site

Perbankan global kini berada di dalam kotak Schrödinger

Penulis ialah penyunting penyumbang FT

Eksperimen pemikiran mekanik kuantum yang terkenal menyatakan bahawa jika kucing dimeteraikan dalam kotak dengan bahan maut, anda tidak dapat mengetahui sama ada ia masih hidup sehingga anda membuka kotak tersebut. Dalam pada itu, ia secara serentak hidup dan mati. Begitu juga dengan perbankan hari ini: kita tidak dapat mengetahui sama ada minggu lalu adalah satu siri isu yang aneh, boleh dibendung atau permulaan krisis perbankan gaya 2008. Pada masa ini ia adalah kedua-duanya.

Pelabur dan pendeposit bukan sahaja perlu percaya bahawa bank mempunyai nisbah modal yang baik, akses yang mencukupi kepada kecairan dan berkelakuan secara bertanggungjawab, tetapi juga bahawa seni bina penyeliaan dan kawal selia dilaksanakan selepas 2008 untuk menyelamatkan sistem berfungsi. Dalam jangka pendek, mungkin terdapat gradasi keyakinan dalam semua ini. Tetapi apabila kita akhirnya melihat ke dalam kotak, pelabur mesti sama ada mempercayai semua perkara ini atau tidak. Ia adalah hasil binari: kucing tidak boleh mati sedikit.

Alasan menunjukkan ketidakstabilan perbankan baru-baru ini merupakan satu siri isu yang boleh dibendung, kebanyakannya berdasarkan isu penyeliaan dan pengurusan. Silicon Valley Bank, Silvergate Bank dan Signature Bank secara luar biasa terdedah kepada risiko kadar faedah melalui kedua-dua pelanggan mereka (sendiri fenomena persekitaran kadar rendah) dan aset mereka (bon jangka panjang yang terpaksa dijual dengan kerugian besar untuk ditebus. deposit). First Republic, dengan pangkalan pendeposit kaya yang mungkin sebahagian besarnya tidak diinsuranskan, juga telah terperangkap dalam kebimbangan mengenai kecairan. Credit Suisse, dalam masalah berkali-kali sebelum ini atas pelbagai sebab, kini menangani kedua-dua kebimbangan keyakinan dan kecairan.

Berita baiknya ialah banyak yang telah berubah sejak 2008. Permodalan dan pengawalseliaan bank jauh lebih baik berbanding sebelum krisis kewangan global. Dan betapa mengerikannya tempoh itu, kami mendapat banyak pengajaran daripadanya, antaranya kepentingan tindakan pantas dan tegas untuk membendung penularan.

Bank-bank pusat serta-merta menghapuskan buku panduan untuk menangani krisis kecairan dan bertindak sebagai pemberi pinjaman pilihan terakhir. Rizab Persekutuan, Perbendaharaan dan FDIC AS menjamin semua deposit untuk SVB dan Signature Bank, dan Fed mencipta program pinjaman baharu, Program Pembiayaan Jangka Bank, untuk bank-bank dengan sekuriti bawah air pada buku untuk mengakses pada par. Bank Negara Switzerland memanjangkan garis kredit sehingga SFr50bn ($54bn) kepada Credit Suisse.

Berita buruknya ialah setakat ini kepercayaan terhadap sektor perbankan masih belum dipulihkan. Seminggu selepas program AS diumumkan, First Republic kekal dalam tekanan — walaupun selepas menerima deposit $30bn daripada bank yang lebih besar. Sahamnya jatuh 33 peratus pada hari Jumaat. Semua bank dalam ETF perbankan KRE telah jatuh; indeks ditutup sebanyak 6 peratus. Data Fed menunjukkan ia meminjamkan $11.9bn melalui kemudahan baharunya pada minggu sehingga Khamis lalu dan rekod tertinggi $152.9bn melalui tetingkap diskaun yang biasanya distigma. Jelas sekali, kecairan adalah kebimbangan di seluruh sistem AS. Dan di sebalik talian kredit baharu, Credit Suisse dan pesaingnya UBS AG telah menghabiskan hujung minggu merundingkan pemerolehan.

Bank pusat dan pengawal selia mesti melakukan lebih banyak untuk memulihkan keyakinan. Kepercayaan asas dalam sistem perbankan semakin goyah. Dan saya bimbang lebih banyak perkara toksik mungkin masih ditambah ke dalam kotak Schrödinger. Pinjaman hartanah komersial menyumbang kira-kira 28 peratus daripada pinjaman bank kecil di AS (berbanding 8 peratus untuk bank terbesar). Sebahagian daripada ini berada di bawah air memandangkan kadar faedah yang tinggi dan peralihan wabak kepada bekerja dari rumah. Jika walaupun beberapa bank kecil terpaksa menulis aset, persoalan kesolvenan akan menjadi tular.

Risiko lain terletak pada pasaran swasta. Mereka tidak perlu menandakan ke pasaran, dan telah menempah kerugian kertas yang jauh lebih kecil daripada pasaran awam sepanjang tahun lalu. Mereka mungkin menangguhkan kerugian yang semakin ketara dengan harapan nilai aset berubah dalam masa yang sama. Walau bagaimanapun, jika aset terus jatuh, kerugiannya boleh mengejutkan. Pasaran swasta boleh menjejaskan kestabilan kewangan.

Kita tidak sepatutnya menganggap kucing itu sudah mati dan krisis perbankan sedang menimpa kita, tetapi kita akan terus mencecah kantung kehelan pasaran apabila bank pusat terus mengeluarkan kecairan dengan menaikkan kadar dan mengecilkan kunci kira-kira. Ini adalah kali ketiga dalam dua dekad kami menghadapi isu perbankan, selepas krisis kewangan dan krisis zon euro. Lebih banyak perlu dilakukan untuk membina semula dan mengekalkan keyakinan dalam sistem. Walaupun kucing itu hidup kali ini, kita tidak boleh menganggap ia mempunyai sembilan nyawa.

rwsult sgp

sidney pengeluaran

lagu togel sdy

data pengeluaran hongkong malam ini

pengeluaran singapura hari ini