site

Pengendali feri meneroka nombor bas di Dover selepas kekecohan perjalanan

Pengendali feri sedang meneroka catuan bilangan koc yang melalui pelabuhan tersibuk di UK dalam usaha mengelak berulangnya kekecohan perjalanan hujung minggu lalu, mencetuskan reaksi marah daripada syarikat pengangkutan.

Beberapa koc dibiarkan menunggu sehingga 14 jam untuk menaiki feri dari Dover ketika percutian percutian Easter bermula Sabtu dan Ahad lalu, dengan pemeriksaan pasport selepas Brexit dipersalahkan terutamanya atas kelewatan dalam memproses kenderaan.

Pelabuhan Dover mengkaji semula tunggakan dengan pengendali feri pada hari Isnin, dan dua orang yang biasa dengan perkara itu berkata had pada trafik koc telah dibincangkan sebagai satu cara untuk mengelakkan pengulangan ekor.

“Sukar untuk melihat sebarang pilihan lain,” kata orang ketiga yang biasa dengan ceramah itu.

Tetapi prospek mengehadkan tempahan koc disambut dengan kekecewaan oleh pengendali koc, yang berkata sebarang langkah sedemikian akan mendiskriminasi mod pengangkutan yang lebih hijau dan lebih mudah diakses dari segi kewangan berbanding perjalanan kereta.

Graham Vidler, ketua Konfederasi Pengangkutan Penumpang (CPT), persatuan perdagangan industri jurulatih, menggesa perbincangan krisis untuk menyelesaikan keadaan.

“Prosedur untuk memasuki EU seharusnya tidak memberi kesan negatif kepada orang yang tidak mahu terbang atau memandu dengan kereta ke benua Eropah. Kami menyeru kerajaan, Pelabuhan Dover dan syarikat feri untuk berbincang dengan sektor koc untuk menyelesaikan masalah ini,” katanya.

Dover dan pengendali feri DFDS berkata keperluan pasca-Brexit untuk mengimbas dan mengecop secara individu semua pasport untuk penumpang yang memasuki EU mewujudkan kekangan kapasiti di pelabuhan.

Keperluan untuk penumpang koc turun untuk kawalan pasport bermakna muatan koc seramai 60 orang mengambil masa lebih lama untuk diproses berbanding jumlah penumpang kereta yang setara yang tinggal di dalam kenderaan mereka, kata seorang pegawai pelabuhan.

Seorang lagi eksekutif industri pelabuhan berkata ia mengambil masa sehingga satu jam untuk memproses satu muatan koc penumpang di sempadan Perancis.

Industri pelancongan juga bimbang bahawa semakan akan mengambil masa lebih lama apabila EU memperkenalkan keperluan baharu untuk semakan data biometrik, Sistem Kemasukan-Keluar yang ditangguhkan berulang kali, yang dijadualkan pada akhir tahun ini.

CPT berkata peningkatan trafik bas di Dover sebahagiannya disebabkan oleh harga di laluan Terowong Saluran hampir dua kali ganda — daripada £665 kepada £1,100 setiap kenderaan — sejak 2021, memaksa lebih banyak pengendali menggunakan pelabuhan feri.

Prospek menghadkan jurulatih akan menimbulkan kemarahan industri dan mewujudkan ketegangan politik, kerana ia menyerlahkan kesukaran yang disebabkan oleh peningkatan berkaitan Brexit dalam kertas kerja sempadan.

Downing Street pada hari Isnin enggan mengakui bahawa Brexit telah menyumbang kepada kemunduran, menegaskan bahawa “gabungan faktor” termasuk cuaca buruk dan jumlah jurulatih yang tinggi harus dipersalahkan.

Tetapi Nombor 10 mengakui terdapat “prosedur baharu”, sambil menambah bahawa ia sedang berbincang dengan Perancis tentang cara melancarkan aliran trafik menjelang satu lagi penambahan jumlah penumpang pada hujung minggu Paskah.

Pemimpin Buruh Sir Keir Starmer berkata Brexit sebahagiannya dipersalahkan atas kekacauan hujung minggu, walaupun dakwaan oleh setiausaha dalam negeri Suella Braverman bahawa adalah “tidak adil” untuk mengaitkan kedua-duanya. “Sudah tentu Brexit mempunyai kesan,” kata Starmer kepada LBC. “Ada lagi pemeriksaan yang perlu dilakukan.”

Eurostar, yang menggunakan kawalan sempadan “disampingkan” yang sama seperti Dover, telah pun terpaksa mengehadkan nombor penumpang kerana pemeriksaan sempadan baharu.

Dave Parry, pengarah urusan Parrys International, pengendali koc yang berpangkalan di Walsall di West Midlands, berkata kelewatan hujung minggu lalu menyebabkan beberapa pelanggan yang menempah sembilan koc hujung minggu ini dibatalkan.

“Kerajaan perlu berunding dengan kerajaan Perancis, sama ada untuk meletakkan kawalan di pihak Perancis atau memastikan mereka mempunyai kakitangan yang cukup bertugas. Kami memerlukan lebih ramai kakitangan untuk mengecop pasport,” katanya.

Tetapi pegawai di Dover berkata kelewatan disebabkan oleh bilangan koc yang melebihi kapasiti dan bukannya kakitangan yang tidak mencukupi oleh pihak berkuasa sempadan Perancis, yang dipersalahkan oleh pelabuhan kerana tertunggak pada Julai tahun lalu.

DFDS berkata ia menjangkakan jumlah yang tinggi pada hujung minggu Paskah dan bahawa ia “bekerjasama dengan pengendali koc untuk menyebarkan aliran trafik merentasi dua laluannya dari Perancis ke Dover untuk memudahkan aliran trafik pada tarikh sibuk itu”.

totobet net singapura hari ini

keluaran sidney

pengeluaran sdy

togel hongkonģ hari ini keluar

sgp hari ini yang keluar