site

Perkahwinan senapang patah menamatkan kegawatan Credit Suisse

Artikel ini ialah versi di tapak surat berita Disrupted Times kami. Daftar di sini untuk mendapatkan surat berita dihantar terus ke peti masuk anda tiga kali seminggu

Cerita terhangat hari ini

  • PBB berkata kenaikan 1.5C dalam suhu global adalah “lebih mungkin daripada tidak” dalam jangka terdekat, dengan risiko lebih besar daripada yang difikirkan sebelum ini. Ia juga menyimpulkan bahawa kekurangan komitmen politik adalah penghalang utama untuk maju dalam apa yang merupakan “tingkap yang ditutup dengan cepat”.

  • Presiden China Xi Jinping bertemu rakan sejawatannya dari Rusia Vladimir Putin dalam lawatan negara pertamanya ke Moscow selama empat tahun.

  • Polis dan askar di Afrika Selatan telah dikerahkan untuk memadamkan ancaman “penutupan nasional” oleh pembangkang radikal Pejuang Kebebasan Ekonomi yang menuntut penyingkiran presiden Cyril Ramaphosa.

Untuk kemas kini berita terkini, lawati kami blog langsung


Selamat petang.

“Perbankan ialah helah keyakinan yang besar, rumit dan halus. Biasanya ia berfungsi dengan baik. Tetapi sebaik sahaja orang bimbang bahawa ia boleh runtuh, ia sering berlaku, kadang-kadang hebat.”

Itulah pandangan ketua biro Frankfurt Martin Arnold selepas Credit Suisse diambil alih oleh pesaing yang lebih besar UBS pada hujung minggu. Perjanjian bernilai $3.25 bilion telah dimuktamadkan semalam selepas pengawal selia Switzerland bergegas untuk melindungi sektor perbankan negara dan menghalang krisis merebak ke seluruh pasaran global.

Sejak kegawatan semasa bermula dengan kejatuhan pemberi pinjaman di AS (lihat bahagian Perniagaan di bawah), pelabur bimbang tentang bank lain yang boleh terdedah. Credit Suisse sudah pun menghadapi masalah serius selepas beberapa siri skandal dan perubahan pengurusan dan perkahwinan senapang patah dengan UBS berikutan talian hayat gagal $54bn daripada bank pusat Switzerland minggu lalu.

Walaupun perjanjian itu mengukuhkan kedudukan UBS sebagai pengurus kekayaan terbesar dunia, dengan aset yang dilaburkan sebanyak $5tn, pemegang bon CS gempar dan mempertimbangkan tindakan undang-undang selepas $17bn hutang bank itu dihapuskan. Pemegang bon dengan bon peringkat 1 tambahan (AT1) — satu bentuk hutang yang diperkenalkan selepas krisis kewangan global untuk membuat bank meningkatkan tahap modal mereka — tidak akan menerima apa-apa, manakala pemegang saham akan mendapat beberapa SFr3bn ($3.2bn). Pihak berkuasa EU juga telah menyatakan kebimbangan. Kakitangan CS bagaimanapun masih akan mengutip bonus mereka.

Seperti yang ditunjukkan oleh Arnold, institusi Eropah, walaupun dalam kedudukan yang lebih kukuh berbanding krisis sebelumnya, tidak terlepas daripada kegawatan semasa. Pemberi pinjaman juga berkemungkinan menjadi lebih berhati-hati, mengurangkan aliran kredit, meningkatkan risiko kemelesetan dan meningkatkan tekanan di kawasan yang sudah terdedah seperti harta komersil – tidak ada yang baik untuk bank, katanya.

Ketua Bank Pusat Eropah Christine Lagarde hari ini mengalu-alukan pengambilalihan Credit Suisse dan berkata ECB “bersedia untuk bertindak balas sekiranya perlu” untuk mengekalkan harga dan kestabilan kewangan. Beliau menegaskan bahawa sistem perbankan zon euro adalah “berdaya tahan, dengan kedudukan modal dan mudah tunai yang kukuh”.

Walaupun kegagalan bank di Eropah dan AS mempunyai keadaan yang berbeza, satu perkara yang sama adalah kesan kenaikan mendadak dalam kadar faedah global, dengan kekecohan semasa berpotensi bertindak sebagai brek pada rancangan bank pusat, bermula dengan keputusan daripada Rizab Persekutuan pada hari Rabu dan Bank of England pada hari Khamis.

Perkembangan utama lain pada hujung minggu adalah rancangan yang diselaraskan daripada Fed dan lima bank pusat lain untuk meningkatkan akses kepada dolar AS “untuk mengurangkan tekanan dalam pasaran pembiayaan global”.

Walau bagaimanapun, persoalan besar masih ada: adakah bank berada di pinggir kemerosotan gaya 2008?

Timbalan editor FT Patrick Jenkins, menulis sebelum perjanjian CS, berkata walaupun peluang kemerosotan kewangan penuh yang lain adalah rendah, keupayaan kami untuk menanganinya mungkin kurang.

“Pada tahun 2008, penggubal dasar dapat mengurangkan kadar faedah, melancarkan pelonggaran kuantitatif dan membanjiri bank dengan modal penyelamat dan kecairan,” tulisnya. “Dengan kunci kira-kira kerajaan hari ini jauh lebih panjang, dan kadar faedah yang perlu dinaikkan untuk memerangi inflasi, senjata yang mereka gunakan semakin berkurangan.”

Perlu tahu: ekonomi UK dan Eropah

The DUPparti kesatuan terbesar di Ireland Utara, akan mengundi menentang perjanjian Rishi Sunak mengenai pengaturan perdagangan wilayah pasca Brexit, memberi tamparan kepada perdana menteri dan peluang sebarang pulangan segera kerajaan perkongsian kuasanya.

Satu bahagian di UK pertikaian kereta api telah berakhir, selepas ahli kesatuan RMT menerima tawaran gaji daripada pemilik infrastruktur Network Rail. Kesatuan itu masih bertelagah dengan sekumpulan syarikat pengendali kereta api, manakala pemandu tetap berbincang dengan syarikat kereta api dalam pertikaian mereka sendiri mengenai gaji.

Sebuah badan pemikir yang dipengerusikan oleh bekas canselor George Osborne cukai majlis, duti setem dan kadar perniagaan yang disyorkan di England harus digantikan dengan cukai nilai tanah yang diturunkan sebagai sebahagian daripada rombakan radikal pembiayaan kerajaan tempatan.

A Bank of England rancangan untuk merombak peraturan modal bank berisiko pengurangan 25 peratus dalam pinjaman kepada perniagaan kecil, menurut laporan baru.

Perlu tahu: Ekonomi global

Bacaan Besar terbaharu kami melihat caranya Singapura dan Hong Kongdua daripada pusat kewangan terbesar Asia, bersaing untuk menyaingi lokasi luar pesisir seperti Kepulauan Cayman dan mengalihkan pusat graviti global untuk dana lindung nilai dan keluarga terkaya di dunia.

IndiaEkonomi pertumbuhan tinggi – diramalkan oleh IMF untuk berkembang 6.1 peratus tahun ini – gagal mewujudkan pekerjaan yang mencukupi, terutamanya untuk golongan muda, menyebabkan ramai yang tidak bekerja atau bertungkus-lumus dalam buruh yang tidak sepadan dengan kemahiran mereka.

Syarikat menanam semula berjuta-juta hektar pokok dan menjana pendapatan melalui jualan kredit karbon sebagai Brazil bersiap sedia untuk menghutanan semula Amazon.

Perlu tahu: perniagaan

The krisis perbankan di seberang Atlantik juga berterusan. Tarikh akhir tawaran untuk Silicon Valley Bank yang gagal telah dilanjutkan kerana pembeli menahan diri; saham dalam First Republic menjunam semula hari ini selepas penarafan kreditnya dipotong buat kali kedua dalam tempoh seminggu; dan New York Community Bank bersetuju untuk membeli kebanyakan operasi Signature Bank yang runtuh. Kegagalan Signature dan Silicon Valley Bank telah memberi tumpuan kepada pemberi pinjaman yang lebih kecil dan serantau, menggegarkan pandangan pasca 2008 bahawa bahaya sistemik terbesar terletak dengan kerugian di gergasi Wall Street.

Hollywood sedang bersiap sedia untuk mogok kerana penulis skrip dan studio filem memulakan rundingan kontrak yang dijangka menjadi perbalahan paling kerap sejak 2007, apabila industri filem dan televisyen terhenti selama 100 hari. The Writers Guild of America menyasarkan amalan pampasan yang telah bertapak dalam era penstriman — termasuk cara royalti dibayar.

Farmasi Besar mahu kerajaan AS melanjutkan pelepasan cukai industri cip kepada sektor bioteknologi. Presiden Joe Biden mengumumkan strategi bioteknologi dan biopembuatan kebangsaan pada September untuk mengukuhkan rantaian bekalan, mewujudkan pekerjaan Amerika dan menangkis persaingan, terutamanya dari China.

Poul Weihrauch, ketua kumpulan pengguna Marikh, mengecam serangan “karut” terhadap komitmen ESG (persekitaran, sosial dan tadbir urus) korporat: “Kami tidak percaya bahawa tujuan dan keuntungan adalah musuh.”

Salah satu carta kami pada minggu ini: Margin keuntungan syarikat AS telah mencapai tahap yang tidak dilihat sejak selepas perang dunia kedua.

Margin keuntungan selepas cukai AS

Dunia Pekerjaan

Kira-kira 6 peratus daripada UK penduduk umur bekerja kini “tidak aktif” — tidak mencari atau tersedia untuk bekerja — disebabkan penyakit jangka panjang, kadar tertinggi dalam hampir 18 tahun.

Editor pengguna Claer Barrett mengalu-alukan rancangan UK baharu untuk menambah baik penjagaan anak tetapi berkata “pengabaian kasar dan kekurangan pembiayaan kronik” kerajaan pada sektor tahun-tahun awal bermakna ia akan mengambil masa bertahun-tahun sebelum wanita benar-benar mendapat manfaat daripada perubahan itu.

Kolumnis Jemima Kelly menusuk kata kunci tempat kerja baharu: “penting”. Konsep ini bukan tentang menghormati waktu bekerja, atau memastikan pekerja mencapai keseimbangan kehidupan kerja yang betul, tetapi memupuk kepercayaan bahawa anda penting kepada orang lain di tempat kerja anda.

Kolumnis Simon Kuper berpendapat bergaji lebih tinggi harus bekerja lebih lama daripada rakan sejawat mereka yang bergaji rendah yang mengalami keadaan yang menyedihkan dan jangka hayat yang lebih pendek.

Beberapa berita baik

Pembedahan katarak yang berjaya pada raja penguin di taman hidupan liar Singapura menandakan satu kejayaan dalam perubatan veterinar. “Walaupun implan kanta intraokular adalah perkara biasa untuk manusia dan beberapa mamalia domestik, ia berkemungkinan kali pertama ia telah berjaya digunakan pada penguin,” kata taman itu.

Seorang pakar oftalmologi veterinar memberikan sekali lagi kepada seekor penguin raja di Taman Burung Jurong di Singapura © Kumpulan Hidupan Liar Mandai

Mengusahakannya — Temui idea besar membentuk tempat kerja hari ini dengan surat berita mingguan daripada editor kerja & kerjaya Isabel Berwick. Daftar di sini

Grafik Iklim: Diterangkan — Memahami data iklim yang paling penting dalam seminggu. Daftar di sini

Terima kasih kerana membaca Disrupted Times. Jika surat berita ini telah dimajukan kepada anda, sila daftar di sini untuk menerima keluaran masa hadapan. Dan sila kongsi maklum balas anda dengan kami di disruptedtimes@ft.com. Terima kasih

rwsult sgp

result sdy

sdy hari ini

keluaran hk pools

result sgp