site

Rundingan Xi-Putin menyerlahkan peranan Rusia sebagai ‘rakan kongsi muda’ kepada China

Vladimir Putin dan Xi Jinping akan meletakkan hubungan ekonomi mereka yang semakin meningkat di tengah-tengah perbincangan di Kremlin pada hari Selasa, menonjolkan pergantungan Moscow kepada Beijing selepas ekonominya sebahagian besarnya terputus dari barat.

Presiden Rusia memuji model ekonomi China sebagai “lebih berkesan” berbanding negara lain, pengiktirafan talian hayat Beijing telah diperluaskan sejak pencerobohan Moscow ke atas Ukraine tahun lepas — dengan perdagangan dua hala mencecah rekod $190bn pada 2022.

“Sekatan itu telah memburukkan lagi hubungan yang sudah tidak simetri antara Rusia dan China,” kata Maria Shagina, felo penyelidik kanan di Institut Kajian Strategik Antarabangsa. “Sukar untuk menyembunyikan fakta bahawa Rusia kini adalah rakan kongsi muda.”

Moscow melihat pergantungan ekonominya kepada China sebagai penting untuk prospeknya memenangi perang, kata seorang yang rapat dengan Kremlin. Walaupun bantuan China dalam mengharungi kesan sekatan AS tidak dapat ditukar ganti, kekayaan sumber asli Rusia akan menjamin sokongan berterusan Beijing, tambah orang itu.

Topik yang paling dinanti-nantikan untuk perbincangan pada hari Selasa ialah saluran paip gas Power of Siberia 2 yang dirancang, yang akan memberi Rusia cara baharu yang penting untuk mengalihkan eksport daripada rizab yang tidak lagi dihantar ke Eropah.

“Logik peristiwa menentukan bahawa kita sepenuhnya menjadi tanah jajahan sumber China,” kata orang itu. “Pelayan kami akan datang dari Huawei. Kami akan menjadi pembekal utama China untuk segala-galanya. Mereka akan mendapat gas daripada Power of Siberia. Menjelang akhir tahun 2023 yuan [renminbi] akan menjadi mata wang perdagangan utama kami.”

Sekatan Barat menyebabkan Moscow mengalami defisit bajet Rbs2.58tn ($34bn) dalam dua bulan pertama tahun ini sahaja kerana ia meningkatkan perbelanjaan ketenteraan.

Tahun lepas, import tenaga Rusia China — yang membentuk lebih 40 peratus daripada hasil bajet Kremlin — meningkat daripada $52.8 bilion kepada $81.3 bilion. Rusia ialah pembekal minyak mentah dan arang batu kedua terbesar China, menurut Pusat Dasar Tenaga Global (CGEP) di Sekolah Hal Ehwal Antarabangsa dan Awam Columbia.

Pada bulan Januari, Rusia mengatasi Qatar, Turkmenistan dan Australia untuk menjadi pembekal gas terbesar China, menyampaikan 2.7bn meter padu pada bulan itu, menurut data kastam China.

Di Washington, pandangan adalah bahawa Moscow dan Beijing “cuba untuk memeriksa” pengaruh global Amerika. John Kirby, jurucakap Majlis Keselamatan Negara AS, berkata pada hari Isnin: “Ini adalah sedikit perkahwinan kemudahan, saya akan katakan, kurang daripada kasih sayang.”

Keperluan mendesak Rusia untuk mencari pembeli untuk tenaganya boleh bermain di tangan China sekali lagi semasa lawatan ini, sama seperti yang berlaku pada 2014 apabila Moscow menghadapi sekatan atas pengilhakan Crimea. Pada masa itu, Rusia dan China menandatangani perjanjian untuk saluran paip Power of Siberia, menawarkan Beijing bekalan gas kos rendah. Projek itu mula disiarkan pada tahun 2019.

“Bagi pihak Cina, ini boleh menjadi peluang yang baik,” kata Moritz Rudolf, seorang sarjana penyelidikan di Pusat China Paul Tsai Sekolah Undang-undang Yale. Dia membandingkannya dengan 2014, sambil menyatakan bahawa kini “Rusia lebih bergantung kepada China”.

Keputusan untuk terlibat “dalam projek besar seterusnya dengan Rusia sementara Rusia mengebom Ukraine” akan menghantar mesej kritikal mengenai hubungan Beijing yang semakin erat dengan Moscow, kata Tatiana Mitrova, seorang penyelidik di CGEP.

Dengan import cip mikro, peralatan 5G dan jentera perindustrian berat kini tertakluk kepada kawalan eksport AS, Rusia telah beralih kepada pengeluar China. Moscow mengimport $4.8 bilion dalam jentera elektrik dan alat ganti dari China tahun lepas apabila bekalan dari negara lain menjunam, menurut Bruegel, sebuah badan pemikir yang berpangkalan di Brussels.

Data kastam China menunjukkan bahawa eksport semikonduktor tertentu ke Turki — termasuk barangan asas seperti diod dan transistor — meningkat lebih daripada dua kali ganda pada 2022, manakala Turki, yang eksport teknologi tingginya sebelum ini diabaikan, meningkatkan jualan ke Rusia.

“Walaupun China setakat ini menjadi pengeksport utama semikonduktor ke Rusia selepas perang, eksport selalunya mempunyai sama ada Turki atau [UAE] sambungan,” kata Shagina. Taktik ini bertujuan untuk mewujudkan “lapisan yang boleh melindungi China daripada risiko sekatan”, tambahnya.

Lonjakan itu berlaku walaupun banyak syarikat teknologi terkemuka China seperti Huawei telah mengurangkan eksport ke Rusia kerana bimbang akan sekatan AS. Sebaliknya, pengeluar Cina yang tidak jelas telah mengambil tempat mereka.

“Ini kebanyakannya syarikat China yang tidak bekerja di pasaran asing dalam apa-apa sahaja seperti jumlah yang dilakukan oleh jenama utama,” kata Vita Spivak, perunding bersekutu di perundingan risiko pakar Kawalan Risiko.

Walaupun import canggih Rusia “lebih kurang pelbagai” sebelum perang, dia berkata, “kini mereka berorientasikan semula ke arah pembekal China sehingga pasaran Rusia selalunya bergantung sepenuhnya kepada pasaran China”.

Hasilnya sering bercampur-campur. “Terdapat semua syarikat China yang membekalkan 5G [telecommunications] peralatan. Ia adalah peringkat kedua dan ketiga. Ia lebih seperti 4.2G. Tetapi ia bukan apa-apa,” kata seorang pelabur teknologi kanan Rusia.

Teknologi China juga merupakan satu-satunya pilihan Rusia untuk terus menghasilkan banyak tenaga yang diimport oleh China.

Yakov and Partners, bekas cabang Rusia McKinsey, menyifatkan pergantungan Rusia sebelum ini kepada kumpulan perkhidmatan medan minyak barat seperti Halliburton dan Baker Hughes sebagai “tumit Achilles”, kerana pengeluaran dijangka merosot 20 peratus selepas pemergian mereka.

Projek berteknologi tinggi seperti projek LNG Artik Novatek di barat Siberia turut terjejas. Tetapi eksekutif Rusia menegaskan ada penyelesaian.

“Katakan anda kehilangan pemampat . . . kerana Siemens berjaya,” kata seorang eksekutif. “Mungkin anda lakukan tanpa pemampat. Mungkin anda mendapat dua pemampat dari China yang kurang bagus. Tetapi untuk kebanyakan perkara ia boleh dilaksanakan.”

Laporan tambahan oleh Yuan Yang di London dan Felicia Schwartz di Washington

resulet sgp

pengeluaran sidney hari ini berapa

sdy hari ini

toto bet hk

totobet togel singapore