site

Penggubal undang-undang AS menggesa siasatan peranan Goldman dalam kegagalan Silicon Valley Bank

Demokrat Tertinggi di Kongres telah menggesa siasatan persekutuan terhadap peranan yang dimainkan Goldman Sachs dalam kejatuhan Silicon Valley Bank, dan menggesa pengawal selia untuk memeriksa sama ada keuntungan bank pelaburan yang mengendalikan perdagangan $21 bilion untuk SVB harus ditarik balik.

“Memandangkan Goldman Sachs bersedia untuk mendapat keuntungan daripada kegagalan SVB, kami sangat menggesa anda untuk menganalisis sama ada Goldman Sachs beroperasi secara ‘panjang’ dalam peranan mereka sebagai penasihat untuk SVB,” tulis penggubal undang-undang dalam surat pada hari Jumaat yang dialamatkan kepada peguam negara AS Merrick Garland, pengerusi Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa Gary Gensler dan Martin Gruenberg, pengerusi Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan.

Surat itu diterajui oleh Adam Schiff, ahli kongres Demokrat dari California, dan ditandatangani bersama oleh 19 Demokrat lain yang mewakili daerah di negeri tempat SVB beribu pejabat. Demokrat California memainkan peranan penting dalam rundingan krisis hujung minggu lalu yang membawa kepada pakej langkah kecemasan yang bertujuan untuk menjamin semua deposit SVB dan meningkatkan keyakinan dalam sistem perbankan.

SVB telah beralih kepada Goldman pada akhir Februari untuk membantunya menyokong kewangannya ketika bank itu bersedia untuk menurunkan taraf daripada agensi penarafan kredit Moody’s. Goldman merangka rancangan untuk mendapatkan wang tunai baharu untuk bank itu, dan juga bersetuju untuk membeli sebahagian daripada portfolio Perbendaharaan SVB dan hutang lain yang disokong kerajaan.

SVB berkata ia telah menjual portfolio sekuriti bernilai $21.45bn kepada Goldman “pada harga yang dirundingkan”, tanpa mengulas lanjut, dalam satu pendedahan dengan SEC. Jualan itu menjana kerugian $1.8bn untuk SVB.

Kedua-dua urus niaga itu akan dikendalikan oleh bahagian bank yang berasingan. Ia adalah amalan industri standard untuk menghalang pasukan yang berbeza.

Goldman dan SVB membatalkan kenaikan modal kerana harga saham syarikat itu menjunam dan laporan berita tentang operasi bank semakin meningkat. Pelanggan cuba mengeluarkan $42bn dalam sehari, dan sebelum stoknya boleh dibuka untuk dagangan Jumaat lalu, pengawal selia AS mengambil alih bank itu.

DoJ telah melancarkan siasatan ke atas keruntuhan SVB, begitu juga dengan SEC.

Penggubal undang-undang menulis dalam surat itu: “Kami menyokong usaha anda untuk melancarkan penyiasatan dan berharap bahawa tidak seperti 2008, kami memegang eksekutif bank bertanggungjawab dengan memastikan mereka bertanggungjawab — beban tindakan mereka tidak sepatutnya mendarat di bahu pengguna atau pembayar cukai. ”

Goldman dan FDIC enggan mengulas. DoJ tidak segera menjawab permintaan untuk komen. Jurucakap SEC berkata pengerusinya Gensler akan bertindak balas terus kepada ahli Kongres dan bukannya melalui media.

FDIC telah menyelia lelongan bank komersial syarikat itu dan pada hari Jumaat memberi isyarat bahawa mereka bersedia untuk melayan prospek kerugian terbalik di SVB untuk membantu memeterai perjanjian.

Campur tangan daripada Schiff dan lain-lain berlaku di tengah-tengah perebutan yang lebih luas di Capitol Hill oleh penggubal undang-undang untuk bertindak balas terhadap keruntuhan SVB. Demokrat Progresif telah melihat kegagalan bank sebagai peluang untuk mendesak peraturan bank yang lebih kukuh, manakala Republikan telah menolak seruan untuk lebih banyak peraturan dan menuduh pengawal selia gagal melakukan tugas mereka dengan betul.

Schiff adalah salah satu daripada beberapa penggubal undang-undang yang telah memperkenalkan undang-undang untuk mendapatkan pampasan daripada eksekutif di bank yang gagal, termasuk bonus dan keuntungan daripada jualan saham. Rumah Putih mengeluarkan kenyataan pada hari Jumaat menyokong usaha untuk mengeraskan hukuman bagi eksekutif bank yang gagal.

Data Keluaran HK

Data Pengeluaran Hongkong

Togel Singapura Hari Ini

Pengeluaran Singapore

Result SDY Hari Ini

Data Sidney