site

Rajiv Jain, pelabur yang mempertaruhkan Adani akan bangkit daripada krisis

Rajiv Jain tidak takut mengambil risiko. Pengasas dan ketua pegawai pelaburan GQG Partners membuktikan bahawa bulan lalu apabila dia membajak $1.9bn ke dalam konglomerat India Adani Group selepas ia dilanda serangan penjual pendek AS yang menghapuskan sebanyak $145bn daripada nilai pasarannya.

Tindakan firma yang berpangkalan di Florida itu telah meletakkan Jain, 55, seorang pelabur pasaran baru muncul kelahiran India yang telah membuat kerjaya menentang bijirin, ke dalam perhatian. Walaupun imej awamnya kini terikat dengan empayar infrastruktur Gautam Adani, ia nampaknya tidak membimbangkannya.

“Bahagian kegilaan kebanyakannya datang daripada risiko perhubungan awam,” katanya kepada Financial Times.

“Tiada sesiapa yang melabur dalam FTX telah dipecat lagi,” katanya, sambil menilik pelbagai kumpulan yang memasukkan wang ke dalam pertukaran mata wang kripto Sam Bankman-Fried yang kini bankrap. “Dia bermain permainan video sambil bercakap. Mungkin kami melakukan lebih sedikit kerja daripada itu. [Adani] tidak bermain permainan video, saya pasti.”

Walaupun pelaburan GQG dalam Adani Group mengejutkan pasaran, Jain berkata ia telah melihat konglomerat itu selama lima tahun dan sudah mempunyai pendedahan yang ketara kepada India.

Beberapa pasukannya bertemu dengan ahli keluarga Adani pada musim panas lalu semasa syarikat itu melakukan jerayawara di New York, walaupun saham Adani telah meningkat secara stratosfera ketika itu, dan, seperti yang dikatakan oleh Jain, “terdapat ikan lain untuk digoreng”.

Lonjakan dalam saham Adani terhenti secara tiba-tiba pada bulan Januari apabila Hindenburg Research mengeluarkan laporan yang mendakwa penipuan perakaunan dan manipulasi saham. Walaupun syarikat itu menafikan tuduhan itu, pelabur melarikan diri dan ia terpaksa membatalkan pengumpulan dana $2.4bn.

“Perkara berubah dengan dendam tahun ini,” kata Jain, dengan slaid dalam nilai menyediakan titik masuk yang menarik untuk GQG. “Stok turun 75-80 peratus, jadi jelas menarik perhatian anda.”

Jain berkata beliau tidak mengambil berat tentang laporan Hindenburg mengenai Adani dan menerima bahawa syarikat dalam pasaran baru muncul cenderung mempunyai ciri-ciri tertentu yang mungkin membuatkan sesetengah pelabur tidak senang.

“Adakah ini benar-benar bersih? Tidak ianya bukan. Adakah ia penipuan? Tidak ianya bukan. Jadi perbezaan antara keduanya adalah apa yang kita bincangkan. Sementara itu anda mendapat aset yang tidak boleh ditukar ganti, pada penilaian yang sangat menarik, yang mempunyai beberapa peningkatan yang luar biasa.”

Kumpulan Adani tidak menjawab permintaan untuk komen.

Jain, yang berpindah ke AS pada 1990, adalah pelabur pasaran baru muncul yang berpengalaman. Dia berkata bahagian awal kariernya pada 1990-an, apabila dia “menghadapi satu demi satu krisis”, menajamkan derianya dan mengajarnya untuk bertindak balas dengan cepat apabila keadaan semakin merosot.

Beliau menyertai Vontobel Asset Management beberapa minggu sebelum apa yang dipanggil krisis Tequila di Mexico pada Disember 1994, apabila penurunan nilai peso yang besar telah mencetuskan krisis perbankan yang diikuti oleh krisis berturut-turut di Brazil, Asia dan kemudian Rusia.

Jain menghabiskan lebih daripada dua dekad di pengurus aset Switzerland, di mana dia naik pangkat untuk menjadi ketua pegawai operasi bersama dan pada kemuncaknya berjaya menguruskan $50bn.

Beliau berlepas pada 2016 untuk menemui GQG, yang telah mengumpulkan lebih daripada $90 bilion dalam aset, termasuk menjalankan lebih daripada $20 bilion untuk Pengurusan Aset Goldman Sachs. Sejak dilancarkan pada 2016, Strategi Ekuiti Global Rakan Kongsi GQG telah memperoleh 10.7 peratus setahun, mendahului penanda aras indeks MSCI ACWI pada 7 peratus tahunan, menurut dokumen dana.

Jain percaya bahawa jika pengurus aktif ingin mewajarkan kewujudan mereka dan yuran mereka, mereka perlu berpegang teguh dan menentang konsensus.

“Sangat mudah untuk membeli Apple, Google, Microsoft . . . tugas kami adalah untuk menyampaikan alfa dalam jangka masa panjang,” katanya. “Jika anda tidak mahu berasa tidak selesa memiliki apa-apa, mengapa anda akan mengatasi prestasi? Ia tidak akan berlaku.”

Mungkin sudah ada sebab untuk ketidakselesaan. Saham di Pelabuhan Adani dan Zon Ekonomi Khas minggu lepas susut di bawah harga yang dilaburkan GQG selepas laporan bahawa ia sedang mencari lebih masa untuk membayar beberapa hutang.

Tetapi dengan pertaruhannya pada Kumpulan Adani, yang tersebar di empat syarikat tersenarainya, Jain sedang melihat ufuk masa lima tahun. Dia percaya lapangan terbang antarabangsa Mumbai, yang terletak dalam konglomerat pelabuhan-ke-kuasa, akhirnya boleh bernilai lebih daripada keseluruhan perniagaan sekarang.

Beliau berkata Hindenburg telah gagal menyebut “aset fizikal, aset tetap, aset monopoli Adani – yang sukar untuk ditiru”.

Bagi Jain, perdagangan Adani tidak berbeza dengan drama kontrarian lain yang telah dibuatnya dalam kerjayanya.

Terbaharu ini termasuk secara agresif mengambil stok tenaga yang tidak disenangi dan menjual secara bermakna pegangan saham teknologi pada 2021 kerana inflasi dan penilaian yang lebih tinggi yang “di la la land”.

Ini membantu strategi ekuiti global GQG kehilangan hanya 4.7 peratus tahun lepas apabila penanda arasnya turun 18.4 peratus, menurut dokumen dana.

Pemotongan saham teknologi “sangat kontroversi kerana konsensus ialah perkara ini adalah perkara terbaik sejak roti dihiris”, kata Jain. Menggunakan pandangan lima tahunnya, dia berpendapat Amazon, salah satu syarikat paling popular dalam portfolio pelaburan, “kelihatan seperti saham pemujaan”.

Seperti Hindenburg, 20 pasukan pelaburan Jain mengira bekas wartawan penyiasat yang dia letakkan untuk menyoal siasat orang dalam ekosistem Adani. Kesimpulan mereka ialah operasi teras adalah kukuh.

Jain berkata “akhirnya, perniagaan ini adalah tentang mengewangkan perbezaan antara persepsi dan realiti dan kami melihat realiti secara berbeza dengan Hindenburg”.

GQG telah mengalami kemalangan sendiri, yang terbaru dengan pelaburan di Rusia di mana ia mempunyai pendedahan yang ketara sebelum pencerobohan skala penuh ke atas Ukraine tahun lepas. Jain berkata GQG telah mula mengurangkan sebelum perang meletus tetapi masih menyimpan sejumlah wang dalam syarikat yang dipercayai akan berjaya tanpa mengira geopolitik.

“Nama-nama yang kami tinggalkan di Rusia adalah nama yang kami fikir akan baik walaupun keadaan menjadi buruk. Nasib baik, semua syarikat ini masih mengeluarkan wang kecuali, apa yang kami tidak ramalkan, adalah kawalan modal.”

Pendedahan Rusia menyumbang kira-kira 3 peratus daripada dana ekuiti pasaran baru muncul GQG dan kira-kira 1 peratus daripada dana ekuiti berkualiti globalnya, kata Jain. GQG terpaksa menulis pelaburan ke sifar kerana sekatan yang dikenakan ke atas Rusia, yang katanya “tidak betul-betul berjaya, secara ringkasnya”.

Beliau berkata perdagangan Adani telah menerima sambutan positif pada jerayawara di Australia bulan ini di mana Jain bertemu beberapa pelabur terbesar GQG.

Walau bagaimanapun, Jain berkata beliau telah mensaiz perdagangan dengan sewajarnya seperti semua pelaburannya – yang masih termasuk pegangan dalam syarikat besar teknologi seperti Meta, Microsoft dan Google – untuk memastikan ia tidak akan membawa malapetaka untuk dana jika ia gagal untuk mengatasinya. dia menjangkakan.

“Jika kita kehilangan 50 peratus ia adalah tiga atau enam bulan yang teruk, ia bukan lima tahun yang teruk. . . kita boleh kehilangan 75 peratus dalam Meta atau mungkin 30-40 peratus di sini. Pilih racunmu.”

data result singapura

sidney pengeluaran

sidney totobet

hongkong malam ini keluar

data hk hari ini