site

Saham AS bergelut untuk mendapatkan hala tuju kerana pelabur mencerna keputusan bank pusat

Ekuiti AS bercampur-campur pada hari Khamis apabila pelabur mencerna beberapa kenaikan kadar faedah bank pusat yang berlaku walaupun terdapat pergolakan baru-baru ini dalam sektor perbankan.

S&P 500 saham mewah adalah 0.2 peratus lebih rendah manakala Nasdaq Composite berteknologi tinggi naik 0.4 peratus.

Lewat pada hari Rabu Rizab Persekutuan AS meneruskan kenaikan kadar faedah 0.25 mata peratusan yang dijangkakan pasaran, tetapi menandakan bahawa kitaran pengetatan monetarinya mungkin menghampiri penghujung.

Pada hari Khamis, Bank of England menaikkan kadar faedah penanda arasnya sebanyak 0.25 mata peratusan, juga dijangka oleh pasaran. Bank Negara Switzerland dan bank pusat Norway juga menaikkan kadar faedah pada hari Khamis.

Ekuiti Eropah juga bercampur-campur. Stoxx 600 seluruh rantau ditutup turun 0.2 peratus dan FTSE 100 London turun 0.9 peratus. Walau bagaimanapun, Dax Jerman tidak berubah dan CAC 40 di Paris berakhir 0.1 peratus lebih tinggi.

Dalam penyata dasar monetarinya pada hari Rabu, Fed mengetepikan rujukannya yang sering diulang mengenai keperluan untuk kenaikan kadar “berterusan”. Harga pasaran swap tidak berubah pada mesyuarat seterusnya pada bulan Mei, dengan peluang luar untuk satu peningkatan lagi.

“Mengimbangi keinginan Fed untuk mengekalkan tekanannya terhadap inflasi, dan realiti mengetatkan keadaan kredit dan selera pinjaman bank, kami fikir Fed masih boleh menyampaikan satu lagi kenaikan 25bp pada bulan Mei,” kata Tai Hui, ketua strategi pasaran untuk Asia-Pasifik di JPMorgan Asset Management.

Perbendaharaan AS meningkat pada Khamis, dengan hasil pada nota dua tahun, yang berkait rapat dengan jangkaan kadar faedah jangka pendek, turun 0.20 mata peratusan pada 3.77 peratus.

Sterling meningkat berbanding dolar ke puncak $1.23 selepas keputusan BoE, mata tertinggi sejak awal Februari. Hasil bagi kontrak sepuhan dua tahun turun 0.21 mata peratusan pada 3.25 peratus. Hasil pada nota 10 tahun itu turun 0.09 mata peratusan kepada 3.35 peratus.

Bank pusat telah dibiarkan mengimbangi kadar yang lebih tinggi dengan masalah kredit yang menjulang akibat daripada pergolakan perbankan yang paling teruk sejak krisis kewangan pada 2008. The Fed berkata sistem perbankan AS adalah “teguh dan berdaya tahan”, tetapi menambah bahawa ia belum lagi jelas sejauh mana keadaan kredit yang lebih ketat mungkin berpunca daripada kejatuhan bank Silicon Valley dan Signature Bank akan menyekat ekonomi dan inflasi.

Indeks KBW Bank, yang menjejaki saham dalam 24 bank besar dan sederhana, jatuh 2 peratus, setelah kehilangan hampir 5 peratus pada hari sebelumnya selepas setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen menolak pengembangan luas insurans deposit untuk melindungi penabung. Saham di First Republic yang berpangkalan di San Francisco, yang minggu ini mengupah penasihat untuk meneroka pilihan termasuk jualan, jatuh 8.1 peratus. Di Eropah, indeks Stoxx 600 bank jatuh 2.5 peratus.

Bank bergolak

Sistem perbankan global telah digegarkan oleh kejatuhan Silicon Valley Bank, Signature Bank dan penyelamatan saat-saat akhir Credit Suisse oleh UBS. Semak analisis dan ulasan terkini di sini

“Nampaknya pasaran semakin mendahului diri mereka dalam beberapa hari lepas, selepas Janet Yellen mencadangkan Perbendaharaan boleh mengambil langkah yang sama seperti yang mereka ambil dengan Silicon Valley Bank dan Tandatangan dengan bank lain,” kata Andrew Hunter, timbalan ketua ekonomi AS di Ekonomi Modal. “Pasaran memanjangkan itu untuk mengandaikan akan ada insurans deposit menyeluruh. Terdapat panggilan untuk itu, tetapi ia tidak pernah menjadi cadangan yang serius.”

prise sgp

angka pengeluaran sydney

keluaran togeĺ sydney hari ini 2023

keluar hongkong malam ini

data pengeluaran sgp