site

Rupert Murdoch Fox dalam senarai saksi Dominion untuk perbicaraan fitnah

Rupert Murdoch dari Fox dan anaknya Lachlan adalah antara saksi bahawa pembuat mesin mengundi Dominion sedang berusaha untuk memanggil perbicaraan fitnah penting bulan depan berhubung penyiaran rangkaian dakwaan bahawa pilihan raya presiden 2020 telah dicuri daripada Donald Trump.

Peguam untuk syarikat itu telah menyenaraikan lebih daripada 50 saksi yang mereka ingin persoalkan secara langsung semasa perbicaraan enam minggu di Delaware, termasuk Murdochs, ketua eksekutif Fox News Suzanne Scott dan bintang utama Fox Tucker Carlson, Sean Hannity dan Laura Ingraham.

Baron media berusia 92 tahun itu telah dilucutkan jawatan selama berjam-jam sebagai sebahagian daripada litigasi yang dibawa oleh Dominion, yang menuntut $1.6 bilion sebagai ganti rugi atas tuntutan daripada beberapa sekutu Trump bahawa mesinnya telah ditipu untuk memastikan kemenangan pilihan raya Joe Biden.

Dalam perbicaraan pada hari Selasa, Hakim Eric Davis, yang menyelia kes itu, mencabar hujah daripada peguam Fox yang menentang penampilan Rupert Murdoch. Hakim berkata dia telah membaca bahawa mogul itu akan berkahwin untuk kali kelima, dan ini menunjukkan dia “hampir tidak lemah”.

Davis menyatakan Murdoch dilaporkan akan membahagikan masanya antara rumah di Los Angeles, Montana, New York dan London, dan dengan itu “tidak kelihatan seperti seseorang yang tidak boleh melakukan perjalanan dari New York ke Wilmington”. Hakim tidak akan memutuskan sama ada dia akan memaksa individu untuk memberi keterangan sehingga sekurang-kurangnya minggu depan.

Keputusan juga dijangka dalam beberapa hari bagi percubaan kedua-dua pihak untuk mengelakkan perbicaraan dan kes diputuskan oleh hakim.

Dalam pemfailan berasingan kepada mahkamah, Fox News mengemukakan senarai saksi yang lebih pendek termasuk hos Maria Bartiromo dan Lou Dobbs.

Rupert Murdoch telah menyatakan dalam pernyataannya bahawa kedua-dua sauh itu sedikit sebanyak “mengendors” dakwaan penipuan pilihan raya sedemikian, dan berkata Fox “melakukan lebih daripada sekadar menjadi tuan rumah” tetamu seperti peguam Trump, Sidney Powell, penyokong utama dakwaan palsu bahawa mesin Dominion telah ditipu, tetapi memberi mereka “platform”.

Dalam perbicaraan minggu lalu, peguam Dominion merujuk kepada pameran yang dimeterai sebelum ini yang mereka dakwa mengandungi pertukaran mesej teks antara Bartiromo dan seorang rakan. Rakan itu menulis “panggilan saya adalah sekurang-kurangnya 20 juta undi palsu Biden”, kata peguam bela Dominion, yang didakwa dijawab oleh Bartiromo: “Baiklah, Sidney akan menyatakannya esok.”

Bartiromo tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Peguam Dominion juga berkata mereka berhasrat untuk memanggil penerbit untuk Bartiromo, Abby Grossberg, yang baru-baru ini menyaman Fox News, mendakwa bahawa peguam syarikat itu tidak menyediakannya dengan betul untuk pemendapannya dan bahawa dia tertakluk kepada diskriminasi jantina. Grossberg kemudiannya dipecat oleh Fox, yang mengatakan dia telah berkongsi maklumat istimewa dan menafikan dakwaannya.

Dalam satu kenyataan, Fox News berkata: “Senarai saksi langsung Dominion yang tidak perlu luas adalah satu lagi percubaan untuk menjana tajuk utama dan mengalihkan perhatian daripada banyak kelemahan kesnya.”

“Akhirnya, kes ini adalah mengenai perlindungan Pindaan Pertama terhadap hak mutlak media untuk membuat liputan berita,” tambahnya.

Perbicaraan, yang dijadualkan bermula pada 17 April, datang selepas kemunduran baru-baru ini kepada cita-cita Murdoch untuk membuat perjanjian. Pada bulan Januari, beliau membatalkan rancangan untuk menggabungkan semula Fox dan News Corp, selepas menghadapi tentangan daripada pemegang saham. Sebulan kemudian, rancangan News Corp untuk menjual salah satu aset hartanah bernilai berbilion dolarnya musnah.

nomor terakhir singapore

toto sydney

totobet sedney

toto bet hk

pengeluaran sgp hari ini