site

Republik pertama dilanda krisis penggantian sebelum Fed mula menaikkan kadar

First Republic telah dilanda krisis penggantian dalaman yang mengganggu dalam beberapa bulan sebelum Rizab Persekutuan AS menjejaskan model perniagaannya dengan memulakan kitaran kenaikan kadar faedah yang agresif, menurut orang yang diberi taklimat mengenai perkara itu.

Selepas berdekad pertumbuhan pesat, apabila ia mendapat pujian kerana menyediakan perkhidmatan yang diperibadikan kepada pelanggan kaya, First Republic mendapati dirinya bergelut pada awal 2022.

Pengasas Jim Herbert, 79, bukan sahaja bercuti perubatan pada Disember 2021 kerana sakit jantung, malah Hafize Gaye Erkan, yang telah disiapkan sebagai penggantinya, meninggalkan syarikat itu sebulan kemudian. Erkan, bekas bankir Goldman Sachs Turki dengan PhD dalam pengurusan risiko, berkhidmat kurang daripada enam bulan sebagai ketua eksekutif bersama dan terlibat dalam siri interaksi dengan eksekutif kanan lain yang disifatkan oleh dua orang sebagai “toksik”.

Drama C-suite akan disusuli dengan masalah yang lebih besar. Harga saham bank yang berpangkalan di San Francisco itu telah jatuh 90 peratus sejak Mac dan pendeposit telah mengeluarkan wang tunai berpuluh bilion dolar, di tengah-tengah kebimbangan bahawa First Republic akan menjadi pemberi pinjaman seterusnya yang menghadapi krisis kecairan selepas kejatuhan Silicon Valley Bank .

Proses carian untuk menggantikan Erkan tidak menghasilkan pilihan luaran yang kukuh, jadi bank itu melantik ketua pegawai kewangan Mike Roffler, yang telah memangku ketua eksekutif bersama, ke jawatan itu secara tetap pada Mac 2022. Herbert menjadi pengerusi eksekutif tetapi rancangannya untuk kekal sebagai kehadiran aktif mematikan sekurang-kurangnya beberapa calon luar yang didekati oleh First Republic, kata orang yang biasa dengan proses bank itu.

Penganalisis bersorak pelantikan Roffler. Tetapi di sebalik tabir, kekecohan pengurusan telah menarik perhatian di First Republic pada bulan-bulan sebelum kenaikan kadar faedah Fed pada Mac 2022, yang pertama dalam tempoh lebih tiga tahun. Rentetan kadar yang agresif meningkat sepanjang tahun lepas mencabar model perniagaan First Republic untuk menyedut deposit murah dan menawarkan kadar pinjaman yang sangat kompetitif kepada pelanggan kaya.

“Ini adalah kisah penggantian yang gagal. Jim membina bank berorientasikan perkhidmatan A-plus untuk eksekutif peringkat pertengahan tetapi kemudian mereka melancarkannya pada garisan lima ela,” kata seorang yang sudah biasa dengan pengurusan dan strategi First Republic selama bertahun-tahun. “Mereka ini menjalankan sebuah bank yang hebat tetapi kemudian dunia berubah pada mereka.”

First Republic enggan mengulas untuk artikel ini. Erkan tidak menjawab permintaan untuk mengulas di LinkedIn.

Perkhidmatan pelanggan ‘sarung tangan putih’

Perjuangan First Republic baru-baru ini menyebabkan bank itu turun dengan pantas. Lebih 38 tahun, ia telah membina reputasi untuk menyediakan perkhidmatan pelanggan “sarung tangan putih”. Ia menyasarkan orang, yang selalunya berkaitan dengan industri teknologi, yang sangat kaya tetapi tidak begitu kaya sehingga mereka layak untuk perkhidmatan atasan di bank yang lebih besar seperti Citigroup dan Goldman.

Pada Januari tahun ini, Herbert memberitahu pemegang saham bahawa kepuasan pelanggan terhadap bank itu berada pada tahap tertinggi sepanjang masa. Tetapi semakin banyak kadar faedah meningkat, model perniagaan semakin terdedah. Ia bergantung pada membuat pinjaman rumah menggunakan pembiayaan murah daripada pelanggan yang ditawarkan kadar gadai janji yang lebih rendah sebagai pertukaran untuk memasukkan deposit besar ke dalam akaun yang membayar sedikit atau tanpa faedah. Dua pertiga daripada deposit berada dalam akaun terlalu besar untuk dilindungi oleh insurans yang disokong kerajaan AS yang mencapai maksimum $250,000.

Apabila pesaing memikat pendeposit dengan kadar yang lebih baik, First Republic mendapat tekanan untuk memadankan mereka. Perbelanjaan faedahnya meningkat 10 kali ganda, kepada $525juta dalam tiga bulan terakhir 2022, daripada hanya di bawah $50juta setahun sebelumnya, data daripada Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan menunjukkan. Pada masa yang sama, ia telah mengumpul $5 bilion kerugian kertas pada bon yang dibeli apabila kadar lebih rendah.

Pengurusan Republik Pertama menyedari risikonya, dan mula memberi amaran tentang potensi halangan akibat kenaikan kadar lebih setahun lalu. Pada masa biasa, isu ini akan mencecah keuntungan dan mungkin berlaku untuk beberapa suku yang sukar. Tetapi kejatuhan SVB pada 10 Mac secara asasnya mengubah cara bank dilihat oleh pelabur dan pelanggan. Kebergantungan First Republic pada deposit tidak diinsuranskan dan industri teknologi, serta kerugian kertasnya, meletakkannya berhampiran bahagian atas senarai pemberi pinjaman yang menyerupai SVB.

Carta lajur In $bn yang menunjukkan First Republic meningkatkan buku pinjaman apabila deposit meningkat

Sambutannya sangat kejam: kira-kira $70 bilion deposit telah ditarik dari bank dan permodalan pasarannya telah jatuh daripada paras tertinggi hampir $40 bilion pada 2021 kepada kira-kira $2 bilion minggu ini.

Erika Najarian, penganalisis perbankan di UBS, berkata perasaan umum dalam pasaran ialah First Republic adalah “domino yang sangat penting untuk dipertahankan” untuk mengekalkan keyakinan dalam sistem perbankan yang lebih luas.

Dari Ohio ke California

Herbert dibesarkan di Coshocton, Ohio, tempat bapanya bekerja di Coshocton National Bank. Beliau mengasaskan Republik Pertama di San Francisco pada tahun 1985 dengan sembilan pekerja, modal $8 juta dan premis mudah: “Menyampaikan perkhidmatan pelanggan yang luar biasa dan pertumbuhan akan menyusul.”

Pada awal 2007, Merrill Lynch, yang cuba menceroboh pengurusan kekayaan dan perbankan, membayar $1.8bn untuk memperoleh First Republic. Tetapi Merrill terbongkar semasa krisis kewangan 2008 dan secara paksa digabungkan ke dalam Bank of America. Sebagai sebuah bank komersial yang besar, BofA mempunyai sedikit keperluan untuk First Republic, jadi ia membenarkan Herbert menyusun pembelian pengurusan 2010 dengan sokongan daripada General Atlantic.

Selepas menyenaraikan semula syarikat itu, Herbert tidak lama kemudian bertukar kepala. Pada 2014, penerbitan perdagangan American Banker menamakannya sebagai banker of the year, plum biasanya dikhaskan untuk ketua pemberi pinjaman yang lebih besar. Menjelang akhir tahun 2022, First Republic telah berkembang kepada 7,200 pekerja.

Menurut pelanggan lama dan pelabur malaikat Tim McCarthy, First Republic berusaha keras untuk merayu pelanggan kaya dengan sentuhan peribadi.

“Ia seperti kasino di Macau dan Vegas — anda menjana wang daripada ikan paus, jadi anda menumpukan pada servis mereka. Sebab saya akan terus menggunakannya adalah kerana saya mengenali semua pekerja cawangan mereka,” kata McCarthy.

Klien menerangkan ditugaskan kenalan tertentu, yang berusaha untuk mengetahui keutamaan mereka, seperti cara mereka ingin ditangani dan jenis perkhidmatan yang mungkin mereka perlukan.

“Isteri saya melakukan semua urusan perbankan kami dan dia menyayangi mereka. Mengapa kita akan pergi?” kata David Hou, bekas pengurus kekayaan Republik Pertama yang menyimpan akaun pemeriksaan peribadinya dengan bank apabila dia pergi untuk memulakan perniagaan nasihat bebas pada 2019.

Selama bertahun-tahun, Herbert telah menjadi penderma Republikan yang boleh dipercayai kepada jawatankuasa kepimpinan parti, pada mulanya dari California di mana dia menulis cek lima dan enam angka kepada parti sehingga Ogos 2020, dan baru-baru ini dari Wyoming, tempat dia menyertai anak perempuannya dan cucu semasa wabak.

Bank itu juga menggunakan khidmat Richard Hohlt, pelobi terkemuka Washington, yang telah memperjuangkan kepolisan yang kurang agresif dalam industri sejak sebelum krisis simpanan dan pinjaman pada 1980-an. Perbelanjaan Republik Pertama memuncak pada 2018 apabila ia mengeluarkan $150,000 untuk melobi penggubal undang-undang kerana mereka sedang mempertimbangkan sama ada untuk mengurangkan sebahagian daripada reformasi Dodd-Frank 2010 yang digubal selepas krisis kewangan. Selepas undang-undang 2018 mengecualikan bank bersaiz Republik Pertama daripada beberapa keperluan yang paling membebankan, bank itu telah mengurangkan perbelanjaan melobi persekutuannya dengan ketara.

Lewat tahun lepas, apabila FDIC mencadangkan untuk memulakan semula beberapa tetapi bukan semua keperluan kawal selia untuk bank bersaiz sederhana, termasuk memegang modal tambahan sebahagiannya untuk menampung kerugian dalam portfolio bon, First Republic menentang idea itu. Pada bulan Januari, Roffler menulis surat kepada Fed dan FDIC dengan alasan bahawa langkah sedemikian tidak perlu kerana First Republic, dan bank lain sepertinya, “tidak menimbulkan risiko kestabilan kewangan yang sama, jika ada” seperti pemberi pinjaman besar.

Kadar kenaikan memberi tekanan kepada pendapatan

Republik Pertama memasuki tahun ini dengan positif. Deposit telah meningkat lebih daripada 10 peratus kepada $176bn pada 2022, walaupun beberapa pesaing melihat aliran keluar. Pinjaman telah meningkat lebih daripada dua kali ganda dalam dua setengah tahun yang lalu dengan sedikit kerugian. Bank-bank dengan saiz yang sama berakhir tahun lepas dengan kadar ingkar 1.5 peratus manakala kadar ingkar First Republic hanya 0.08 peratus.

Tetapi bank itu terdedah. Herbert mengakui pada panggilan pendapatan Januari bahawa kenaikan kadar faedah memberi tekanan pada pendapatan faedah bersih – perbezaan antara apa yang First Republic bayar kepada pendeposit dan apa yang diperoleh daripada pinjaman dan aset lain. Roffler memberi amaran bahawa 2023 akan menjadi “tahun yang lebih mencabar”.

Walaupun pengurusan telah berhadapan dengan perjuangan dalaman yang menyebabkannya membayar Erkan $10 juta sebagai pemecatan, First Republic telah meninggalkan dirinya sangat terdedah kepada kenaikan kadar pantas Fed. Menjelang awal tahun ini, kesannya mula kelihatan.

Kedua-dua buku gadai janji dan pegangan sekuritinya telah jatuh nilainya, sekurang-kurangnya di atas kertas. Hampir $100bn daripada $166bn pinjamannya adalah gadai janji keluarga tunggal dengan sekurang-kurangnya 15 tahun untuk dijalankan, kebanyakannya ditulis semasa tempoh kadar ultra-rendah. Semua ini tidak penting selagi Republik Pertama tidak perlu menjualnya. Tetapi jika deposit melarikan diri, memaksanya untuk memunggah aset, kerugian pada bon sahaja sudah cukup untuk menghapuskan kira-kira satu pertiga daripada keseluruhan $17bn nilai buku bank itu.

Republik Pertama mempunyai lebih sedikit ruang untuk kesilapan berbanding kebanyakan. Menjelang akhir tahun lepas, wang tunainya telah menyusut daripada 8 peratus daripada jumlah deposit pada akhir 2021 kepada lebih daripada 2 peratus menjelang akhir tahun lepas. Purata untuk rakan sebayanya adalah hampir 10 peratus.

Ini bermakna jika pelanggan bank secara kolektif meminta lebih daripada 2 peratus wang mereka dipulangkan, First Republic perlu meningkatkan pinjaman, menjual sekuriti atau sebaliknya bergegas untuk mencari wang tunai.

Pada hari SVB gagal, beberapa pelanggan beratur di salah satu cawangan First Republic di California untuk mengeluarkan wang mereka. Ramai lagi menggunakan perbankan dalam talian untuk memindahkan sebahagian atau semua wang mereka serta-merta.

Minggu lalu, 11 daripada bank terbesar AS berusaha untuk memulihkan keyakinan dengan mendepositkan $30 bilion wang mereka sendiri dengan First Republic dalam usaha untuk mengukuhkan kedudukan mudah tunainya. Langkah itu telah perlahan tetapi tidak menahan penurunan harga sahamnya. First Republic minggu ini menambah bank pelaburan Lazard bersama JPMorgan Chase untuk membantu menasihatinya tentang pilihan strategik.

“Mereka tidak mempunyai pemimpin yang boleh berputar apabila kadar faedah meningkat,” kata salah seorang yang mengenali bank itu dengan baik. “Mereka tidak melihat tsunami datang.”

Laporan tambahan oleh Courtney Weaver di Washington

totobet spg

totobet sydney

togelsdy

togell hk

singapura totobet