site

Rusia mengubah cukai minyak untuk menguasai bahagian perdagangan yang lebih besar melebihi had harga

Rusia sedang merombak cara syarikat minyak dikenakan cukai, bertujuan untuk meningkatkan pendapatan negara dengan menguasai bahagian jualan minyak mentah yang lebih besar yang sering melebihi had harga yang dikenakan G7 ke atas eksport negara.

Kremlin akan beralih dari April kepada penunjuk yang disandarkan kepada Brent, penanda aras minyak mentah antarabangsa, untuk mengira cukai ke atas eksport minyak, satu langkah yang dijangka menjana pendapatan tahunan Rbs600bn ($8 bilion) tambahan dengan mengurangkan “diskaun” pasaran ke atas Rusia minyak.

Pembaharuan yang dirancang, yang pertama kali didedahkan oleh Presiden Vladimir Putin akhir bulan lalu, mencerminkan keadaan pasaran minyak Rusia yang semakin suram di bawah sekatan dan persaingan antara Kremlin dan pengeluar minyak berhubung potensi pendapatan tambahan daripada jualan.

Pertikaian itu telah menumpukan perhatian kepada penetapan harga minyak Rusia dan sama ada penanda aras antarabangsa yang digunakan Kremlin sebagai asas percukaiannya telah mengikuti peralihan pasaran baru-baru ini.

Selepas negara G7 mengenakan siling $60 setong ke atas eksport Rusia pada bulan Disember, kebanyakan gred minyak Rusia melebihi had pada bulan itu, menurut data kastam yang dipetik oleh sekumpulan ahli akademik dalam kertas penyelidikan terbaru mengenai minyak Rusia dan dilihat oleh Masa kewangan. Data kastam India juga mencadangkan penapis di negara itu membayar harga yang lebih tinggi.

Ural, gred eksport utama Rusia, telah dijual sebanyak $40 setong di bawah Brent, sebahagian besarnya kerana EU menghalang import melalui laut.

Kuasa Barat telah memuji diskaun itu sebagai bukti pendekatan mereka terhadap sekatan berkesan. Tetapi data kastam menunjukkan pengeluar minyak Rusia telah dapat memperoleh harga yang lebih tinggi untuk sekurang-kurangnya beberapa eksport mereka.

Anomali penentuan harga mempunyai implikasi terhadap kutipan cukai Moscow. Harga purata selepas sekatan bagi semua campuran minyak mentah Rusia yang dieksport pada Disember adalah hampir $74 setong, menurut data kastam. Itu hanya $10 di bawah harga Brent untuk tempoh yang sama dan jauh melebihi had $60.

Tetapi harga Ural yang dipetik oleh agensi penetapan harga Argus, yang merupakan titik rujukan utama Rusia untuk mengira cukai, purata hanya $43 pada bulan yang sama.

Argus berkata percanggahan itu adalah kerana harga yang dibayar oleh negara seperti India termasuk kos penghantaran dan insurans. Ini telah melonjak apabila Rusia telah mengubah hala jumlah yang terutamanya dihantar dari Baltik ke Eropah, manakala sekatan barat telah menyekat akses kepada kapal tangki.

Satu lagi indeks, yang diperkenalkan oleh agensi penetapan harga Platts pada Januari, menunjukkan bahawa harga minyak mentah Rusia yang dihantar ke pantai barat India adalah $16-20 melebihi penilaian Ural biasa. Walaupun kos penghantaran disertakan, harga yang lebih tinggi lebih mencerminkan peningkatan permintaan India, menurut Joel Hanley, ketua S&P Global Commodity Insights.

Carta garisan $ setong menunjukkan penunjuk minyak Rusia baharu Platts berada di atas penanda aras Ural

Gambaran itu dikaburkan lagi oleh usaha Rusia untuk menyembunyikan data sensitif kerana sekatan barat menyasarkan ekonominya. Penganalisis telah bergelut untuk menyelaraskan jurang antara harga yang dilaporkan dan angka kastam.

“Kami telah bekerja dengan data sektor minyak selama lebih 20 tahun. Melihat pada diskaun Ural-to-Brent, kami mula berfikir: bagaimanakah agensi penetapan harga mungkin mendapat sebut harga sekarang?” kata Elina Ribakova, timbalan ketua ekonomi di Institut Kewangan Antarabangsa, pengarang bersama kertas berasaskan data kastam.

Argus, bagaimanapun, berkata ia tidak “mengalami sebarang kesukaran untuk mendapatkan maklumat pasaran yang boleh dipercayai mengenai minyak mentah Rusia”.

Syarikat minyak Rusia mungkin gembira dengan percanggahan harga memandangkan kelebihan cukai, kata penganalisis.

Sergey Vakulenko, yang berhenti kerja sebagai ketua strategi untuk cabang minyak monopoli gas negara Gazprom apabila Rusia melancarkan pencerobohan besar-besaran ke atas Ukraine Februari lalu, berkata insentif untuk pengeksport minyak telah beralih.

“Pada masa lalu mereka mahu menunjukkan bahawa mereka menjual pada harga yang tinggi untuk menarik perhatian pemegang saham antarabangsa mereka dan memastikan pemegang hutang mereka gembira,” kata Vakulenko, kini seorang felo kanan di Carnegie Endowment for International Peace. “Sekarang mereka tidak mempunyai sesiapa untuk menarik perhatian.”

Seperti penganalisis lain, Vakulenko percaya syarikat Rusia mengeksport banyak minyak mereka melalui peniaga gabungan, menyimpan stok pembayaran penghantaran pada akaun mereka di luar Rusia.

Tetapi dia berkata kerajaan tidak “buta” dan kini mengejar selepas Putin menuntut pada Januari supaya pegawai “melihat diskaun ini supaya ia tidak menimbulkan sebarang masalah bajet”.

Diskaun Ural maksimum kepada Brent di bawah sistem cukai baharu ialah $34 setong, sebelum menyusut kepada $25 pada bulan Julai.

Pegawai Moscow lain telah mencapai kesimpulan yang sama: bank pusat bulan lepas berkata ia akan mencerminkan julat penuh harga minyak Rusia dalam ramalannya, manakala kementerian tenaga menggunakan penjejak baharu berdasarkan data kastam dan komoditi negara itu serta Argus .

“Ini akan menjejaki kos jualan sebenar,” kata menteri tenaga Nikolay Shulginov bulan ini, sambil menambah bahawa Moscow “mungkin memperkenalkan penanda arasnya sendiri untuk harga minyak Rusia tahun ini”.

resul sgp hr ini

sidney

togel sdy hari

hongkong malam ini keluar

totobet.sgp