site

Saman Wirecard terhadap kumpulan India boleh diteruskan, peraturan Mahkamah Tinggi

Mahkamah Tinggi London telah memutuskan bahawa tuntutan mahkamah yang mendakwa kumpulan kewangan India IIFL Wealth melakukan penipuan semasa perjanjian pengambilalihan oleh kumpulan pembayaran yang gagal Wirecard boleh diteruskan ke perbicaraan.

“Pemohon mempunyai kes yang boleh dipertikaikan, yang mempunyai prospek kejayaan yang lebih realistik,” tulis Hakim Simon Rainey KC dalam penghakiman yang diterbitkan pada hari Khamis.

Ia adalah perkembangan terbaru dalam litigasi yang berkaitan dengan siri transaksi pada 2015 di mana Amit Shah, pengasas bersama IIFL Wealth, didakwa mengatur dana pelaburan untuk membeli perniagaan India bernama Hermes pada harga €36juta dan kemudian menjualnya kepada Wirecard minggu kemudian untuk €326 juta.

Dua bekas pemegang saham minoriti di Hermes mendakwa bahawa mereka telah ditipu apabila mereka menjual saham mereka pada penilaian €36 juta. Mereka sedang meneruskan tindakan undang-undang terhadap IIFL, Shah dan bekas pemilik majoriti Hermes.

IIFL telah meminta mahkamah menolak tuntutan terhadapnya sebagai “sekatan masa” pada perbicaraan di London pada 16 Mac.

Kes itu memberi tumpuan kepada IIFL Wealth, yang disenaraikan di India di bawah nama 360 One Wam, pada masa penggunaan kenderaan dana yang berpangkalan di Mauritius menjadi tumpuan berikutan dakwaan manipulasi pasaran terhadap konglomerat India Adani. Kumpulan Adani telah menafikan salah laku.

IIFL Wealth menubuhkan dan mentadbir dana Mauritius yang digunakan dalam perkara yang disifatkan oleh peguamnya di mahkamah sebagai “flip” Hermes.

The Financial Times sebelum ini melaporkan bahawa James Henry O’Sullivan, 48, seorang warga Inggeris yang menunggu perbicaraan di Singapura atas dakwaan dia membantu memalsukan dokumen yang menjadi pusat penipuan perakaunan Wirecard, mengarahkan orang India “membalik” dan menggunakan dana IIFL untuk menyembunyikan penglibatannya dalam transaksi, menurut pemberi maklumat dan dokumen yang menunjukkan kerjasamanya dengan Shah.

Urus niaga itu menjadi subjek siasatan jenayah di Mauritius, India dan Jerman. Tiada orang telah didakwa berhubung siasatan ini.

Wirecard, yang runtuh pada Jun 2020 selepas penipuan perakaunan berbilion dolar, bukan pihak dalam tuntutan selepas mahkamah Inggeris memutuskan dalam prosiding berkaitan sebulan kemudian bahawa “kebarangkalian yang wujud” ialah kumpulan pembayaran tidak mengetahui harga pada yang Hermes telah dijual kepada dana Mauritius.

Penghakiman Khamis mengatakan bahawa “panggilan telefon pada Ogos 2015 antara pihak yang menuntut (di London) dan Encik Shah (di Singapura) adalah aspek penting dalam penipuan” seperti yang didakwa.

IIFL dan Shah telah menafikan dan mempertikaikan dakwaan penipuan dan ketidakjujuran.

Saham 360 One Wam ditutup turun 0.5 peratus pada Rs434, memberikan kumpulan itu permodalan pasaran Rs156bn (£1.5bn).

result. sgp

pengeluaran sidney tadi siang

hasil togeĺ sdy hari ini 2023

keluaran togeĺ hongkong hari ini 2021

www.totobet.com singapore