site

Satu kali Milken bersekutu kini di pusat kes perdagangan orang dalam novel

Untuk seketika pada pertengahan 1980-an, Terren Peizer, ketika itu berusia 20-an, mungkin mempunyai tempat terbaik dalam kewangan. Selepas berkhidmat di First Boston dan Goldman Sachs, Peizer akan duduk sebagai peniaga di sebelah Michael Milken di meja berbentuk x terkenal raja bon sampah di pejabat Beverly Hills Drexel Burnham Lambert. Kedua-duanya dilaporkan akan bertukar lima tinggi selepas perdagangan yang menang, menurut buku mani era itu, Sarang Pencuri.

Tetapi ia tidak lama lagi akan menjadi titik pandangan yang paling teruk. Peizer menyaksikan kejutan yang dialami oleh Milken apabila berita tersiar pada tahun 1986 mengenai penimbang tara, Ivan Boesky, bekerjasama dengan kerajaan dalam apa yang akan menjadi penyiasatan yang meluas mengenai cincin penipuan sekuriti yang akhirnya akan sampai kepada Milken dan Drexel.

Peizer akhirnya akan mengubah keterangan negara dan memberi keterangan terhadap Milken tentang dakwaan menyalahi undang-undang di bank pelaburan pada pendengaran pra-hukuman pada tahun 1990 untuk mentornya (“Semua orang menjalankan faucets, ” kata Peizer kepada mahkamah persekutuan, sambil menyatakan paranoia yang mencengkam pejabat Drexel terperangkap dalam pengawasan kerajaan).

Milken akhirnya mengaku bersalah atas jenayah kewangan dan menjalani hukuman penjara 22 bulan. Peizer meneruskan kerjaya yang berjaya sebagai pembiaya dan usahawan yang berpangkalan di California, jika agak kabur diukur dengan beberapa alumni Drexel lain yang menjadi Sarjana Alam Semesta.

Tetapi pada awal tahun ini, Jabatan Kehakiman sekali lagi mengetuk pintu Peizer. The Feds telah menuduhnya melakukan dagangan orang dalam yang berkaitan dengan jualan saham pada 2021 sebuah syarikat perkhidmatan penjagaan kesihatan tersenarai, Ontrak, yang diasaskan oleh Peizer pada 2003 dan di mana beliau pernah memegang jawatan pengerusi lembaga dan ketua eksekutif. Menurut aduan DoJ, penjualan itu membolehkan Peizer mengelak kerugian lebih daripada $12 juta.

Peizer didakwa menyalahgunakan pelan yang dipanggil “10b5-1” yang membolehkan eksekutif menjual saham dengan selamat tanpa mengambil risiko tuduhan mendapat manfaat daripada maklumat dalaman. Kes ini penting kepada Jabatan Kehakiman dan pihak berkuasa sivil di Suruhanjaya Sekuriti & Bursa kerana ia merupakan kes pertama yang semata-mata mencabar perdagangan eksekutif berdasarkan pelan 10b5-1.

Secara kebetulan, SEC baru sahaja menggubal had yang lebih ketat pada penggunaan pelan 10b5-1, alat yang pertama kali dilaksanakan pada tahun 2000 untuk memberikan perlindungan “pelabuhan selamat” kepada eksekutif.

Pelan akan menggambarkan jadual urus niaga saham yang telah ditetapkan. Tetapi akhirnya kebimbangan menjadi bahawa terdapat fleksibiliti yang berlebihan dalam rancangan, dan kajian akademik menunjukkan bahawa eksekutif yang menggunakan rancangan 10b1-5 nampaknya mahir untuk mengelakkan kerugian secara sistematik.

SEC mengetatkan peraturan pada rancangan 10b5-1 mulai Mac. Paling ketara, untuk mendapatkan manfaat perlindungan undang-undang, perlu ada tempoh “bertenang” selama 90 hari sebelum sebarang penjualan saham.

Menurut aduan DoJ terhadap Peizer, selepas mengetahui bahawa Ontrak akan kehilangan kontrak utama dengan syarikat insurans yang akan menyebabkan pendapatannya menjunam, dia menggunakan dua rancangan 10b5-1 berbeza untuk menjual waran saham eksesais dan menjual saham. The Feds berkata bahawa ia telah menggunakan teknik sains data baharu untuk mendedahkan dagangan yang boleh dipersoalkan seperti Peizer. Sememangnya, sama ada di bawah peraturan lama atau yang baharu, para eksekutif tidak sekali-kali boleh memperdagangkan maklumat dalaman sedemikian secara sah walau apa pun syarat 10b5-1.

Peguam Peizer telah mengisytiharkan dia tidak bersalah. “Kerajaan jelas melampaui jangkauan dalam kes ini, terutamanya memandangkan mereka telah mengabaikan perbincangan niat baik berhubung fakta dan keadaan siasatan ini yang berlaku sebelum kes ini difailkan tanpa sebarang notis awal,” kata peguam, David Willingham.

Malah pada usia pertengahan 60-an, profil LinkedIn Peizer menyenaraikannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif semasa atau pengerusi sembilan syarikat yang berbeza, dan biografinya dalam pemfailan SEC mengatakan bahawa firma peribadinya telah mengetuai pelaburan bernilai $1.5bn dalam pelbagai syarikat selama ini. Dia juga merupakan pemain gelanggang perlawanan di permainan bola keranjang Los Angeles Laker, menurut rakan eksekutif.

Saham Ontrak kini telah merosot kepada di bawah $1 setiap satu. Tetapi pada kemuncaknya pada awal 2021, sebelum penjualan sahamnya, pegangan Peizer bernilai lebih daripada $800 juta, menurut pemfailan sekuriti (aduan DoJ menyatakan bahawa dia hanya dua kali menjual saham dalam syarikat itu sebelum ini).

Bagi pihaknya, Milken enggan mengulas mengenai nasib Peizer. Seorang wakil memberitahu Financial Times bahawa Milken “tidak tertumpu pada masa lalu yang jauh” sebaliknya mengeluarkan buku baharunya mengenai penyelidikan perubatan dan kerja lamanya di kawasan itu.

sujeet.indap@ft.com

totobet sgp hari ini

hasil pengeluaran sydney

totobetsdy

apa keluar hk malam ini

data.hk.4d