site

Rowing Blazers mengembangkan portfolio preppynya dengan Chipp

Jack Carlson dan rakan perniagaan David Rosenzweig bergambar di kedai Rowing Blazers di Manhattan © Difoto untuk FT oleh Dolly Faibyshev

Setelah menghabiskan masa bertahun-tahun di parit berpasir dengan berus fosil, Jack Carlson mempunyai kegemaran untuk benda-benda yang sudah lama mati. Persediaan klasik Amerika adalah salah satu daripadanya. Pada tahun 2017, bekas ahli arkeologi itu mengasaskan Rowing Blazers, sebuah jenama berharga kontemporari dengan gaya kolej. Melalui itu, dan pelesenan label lain seperti Warm & Wonderful, dia telah menunjukkan bakat untuk berjaya menghidupkan semula reka bentuk lama, seperti pelompat intarsia biri-biri yang pernah dipakai oleh Diana, Princess of Wales (dia telah menjual $8 juta daripadanya sejak 2020 ).

Kini, dia mengembangkan cita-citanya dengan pelancaran Kumpulan Blazer dan tambahan baharu kepada portfolio jenama berlesennya: Chipp, seorang tukang jahit Manhattan yang pernah terkenal kerana membuat sut John F Kennedy.

“Saya suka menghidupkan sejarah jenama dengan cara yang relevan,” kata Carlson, 35. “Hari ini, keaslian adalah segala-galanya, dan Chipp ialah salah satu daripada empat jenama Ivy League yang besar.”

Tahun depan, Carlson merancang untuk melancarkan semula Chipp sebagai jenama pakaian lelaki yang menawarkan pakaian rajut, sut dan berasingan — diperbaharui dengan lensa yang tidak sopan. Ia adalah yang terbaru dalam barisan tawaran pelesenan yang dibuat oleh Carlson dan rakan kongsi perniagaannya David Rosenzweig, bekas presiden Sonia Rykiel dan SVP Perry Ellis. Mereka melihat Kumpulan Blazer, dengan lima jenama, sebagai empayar mini persediaan moden.

topi dan lencana dipamerkan pada rak kayu dan pada papan pada dinding kayu
Kedai Rowing Blazers Manhattan dipenuhi dengan memorabilia persediaan bersama pakaian vintaj dan baharu © Dolly Faibyshev

Topi besbol di kedai, termasuk kerjasama dengan Sonic the Hedgehog . . . © Dolly Faibyshev

. . . dan baju peluh yang dihiasi dengan nama Princeton © Dolly Faibyshev

Di samping Rowing Blazers, Chipp dan Warm & Wonderful, portfolio Blazer Group juga termasuk jenama pakaian rajut British Gyles & George dan Arthur Ashe — label baharu yang dicipta oleh pengasas tahun lepas, selepas melesenkan nama daripada balu bintang tenis AS itu. Carlson ialah pengarah kreatif kesemua lima.

Terdapat juga sebuah kedai Manhattan, secara tidak rasmi dipanggil Clubhouse, dipenuhi dengan bendera universiti, bot lama dan pakaian vintaj. Bersama-sama, hasil tahunan kumpulan dianggarkan mendarat di antara $10 juta dan $25 juta, menurut penganalisis dan disahkan oleh kedua-duanya.

Rowing Blazers mengikut jejak label pakaian lelaki seperti Aimé Leon Dore, Drake’s dan Noah — jahitan bercampur dengan potongan tajam dan sporty. Ia kebanyakannya kasual: gaya terlarisnya ialah jersi ragbi bernilai $200, dibuat pada mesin vintaj di Portugal dan dijual dalam pelbagai versi warna technicolour berani. Chipp berjanji untuk menawarkan sesuatu yang lebih cantik.

Seperti Aimé Leon Dore dan Noah, Rowing Blazers ialah kolaborator prolifik dengan jenama lain — dengan Carlson mengambil pendekatan “semuanya, di mana-mana, sekali gus”. Terdapat kasut bot dengan Sperry, kasut dengan K-Swiss, beg pakaian dengan Globe-Trotter dan jam tangan dengan Seiko. Pada bulan Januari, 282 jam tangan edisi terhad dibangunkan dengan Zodiac, berharga $500 setiap satu, habis dijual dalam beberapa minit di laman web Rowing Blazers.

Neil Saunders, pengarah urusan di firma penyelidikan pasaran GlobalData, berkata Carlson telah mengukir “tempat yang berbeza dalam pasaran . . . [his] pakaian tradisional yang segar selalunya bersempadan dengan kesipian dan menarik penonton yang lebih muda yang mencari kenyataan.”

Chipp adalah tambahan semula jadi. Diasaskan di Manhattan pada tahun 1945 oleh Sidney Winston, Chipp telah berbaring selama beberapa dekad: Anak lelaki Winston Paul yang berusia 84 tahun telah menjalankan perniagaan kecil dalam hubungan dari rumahnya di New Jersey melalui laman web chippneckwear.com. Pada zaman kegemilangannya, jenama itu mempopularkan sulaman haiwan aneh yang kemudiannya diguna pakai oleh jenama preppy sebagai motif tandatangan — daripada buaya Lacoste hingga kuda polo Ralph Lauren. Tetapi ia juga merupakan “budak jahat dalam kumpulan itu”, kata Carlson, sambil menyatakan bahawa Chipp menjual hubungan kebaharuan dengan motif “Fuck You” yang tersembunyi dalam corak abstrak.

Kegembiraan ini selaras dengan etos Carlson sendiri: “Kesiapsiagaan sekolah lama yang tidak mengambil berat.” Humor adalah caranya untuk membuang bagasi elitis Ivy League. Tali leher yang tidak senonoh mungkin juga menarik minat pembeli twentysomething.

“Apabila kami memulakan Rowing Blazers, kami mempunyai begitu ramai orang di telinga kami memberitahu kami persediaan telah mati,” kata Carlson. “Pakaian jalanan besar ketika itu . . . tetapi ia berpusing kembali.” Pembeli yang lebih muda kini memakai renda dan loafer yang kukuh dengan topi Ralph Lauren mereka, kerana Gen X telah memilih baju peluh dan kasut sukan bersama. “Saya melihat perkara yang sama berlaku dengan jahitan . . . ia adalah sebahagian besar daripada kanun Amerika yang rapi,” katanya.

Ia adalah masa yang menarik untuk menghidupkan semula jenama Ivy League. Jenama teguh dalam kategori “tidak betul-betul berkembang maju”, menurut Sucharita Kodali, penganalisis utama di syarikat penyelidikan dan penasihat Forrester. Brooks Brothers memfailkan muflis pada 2020, manakala J Crew telah mengalami penurunan jualan selama bertahun-tahun.

Dari segi kewangan, pasaran pertengahan yang terhimpit adalah “kedudukan yang teruk”, kata Kodali, kerana pembeli cenderung ke peringkat atas dan bawah pasaran. Tetapi Saunders GlobalData berpendapat Kumpulan Blazer akan mengatasi arus. “Ia mempunyai produk yang unik dan menarik . . . Ia berada dalam kedudukan yang lebih baik daripada jenama yang lebih pertengahan jalan seperti J Crew, di mana ia adalah mudah untuk mencari alternatif yang lebih murah dan serupa untuk menjimatkan wang,” katanya. “Tidak semua pemain pasaran pertengahan dihimpit sama. Kedudukan dan dalil adalah segala-galanya.”

“Kami mempunyai pengikut kultus, yang menawarkan sedikit penebat,” kata Rosenzweig. Walaupun AS menjadi pasaran terbesar kumpulan itu, Carlson tidak terlalu mengambil berat tentang laporan “pengkayaan” di sana. “Model perniagaan kami lebih lincah daripada jenama fesyen tradisional,” katanya.

Keputusan Kumpulan Blazer untuk melesenkan dan bukannya memperoleh jenama secara terang-terangan menyelaraskan model perniagaannya dengan Kumpulan Pengawal Baru, syarikat milik Farfetch kini yang mengendalikan lesen untuk Off-White, Heron Preston dan Palm Angels. Memperoleh akan memerlukan “lebih banyak wang dan pelaburan masa”, kata Rosenzweig. Terdapat juga hanya satu gaji pengarah kreatif yang perlu dibayar: Carlson’s.

Jenama Kumpulan Blazer berkongsi pendekatan yang sesuai untuk persediaan klasik Amerika . . . © Dolly Faibyshev

. . . dengan warna yang berani, tekstur dan cetakan serta mencampurkan jahitan dengan kepingan sporty © Dolly Faibyshev

“Ia membolehkan kami beroperasi dengan cara yang ringan aset,” kata Carlson, yang menegaskan syarikat itu tidak “ingin membuka [more] kedai”. Dia dan Rosenzweig, bagaimanapun, merancang untuk memborong jenama berlesen — sesuatu yang mereka tidak dapat lakukan dengan Rowing Blazers sendiri. “Margin kami [for Rowing Blazers] jangan borong,” kata Carlson. “Kami telah didekati mengenainya berkali-kali, tetapi kami tidak dapat membuatnya berfungsi.” Sebaliknya, rancangannya adalah untuk menumpukan pada peningkatan jualan langsung kepada pengguna dalam talian.

Mereka bercita-cita tinggi untuk syarikat: matlamat jangka panjang mereka adalah untuk menjadikan Kumpulan Blazer menjadi perniagaan $1bn. Carlson ialah pemegang saham majoriti; kepentingan minoriti dimiliki oleh Tyler dan Cameron Winklevoss, graduan Harvard dan pelabur crypto awal yang mendakwa Mark Zuckerberg mencuri idea mereka untuk rangkaian kampus (mereka berakhir dengan penyelesaian $65 juta). “Kami masih kecil sekarang,” kata Rosenzweig. “Tetapi jenama itu melebihi beratnya.”

Syukurlah, Carlson tidak pernah kekurangan idea. “Saya suka mencari debu ajaib. . . menala komponen atau warna untuk menjadikan sesuatu yang lama terasa begitu betul buat masa ini,” katanya. “Itulah tujuan saya hidup.”

Sementara itu, anda akan menemuinya dalam arkib Chipp dengan berus fosilnya.

Ketahui tentang cerita terbaharu kami dahulu — ikuti @financialtimesfashion di Instagram

angka singapura hari ini

pengeluaran sidney siang ini

togel.sidney

hk keluar mlm ini

keluaran sgp hari ini