site

Pertempuran untuk perniagaan UK untuk menahan kenaikan harga pelanggan

Kos makan salmon salai di restoran Wolseley di London telah meningkat lebih seperlima. Sementara itu, bekalan kacang panggang oleh Kraft Heinz kepada Tesco, rangkaian pasar raya terbesar di UK, terancam buat sementara waktu. Inflasi dua digit yang berterusan dan meningkat, lebih tinggi daripada semua negara G7 yang lain, melanda perniagaan UK — dan pelanggan mereka — dalam pelbagai cara.

Dengan Andrew Bailey, gabenor Bank of England, menggesa sekatan ke atas syarikat yang mungkin terlalu bersedia untuk menyerahkan kos harian yang semakin meningkat kepada pengguna, cara perniagaan menghadapi inflasi yang degil dan kadar faedah yang lebih tinggi semakin dipantau.

Keramahan

“Sukar untuk membayangkan sektor yang mendapat lebih banyak pukulan,” kata Jonathan Neame, ketua eksekutif Shepherd Neame, pembuat bir dan pengendali pub yang berpangkalan di Kent, mengenai hospitaliti. “Ia intensif tenaga, intensif makanan dan intensif orang.”

Data itu membuktikannya: menurut Pejabat Perangkaan Kebangsaan, harga di restoran dan hotel meningkat pada kadar tahunan 12.1 peratus pada bulan Februari; kadar tertinggi sejak data bermula pada tahun 1991.

Shepherd Neame telah meningkatkan harga lebih daripada 20 peratus sejak 2019 untuk mengimbangi kenaikan kos dan melindungi margin keuntungan, tetapi memilih untuk berbuat demikian dalam kenaikan tambahan dan bukannya satu kenaikan tahunan.

Di Kumpulan Hotel Dalata, bil gaji telah melonjak 24 peratus berbanding 2019, tetapi ia berhati-hati untuk menyerahkan kos kepada pelanggan.

“Pengguna akhirnya akan mengundi dengan kaki mereka,” kata ketua eksekutif, Dermot Crowley. Dalata sebaliknya telah mengurangkan saiz menu di restorannya dan memperkenalkan vakum tanpa wayar untuk mempercepatkan pembersihan bilik, jadi hotel memerlukan lebih sedikit pembantu rumah.

Baton Berisha, pengarah urusan Kumpulan Wolseley, yang mengendalikan restoran Mayfair yang terkenal antara lain, bersetuju: “Jika anda hanya memindahkan harga itu kepada pengguna maka mereka mungkin tidak akan kembali.”

Dengan berat hati Berisha terpaksa menaikkan harga menu salmon salai sebanyak 20 peratus tahun lalu dan bercadang untuk melakukannya sekali lagi pada Mei ini.

Peruncit

Pasar raya telah menaikkan gaji di tingkat kedai untuk meredakan sengatan inflasi yang melonjak. Ini memerah margin keuntungan mereka, walaupun sebahagian daripada ini diteruskan kepada pengguna.

Data ONS menunjukkan harga makanan dan minuman bukan alkohol meningkat sebanyak 18.2 peratus, peningkatan paling teruk dalam tempoh 45 tahun.

“Kebanyakan orang akan terkejut dengan berapa banyak bil makanan mereka adalah buruh di kedai dan rantaian bekalan – sekitar 25 peratus,” kata Justin King, bekas bos Sainsbury dan pengarah bukan eksekutif di Marks and Spencer.

Pasar raya terbesar mendakwa bahawa mereka tidak meletakkan harga sebanyak angka inflasi makanan utama ONS. Ocado, kedai runcit dalam talian, berkata harga naik kira-kira 9 peratus, dengan pembeli menjadi lebih selektif.

Sementara itu, rundingan tegang antara peruncit dan pembekal mengenai kenaikan harga dijangka berterusan. Pasar raya telah dituduh lambat untuk membayar pembekal lebih banyak, walaupun perniagaan yang lebih kecil memberi amaran bahawa mereka boleh bangkrut kerana mereka bergelut dengan bil yang melambung tinggi. Musim panas lalu, Kraft Heinz menghentikan sementara bekalan beberapa produk kepada Tesco secara berturut-turut mengenai harga yang telah diselesaikan.

Barangan pengguna

Pembuat produk harian telah menyampaikan sebanyak mungkin kesakitan kewangan kepada peruncit dan pengguna. “Pengguna yang sentiasa membayar,” kata Martin Deboo, penganalisis di Jefferies.

Dalam menaikkan harga, syarikat berisiko mengasingkan pembeli yang kekurangan tunai yang boleh mencari alternatif yang lebih murah atau hanya membeli lebih sedikit. Jualan jenama pasar raya sendiri meningkat 15.8 peratus sepanjang tahun hingga Mac, menurut Kantar.

Pembuat minuman Scotland AG Barr berkata jumlah produk utamanya Irn-Bru jatuh 4 peratus pada tahun itu walaupun peningkatan 18 peratus dalam hasil kumpulan. Kos jualan syarikat dalam tempoh 12 bulan hingga akhir Januari adalah lebih suku lebih tinggi daripada tahun sebelumnya.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda bahawa tekanan kos yang paling teruk mungkin telah berlalu.

“Menjelang penghujung tahun ini, saya fikir kita akan mula melihat tekanan kos benar-benar berkurangan,” kata Tim Warrillow, pengasas bersama Fever-Tree Drinks, pengeluar pembancuh untuk minuman keras. Beliau menunjuk kepada penyederhanaan baru-baru ini dalam kedua-dua kadar pengangkutan laut dan kos tenaga yang digunakan untuk membuat kaca untuk botolnya.

Pembina rumah

Pembina rumah UK telah dihimpit oleh kenaikan bil gaji serta kos bahan mentah seperti kayu, di mana bekalan dihadkan oleh perang di Ukraine. Sesetengah bahan, termasuk batu bata atau eternit, mengambil tenaga yang besar untuk menghasilkan dan telah dilanda kenaikan harga tenaga. Firma yang lebih kecil yang tidak mempunyai skala ekonomi terjejas terutamanya oleh kos pembinaan yang tinggi.

Housebuilder Vistry berkata kos pembinaan kini kelihatan memuncak, memetik tiada kenaikan kos besar daripada pembekalnya pada suku pertama, kejatuhan harga untuk beberapa barangan mentah dan kos buruh yang lebih rendah kerana pembinaan dan permintaan perlahan. Andy Murphy, penganalisis di Edison, berkata bahawa “nampaknya mungkin inflasi kos binaan keseluruhan boleh bertukar negatif tahun ini”.

Bank

Inflasi yang sangat tinggi menyebabkan kadar pinjaman meningkat. Bank-bank UK memperoleh keuntungan besar daripada kadar faedah yang meningkat pada 2022, selepas bertahun-tahun kadar asas ultra rendah menghalang margin faedah bersih mereka — ukuran perbezaan antara faedah yang diterima atas pinjaman dan kadar yang dibayar untuk deposit.

Dalam keputusan tahunan mereka, pemberi pinjaman tinggi utama — Lloyds, NatWest, Barclays dan HSBC — memberi petunjuk bahawa rangsangan daripada margin faedah bersih mungkin memuncak pada 2022, tetapi kenaikan kadar faedah boleh mengubahnya.

“Ada tekanan. . . pada semua bank untuk mendedahkan jumlah pendapatan mereka [deposits] untuk pelanggan mereka,” kata seorang ketua eksekutif.

Ahli Parlimen dalam jawatankuasa Pilihan Perbendaharaan telah menuduh bank besar terlalu lambat untuk menyampaikan faedah daripada kenaikan kadar kepada penyimpan, terutamanya untuk akaun akses segera.

Laporan oleh Oliver Barnes, Laura Onita, Alistair Grey, Joshua Oliver dan Siddharth Venkataramakrishnan di London

totobet sgp

pengeluaran sidney siang

totobet sdy 2023

totobet hk

totobet net sgp