site

Pengusaha industri EU menyerang kaunter Eropah kepada bonanza hijau Biden

Pengusaha industri terkemuka telah memberikan keputusan yang memberatkan terhadap usaha EU untuk menghalang syarikat mengalihkan pelaburan ke AS, memberi amaran daya saing blok itu semakin terhakis dengan cepat.

Eksekutif dari Solvay, Merck dan Dow telah memberi amaran bahawa Akta Industri Sifar Bersih Eropah, yang diumumkan minggu lalu, tidak akan mencukupi untuk menyaingi $369 bilion insentif cukai hijau dan subsidi yang ditawarkan di AS di bawah Akta Pengurangan Inflasi Presiden Joe Biden.

“AS telah menggunakan strategi mudah yang segera memberi insentif kepada perniagaan untuk melabur sementara EU akan datang dengan rangka kerja politik yang tidak mempunyai unsur yang tepat dan terlepas alasan yang mudah dan jelas untuk perniagaan melabur,” kata Ilham Kadri, ketua eksekutif syarikat bahan kimia Belgium Solvay.

“Saya perlukan kesederhanaan,” tambahnya. “Kami memerlukan padang yang sama rata dengan AS. Ia dipanggil daya saing. . . dan ia tidak memihak kepada Eropah hari ini.”

Belén Garijo, ketua eksekutif gergasi bioteknologi dan bahan Jerman Merck, berkata Eropah “memerlukan dasar perindustrian holistik dengan segera yang membolehkan perubahan mampan dan menjadikan perubahan ini sebagai kelebihan daya saing . . . Akta Industri sifar bersih tidak menyelesaikan isu-isu ini.”

Penggera itu digemakan oleh Neil Carr, ketua Dow Eropah, kumpulan bahan kimia AS, yang memberi amaran bahawa insentif AS membuat pelaburan dalam penyahkarbonan industri EU “kurang menarik” berbanding. “Perbuatan itu mengabaikan kepentingan kritikal untuk membolehkan pelaburan dalam penyahkarbonan industri untuk mencapai sasaran iklim EU,” katanya. “Jumlah yang besar” dana pemulihan dan daya tahan terpaksa dibuat “lebih mudah dan pantas diakses”.

EU minggu lepas menerbitkan cadangan yang membolehkan pihak berkuasa mengetepikan kekangan kawal selia untuk projek strategik, menyelaraskan proses membenarkan, meningkatkan infrastruktur grid kuasa dan memberi insentif kepada pelaburan dalam rantaian bekalan di seluruh blok.

Lebih daripada $90 bilion dalam pelaburan hijau telah mengalir ke AS sejak tahun lepas IRA diluluskan. Perundangan penting, yang bertujuan untuk mengurangkan pelepasan kepada separuh tahap 2005 mereka menjelang 2030, menyediakan kredit cukai untuk kumpulan yang mendapatkan bahagian dan bahan dari negara yang AS mempunyai perjanjian perdagangan bebas. Itu tidak termasuk EU dan Jepun, yang tidak mempunyai perjanjian sedemikian dengan AS.

Volkswagen, BMW dan Enel adalah antara syarikat Eropah utama yang mengkaji semula rancangan pelaburan mereka dalam blok itu berdasarkan IRA.

“Jika pelanggan saya meninggalkan Eropah, itu tidak baik untuk kami,” kata Kadri dari Solvay. “Terdapat persekitaran pelaburan yang tidak menentu di Eropah, yang perlu dijelaskan dan diperbaiki dengan cepat. Percayalah, jika pelanggan saya tiada di sini, saya tidak akan membelanjakan satu euro di sini.”

Garijo berkata jika Eropah serius tentang daya saing, ia perlu “mula memotong birokrasi . . . Membolehkan daya saing memerlukan anjakan asas dalam dasar untuk menarik dan mengekalkan industri yang sangat inovatif.”

Marco Mensink, ketua persatuan perdagangan bahan kimia Eropah Cefic, berkata EU telah gagal memahami tarikan asas perjanjian hijau AS. “Mereka tidak membiayai pembinaan loji. Mereka membiayai hari anda mula beroperasi melalui pelepasan cukai, jadi anda sebenarnya mendapat keuntungan,” katanya. “AS mempunyai kes perniagaan dan Eropah membuat undang-undang. . . Dalam perbincangan yang kami lakukan dengan CEO, sangat jelas bahawa mereka sedang mempertimbangkan semula semua pelaburan mereka untuk Eropah.”

Industri intensif tenaga amat kecewa dengan tindak balas Eropah terhadap IRA. Dengan kos tenaga di rantau ini jauh lebih tinggi daripada di AS, lebih banyak perlu dilakukan untuk memperbaharui pasaran tenaga blok itu, kata Bertrand Cazes, setiausaha agung badan perdagangan industri Glass untuk Eropah.

“Langkah-langkah yang dikemukakan tidak secara asasnya menambah baik kes perniagaan untuk pelaburan industri jangka panjang kerana mereka tidak mempunyai tindakan tegas untuk menangani kos pengeluaran yang tinggi di Eropah,” katanya.

Komen itu datang ketika organisasi perniagaan di seluruh blok memberi amaran tentang daya saing EU yang semakin terhakis. Kira-kira 90 peratus daripada mereka yang ditinjau oleh BusinessEurope di 35 negara berkata firma global percaya EU adalah lokasi pelaburan yang kurang menarik berbanding tiga tahun lalu. Mereka menyalahkan harga tenaga yang tinggi dan peningkatan peraturan.

Majlis Kawalan Kawal Selia Jerman telah menganggarkan bahawa semasa pandemik, undang-undang EU menambah beban pematuhan tahunan sebanyak €550juta ke atas syarikat.

result result sgp

keluaran sydney

togel hari ini

keluar angka hongkong

singapura totobet net