Uncategorized

Perkhidmatan feri Macau-Zhuhai dimulakan semula: Kerajaan Macau

Perkhidmatan feri short-hop yang menghubungkan daerah Inner Harbour Macau ke Zhuhai di wilayah Guangdong, tanah besar China, beroperasi semula pada pagi Khamis, kata Biro Marin dan Air Macau. Perkhidmatan itu telah digantung Live Draw SDY sejak 27 Mac, sebagai sebahagian daripada usaha bersama untuk membendung penularan Covid-19.

Pusat pemeriksaan penumpang untuk perkhidmatan feri akan dibuka antara 7 pagi dan 10 malam setiap hari, dengan perkhidmatan feri setiap jam di setiap Live Draw HK arah, menurut Biro Laut dan Air.

Feri pertama ke Macau pada pagi Khamis mempunyai 15 penumpang, lapor perkhidmatan penyiaran awam Macau TDM Radio Cina.

Purata 150 penumpang dibawa setiap perjalanan feri sebelum penggantungan perkhidmatan, penyiar awam melaporkan, memetik wakil daripada pengendali Sbobet perkhidmatan feri Yuet Tung Shipping Co Ltd. Jumlah penumpang ini dijangka meningkat kepada “sekitar 40 atau 50” dalam fasa awal penyambungan semula perkhidmatan feri, wakil itu menyatakan.

Pusat peranginan kasino yang paling dekat dengan dermaga Macau untuk perkhidmatan feri, ialah Ponte 16 (gambar), yang dipromosikan oleh Success Universe Group Ltd. Dermaga sebelah Macau juga berdekatan dengan San Ma Lo, dan pusat bersejarah bandar, pelancong utama tarikan di semenanjung Habanero Slot Macau.

Dari jam 7 pagi hingga 6 petang Khamis, terdapat seramai 188 penumpang memasuki Macau melalui terminal feri Inner Harbour, lapor akhbar berbahasa Cina Macao Daily News memetik angka daripada Polis Keselamatan Awam.