditetapkan atau pernah menanda kotak yang bertanda “dana seimbang” atau “dana berbilang aset”. Pasukan bijak menguruskan produk sedemikian melakukannya untuk anda. Malah, mereka sering hidup dan menghirup teori portfolio moden.

Bagi kita yang melaburkan simpanan sendiri, bagaimanapun, di mana hendak bermula? Tempat yang baik adalah memahami apa itu. Diilhamkan pada tahun 1950-an oleh Harry Markowitz, teori portfolio moden menganggap kami mahukan pulangan terbaik ke atas wang kami untuk risiko yang paling sedikit. Ini dicapai dengan kepelbagaian.

Untuk mengetahui cara, sekuriti, kelas aset atau dana diperhatikan berhubung antara satu sama lain di samping dua dimensi pulangan dan risiko. Matlamatnya adalah untuk memaksimumkan prestasi, menggunakan pulangan sejarah sebagai panduan. Risiko kemudiannya diminimumkan dengan memilih pelaburan yang turun naiknya paling kurang berkorelasi.

Ini lebih mudah diucapkan daripada dilakukan. Untuk mengetahui jumlah saham yang diperlukan berbanding bon kerajaan, atau sama ada menambah harta dan kredit Asia akan meningkatkan portfolio adalah pengiraan yang kejam. Anda perlu mengetahui risiko dan profil pulangan setiap portfolio hipotesis memandangkan semua kemungkinan peruntukan aset.

Contohnya, 60 peratus ekuiti, 30 peratus bon, 5 peratus harta tanah, 5 peratus kredit Asia. Kemudian 50 peratus ekuiti, 40 peratus ekuiti, 6 peratus harta, 4 peratus harta. Atau 90 peratus kredit Asia, 1 peratus ekuiti, 9 peratus bon dan tiada harta. Dan sebagainya.

Itu banyak kombinasi — lebih daripada 150,000 jika kita kekalkan hanya kepada integer. Matriks semua portfolio ini dijalankan dan biasanya diplot pada carta, dengan jangkaan pulangan pada paksi-Y dan risiko ditunjukkan pada paksi-X.

Sempadan yang terbentuk di sepanjang bahagian atas kawasan plot adalah apa yang dipanggil “sempadan cekap”. Ia kelihatan seperti swoosh Nike terbalik. Jika anda tahu pulangan yang anda inginkan, jalankan jari anda merentasi dan di mana ia mencecah sempadan, portfolio terdekat akan memberikannya kepada anda untuk risiko yang paling sedikit (secara teori).

Sebagai alternatif, anda boleh memilih tahap risiko yang anda sanggup ambil dan mengarahkan pandangan anda ke arah utara untuk mencari gabungan aset yang memaksimumkan pulangan anda memandangkan kekangan ini.

Terdapat banyak andaian di sebalik hasil ini. Begitu banyak sebenarnya yang kebanyakan ahli akademik kini menganggap keseluruhan pendekatan itu adalah bodoh. Sebagai permulaan, jangkaan pulangan adalah berdasarkan purata sejarah jangka panjang. Ini boleh berbeza daripada realiti selama bertahun-tahun.

Mengukur risiko juga sangat sukar. Teori portfolio moden menggunakan turun naik (varians) setiap kelas aset sebagai proksi, menganalisis cara pulangan tersebar berbanding purata sejarah. Sekali lagi, nombor boleh menipu. Banyak kegelisahan kecil secara matematik sama dengan ketenangan yang panjang diikuti dengan gerakan yang hebat. Kemeruapan menaik dianggap sebagai berisiko seperti penyelewengan ke arah bawah.

Satu lagi masalah dengan teori portfolio moden adalah walaupun ia bijak menilai turun naik kombinasi kelas aset yang berbeza, ia gagal untuk memahami risiko sistemik. Iaitu, apabila acara utama menghantar segala-galanya dari landasan.

Tahun lepas adalah contoh yang baik, apabila inflasi memaksa bank pusat menaikkan kadar dengan cepat dan saham serta bon jatuh seiring. Dana yang seimbang dengan baik pada garis teori portfolio moden tidak akan menghalang anda daripada kehilangan banyak wang.

Inilah sebabnya mengapa orang seperti Warren Buffett mengingatkan kita bahawa saham mengalahkan semua dalam jangka panjang, jadi mengapa perlu bersusah payah? Yang lain mengatakan pulangan terlaras risiko penting bagi pelabur dengan skala masa yang lebih pendek — dan portfolio terpelbagai adalah lebih unggul pada metrik ini. Selain itu, peruntukan 60:40 hanya mengekori ekuiti sahaja satu demi satu peratus setahun sepanjang setengah abad yang lalu.

Saya tidak akan tergesa-gesa untuk mengubah Sipp saya. Walau bagaimanapun, adalah berguna untuk membina model pengoptimuman yang boleh digunakan oleh semua pembaca dalam talian. Satu lagi untuk senarai tugasan saya.

Penulis adalah bekas pengurus portfolio. e-mel:stuart.kirk@ft.com; Twitter:@stuartkirk__

totobet net singapura

minta pengeluaran sdy

keluaran sdy

totobet hongkong hari ini

www.togelbet.net singapore