site

Pengawal selia AS berikrar tindakan keras ‘agresif’ terhadap kebocoran metana minyak dan gas

Penguatkuasa alam sekitar tertinggi AS berikrar bahawa tiada sistem minyak dan gas akan “keluar dari penjara bebas” ketika pentadbiran Biden memperkukuh tindakan tegas terhadap pencemaran metana walaupun ditolak oleh syarikat tenaga dan sekutu Republikan di Kongres.

Pentadbiran Biden telah membuat sekatan terhadap kebocoran metana – komponen utama gas asli – bahagian penting dalam perjuangannya untuk mengurangkan pelepasan gas rumah hijau. Metana telah menyumbang kira-kira 30 peratus daripada kenaikan suhu global sejak Revolusi Perindustrian, menurut Agensi Tenaga Antarabangsa.

Michael Regan, pentadbir Agensi Perlindungan Alam Sekitar, berkata dalam temu bual bahawa pentadbiran bersedia untuk “berjuang keras” menentang usaha melemahkan peraturan baharu untuk mengawal metana yang dikeluarkan daripada infrastruktur minyak dan gas.

“Tiada kemudahan yang boleh keluar dari penjara secara percuma,” kata Regan kepada Financial Times dalam temu bual. “Kami telah mereka bentuk peraturan yang sangat agresif untuk memastikan bahawa setiap orang yang menyumbang kepada masalah ini mempunyai perakaunan penuh untuk itu.”

Sistem minyak dan gas AS menyumbang kira-kira satu pertiga daripada pelepasan metana negara, melalui kebocoran, pembakaran yang tidak berkesan — pembakaran gas berlebihan — dan pelepasan sengaja ke atmosfera.

EPA sedang memuktamadkan peraturan baharu yang akan memaksa syarikat tenaga mencari dan memasangkan kebocoran metana di kepala telaga baharu dan sedia ada, stesen pemampat saluran paip dan tapak lain. Agensi itu juga merancang untuk mengenakan pemancar sehingga $1,500 satu tan – bayaran pertama di seluruh negara untuk gas rumah hijau – seperti yang dikehendaki oleh undang-undang iklim tahun lepas, Akta Pengurangan Inflasi.

Cadangan terbaharu datang selepas EPA dikritik kerana bersikap terlalu lembut pada sektor itu dalam versi peraturan terdahulu yang diterbitkan pada 2021.

Syarikat perlu “meningkat dan melakukan lebih banyak lagi”, kata Regan. “Ada masa di mana kami menghadapi masalah mengejar pelepasan ini. Kami melampaui itu.”

Ramai dalam industri minyak dan gas telah melawan, mengatakan langkah baharu itu akan menambah kos sepertimana Presiden Joe Biden telah menyeru mereka untuk menggerudi lebih banyak telaga. Mereka juga mengatakan bahawa “Program Tindak Balas Pemancar Super” yang dimasukkan ke dalam peraturan yang belum selesai, yang akan membolehkan kumpulan swasta memantau dan melaporkan kebocoran, akan menyerahkan kuasa yang tidak wajar kepada aktivis alam sekitar.

“Mesej saya kepada EPA adalah untuk bekerjasama dengan industri untuk membetulkan beberapa belokan kiri tajam ini yang kita lihat dalam peraturan untuk memastikan bahawa peraturan terakhir adalah ketat dengan sewajarnya, tetapi juga boleh dilaksanakan dengan sewajarnya,” kata Anne Bradbury, ketua eksekutif Amerika. Majlis Penerokaan dan Pengeluaran, sebuah kumpulan industri.

Rang undang-undang yang dikemukakan oleh Republikan di Dewan Perwakilan bulan lepas bertujuan untuk melucutkan bayaran metana setiap tan daripada Akta Pengurangan Inflasi, walaupun cadangan itu tidak mungkin mendapat sokongan Senat yang mencukupi untuk menjadi undang-undang.

Biden akan menentang sebarang usaha untuk melanggar peraturan baharu dan memilih IRA, kata Regan, sambil menambah: “Presiden akan berjuang keras . . . Saya rasa tidak ada di antara kita yang mahu melihatnya terkoyak.”

EPA menjangka untuk memuktamadkan peraturan metana tahun ini. Yuran baharu akan berkuat kuasa mulai 2024. “Kami sangat optimistik bahawa kami boleh mengawal dan mengurangkan pelepasan ini,” kata Regan. “Kami mahu pergi lebih jauh dan lebih pantas daripada yang pernah kami lalui sebelum ini.”

result sgp mlm ini

pengeluaran sidney hari ini berapa

togel sdy

hk keluar mlm ini

totobet net sgp