site

Rancangan VW untuk menarik diri dari Rusia berisiko selepas aset dalam negara dibekukan

Rancangan Volkswagen untuk menarik diri dari Rusia telah terancam selepas mahkamah membekukan asetnya di negara itu sementara menunggu tuntutan mahkamah oleh Oleg Deripaska’s Gaz Group yang dibenarkan.

Syarikat Jerman itu mengumumkan tahun lepas bahawa ia akan berhenti membuat kereta di Rusia. Ini termasuk kilangnya di Kaluga, di mana ia masih membayar kira-kira 4,000 pekerja untuk tinggal di rumah, dan kilang pemasangan automotif di Nizhny Novgorod, yang dikendalikannya dengan pembuat kereta Rusia Gaz.

Gaz minggu lalu memfailkan saman terhadap VW, mempertikaikan perjanjian yang dibuat oleh kedua-duanya untuk menamatkan kerjasama yang akan berlangsung sehingga 2025, dan menggesa aset VW dibekukan kerana ia berkata pembuat kereta itu merancang untuk meninggalkan negara itu “dalam jarak terdekat. masa depan”.

Mahkamah menjawab tuntutan Gaz untuk Rbs15.6bn ($204jn) dengan membekukan saham VW dalam anak syarikat Rusianya Volkswagen Rus, serta beberapa kilang, peralatan pembuatan dan saham dalam empat syarikat perkhidmatan kewangan yang berasingan.

“Kami terkejut menerima tuntutan daripada Gaz tepat pada peringkat ini,” kata VW, sambil menambah bahawa kedua-duanya mempunyai “hubungan perniagaan yang baik [and] menamatkan perkongsian kami dengan syarat yang dipersetujui bersama pada pertengahan 2022”.

Syarikat itu menambah bahawa ia telah memohon kelulusan pihak berkuasa negara Rusia untuk menjual perniagaannya di negara itu, termasuk kilang di Kaluga, kepada “pelabur Rusia yang bereputasi baik”.

“Kami berharap bahawa tuntutan itu tidak akan membawa kepada kelewatan transaksi, yang bertujuan untuk mendapatkan pekerjaan dan bekerja untuk pekerja yang terjejas,” tambah VW.

Gaz tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

VW mencatatkan nilai perniagaan Rusianya hampir €2bn tahun lepas, tetapi tidak akan mengulas tentang nilai sebenar baki perniagaannya – yang termasuk pembiayaan kereta, kontrak pajakan dan pembaikan – dan digunakan untuk membayar pekerja yang diberhentikan kerja kilang Kaluga. . Seorang yang kurang perhatian terhadap situasi itu berkata “kami tidak bercakap tentang berbilion”.

Herbert Diess, bekas ketua eksekutif syarikat itu, berkata apabila perang Ukraine meletus tahun lepas bahawa asetnya di Rusia mewakili kira-kira 0.5 peratus daripada jumlah keseluruhan kumpulan itu.

Kesengsaraan VW menyerlahkan cabaran yang dihadapi oleh syarikat barat semasa mereka cuba mencari penyelesaian untuk perniagaan Rusia mereka.

Setiap syarikat dari apa yang dipanggil “negara tidak mesra” — senarai itu termasuk ahli EU dan AS antara bidang kuasa lain — dikehendaki menerima kelulusan negeri untuk menjual perniagaannya di Rusia.

Kriteria rasmi untuk kelulusan ini membebankan: nilai perniagaan akan ditentukan oleh pihak berkuasa Rusia dan tertakluk kepada sekurang-kurangnya 50 peratus diskaun.

Penjual kemudian boleh memilih untuk menerima wang secara ansuran selama beberapa tahun, atau sebaliknya membuat “derma sukarela” bersamaan dengan 10 peratus daripada nilai transaksi terus kepada kerajaan Rusia.

Penjelajah gas Jerman Wintershall Dea berkata bulan lalu ia sedang mempertimbangkan untuk menyaman Kremlin, selepas ia memutuskan untuk mengambil alih perniagaannya di negara itu, menghapuskan €2 bilion daripada akaunnya.

resulf sgp

keluaran sydney

pengeluaran sdy

hk togel hari ini keluar

result hk