site

Pengawal selia UK menggugurkan kebimbangan utama mengenai perjanjian Activision bernilai $75bn Microsoft

Pengawal selia persaingan UK telah menggugurkan kebimbangan utama tentang kesan pengambilalihan Microsoft $75bn pembuat permainan video Activision Blizzard ke atas pesaing Sony, menyelesaikan sekatan jalan yang besar untuk meluluskan perjanjian itu.

Selepas mengkaji apa yang dipanggil “bukti baharu”, Pihak Berkuasa Persaingan dan Pasaran berkata pada hari Jumaat ia tidak lagi percaya terdapat risiko “pengurangan persaingan yang ketara” dalam pasaran konsol daripada pembuat konsol Xbox mengambil alih penerbit terlaris Panggilan Tugas francais. CMA masih menyiasat kesan ke atas persaingan dalam permainan awan, yang juga kini menjadi tumpuan utama EU.

Pembalikan mengejut oleh salah satu badan antitrust paling agresif di dunia akan memudahkan laluan untuk Microsoft menutup perjanjian itu. Ia meninggalkan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan AS – yang memfailkan untuk menyekat perjanjian itu pada bulan Disember – sebagai halangan pengawalseliaan terbesarnya.

Hanya bulan lepas, CMA telah memberi tamparan serius kepada harapan Microsoft untuk menutup perjanjian itu, dengan mengatakan ia percaya gergasi perisian itu akan terdorong untuk mengehadkan Panggilan Tugasketersediaan pada PlayStation Sony. Penemuan sementaranya mencadangkan bahawa Microsoft perlu menjualnya Panggilan Tugas perniagaan untuk menjelaskan perjanjian itu, remedi yang telah ditolak oleh syarikat sebagai tidak berdaya maju.

Pusingan mendadak CMA berlaku selepas Microsoft menuduh agensi itu melakukan kesilapan dalam pemodelan kewangannya, yang menjejaskan penilaiannya bahawa syarikat itu akan terdorong untuk memotong akses pesaing konsol kepada permainan itu.

Microsoft berkata awal bulan ini bahawa terdapat “kesilapan yang jelas dalam angka yang digunakan untuk menilai sebilangan kecil pelanggan Sony yang mungkin berpindah ke Xbox jika tiada Panggilan Tugas”.

Martin Coleman, pengerusi panel bebas yang menjalankan siasatan CMA, mempertahankan pusingan U. “Penemuan sementara adalah aspek utama dalam proses penggabungan dan direka secara eksplisit untuk memberi peluang kepada perniagaan yang terlibat, dan mana-mana pihak ketiga yang berminat untuk bertindak balas dengan bukti baharu sebelum kami membuat keputusan muktamad,” katanya dalam satu kenyataan.

Seorang peguam antitrust terkemuka berkata: “Ini adalah perkembangan yang sangat luar biasa. Dalam kes era CMA, hanya terdapat satu lagi kejadian penemuan sementara ‘dikemas kini’ yang saya ketahui.”

“Ini sangat luar biasa,” kata seorang bekas peguam CMA. “Menyatakan semula penemuan sementara anda adalah sesuatu yang anda lebih suka mati daripada lakukan.”

Microsoft berkata pada hari Jumaat: “Kami menghargai penilaian CMA yang teliti dan teliti terhadap bukti dan mengalu-alukan penemuan sementara yang dikemas kini . . . Kami berharap dapat bekerjasama dengan CMA untuk menyelesaikan sebarang kebimbangan yang belum selesai.”

CMA berkata pada hari Jumaat ia telah menerima “sejumlah besar bukti baharu sebagai tindak balas kepada penemuan sementara asalnya” yang menunjukkan sebarang langkah Microsoft untuk menahan Panggilan Tugas daripada PlayStation untuk menjadikannya tersedia secara eksklusif di Xbox akan menjadi “merugi dengan ketara di bawah sebarang senario yang munasabah”.

“Penemuan sementara CMA yang dikemas kini menunjukkan pemahaman yang lebih baik tentang pasaran permainan konsol dan menunjukkan komitmen untuk menyokong pemain dan persaingan,” kata Activision Blizzard. “Microsoft telah membentangkan remedi yang berkesan dan boleh dikuatkuasakan untuk menangani setiap kebimbangan CMA yang masih ada.”

CMA masih menyiasat potensi kesan ke atas permainan awan, di mana ia telah berkata Microsoft boleh bermotivasi untuk menjadikan permainan Activision Blizzard eksklusif untuk Game Pass, perkhidmatan langganannya.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Microsoft telah mencapai persetujuan dengan Nvidia, Ubitus dan Boosteroid untuk mengedarkan permainan Activision Blizzard pada perkhidmatan permainan awan mereka.

Laporan tambahan oleh Javier Espinoza

ceklis sgp

penge sidney

togel sydnèy

apa keluar hk malam ini

pengluaran sgp