site

Republik Pertama: sokongan Fed yang mahal menetapkan bank cabaran pendapatan

Pertama, kebimbangan adalah mengenai kecairan. Adakah bank mempunyai wang tunai yang mencukupi untuk menghadapi gelombang permintaan pengeluaran? Kedua ialah isu kesolvenan. Adakah nilai perakaunan aset melebihi liabiliti? Persoalan ketiga, yang sama penting untuk bank yang dikepung ialah sama ada akan ada perniagaan yang menguntungkan selepas penyelamatan.

Kecairan kecemasan adalah mahal. Ini adalah masalah bagi First Republic, sebuah bank AS yang jumlah asetnya berjumlah lebih daripada $200bn pada akhir tahun 2022. Di tengah-tengah penerbangan deposit yang panik, ia memerlukan sokongan kerajaan yang tinggi.

Antara 10-15 Mac, First Republic meminjam sebanyak $109bn daripada Federal Reserve pada kos tahunan sebanyak 4.75 peratus. Dana $10 bilion yang dipinjamkan daripada Bank Pinjaman Rumah Persekutuan berharga lebih daripada 5 peratus. Agensi penarafan S&P telah menyatakan dalam nota penurunan taraf bahawa buku aset bank, sebahagian besarnya daripada gadai janji bertarikh lama, hanya menghasilkan 3.5 peratus setiap tahun pada suku keempat 2022.

Baru-baru ini Republik Pertama Januari telah melancarkan deposit kos rendahnya. Ia berkata kos ini hanya 55 mata asas tahun lepas, kurang daripada pemberi pinjaman serantau bersaiz sederhana lain. Bank itu telah popular dengan pelanggan mewah di kedua-dua pantai AS yang menghargai perkhidmatan sentuhan tingginya. Tetapi ini tidak mencukupi untuk memastikan wang mereka diletakkan di sana pada minggu lepas.

Pada penghujung tahun 2022, nilai buku First Republic ialah $75 sesaham. Pada bulan Januari, saham didagangkan hampir dua kali ganda daripada itu. Mereka telah merosot. Mereka berdagang pada hanya $19 walaupun selepas setiausaha Perbendaharaan AS Janet Yellen berkata kerajaan boleh menginsuranskan deposit bank bermasalah sepenuhnya.

Terdapat banyak perbincangan mengenai Wall Street menyelamatkan Republik Pertama. Pelabur yang ingin menyuntik ekuiti ke dalam bank atau membelinya secara langsung harus memahami bahawa kapasiti pendapatan First Republic adalah sangat legap.

Deposit murah jauh lebih baik daripada pinjaman borong walaupun daripada kerajaan persekutuan, terutamanya dalam dunia kadar faedah yang tinggi. Penerbangan deposit fateful kini telah menjadi kedua-dua kecairan dan cabaran nilai perusahaan.

Lex mengesyorkan surat berita Usaha Wajar FT, satu taklimat tersusun mengenai dunia penggabungan dan pemerolehan. klik di sini untuk mendaftar.

result hari ini

pemetuan sidney

keluaran sidney hari ini

info hk hari ini

totobet net singapura hari ini