site

Pendragon berusaha untuk memperbaharui hubungan yang rosak dengan pembuat kereta

Bos kumpulan pengedar kereta Pendragon berkata bekerjasama dengan kumpulan kenderaan elektrik China BYD adalah langkah pertama untuk membina semula reputasinya di kalangan pembuat kereta selepas bertahun-tahun hubungan yang merosot.

Memandangkan syarikat itu melaporkan penurunan keuntungan sebanyak 30 peratus yang lebih baik daripada jangkaan kerana kos yang lebih tinggi, ketua eksekutif Bill Berman berkata ia cuba memenangi semula pengeluar kereta yang berhenti bekerja dengan perniagaan di bawah pendahulunya, bos lama Trevor Finn.

Pendragon telah dibina menjadi kumpulan pengedar kereta terbesar di UK selama dua dekad melalui pengambilalihan.

Walau bagaimanapun, semasa pengembangannya, beberapa jenama terbesar atau paling menguntungkan di UK, seperti Volkswagen dan Audi, memutuskan hubungan.

“Kami secara rasmi membuat semua orang marah,” kata Berman, yang menyertai perniagaan itu pada 2019. Walaupun keretakan hubungan sering dipersalahkan oleh dua pihak, “ini semua terletak pada kami”, katanya kepada Financial Times.

Tahun ini, syarikat itu akan membuka lapan pengedar untuk pengeluar China BYD, pembuat kereta baharu pertama yang telah bekerja dengannya dalam beberapa dekad.

Pendragon sedang berbincang dengan beberapa jenama China elektrik baharu lain yang ingin menceroboh masuk ke UK dan Eropah, tambahnya. Ia juga mahu memenangi semula beberapa pengeluar kereta yang dihalau di bawah kepimpinan terdahulu.

Pada tahun-tahun terakhir perkhidmatan Finn, Pendragon semakin mengutamakan kereta terpakai, walaupun ia mengekalkan beberapa hubungan dengan pembuat kereta besar seperti Jaguar Land Rover melalui jenama Stratstonenya.

Hubungan antara pemilik pengedar dan pengeluar kereta adalah penting apabila menjual kenderaan baharu tetapi tidak begitu penting dengan perniagaan kereta terpakai.

Berman kini mahu mengembangkan perniagaan kereta baharunya, memenangi semula marques yang telah ditinggalkan sebelum ini.

“Kami telah memutarkan strategi kami, untuk bercakap tentang mengembangkan perwakilan kenderaan baharu kami. Dan BYD adalah sebahagian daripada itu. Kami akan melihat setiap peluang yang ada.”

Pada hari Rabu, Pendragon berkata inflasi dan kos yang lebih tinggi dalam perniagaan kenderaan terpakainya mendorong keuntungan sebelum cukai kepada £57.6 juta tahun lepas, turun daripada £83 juta pada 2021, penurunan yang lebih kecil daripada yang dijangkakan.

Pendapatan meningkat 5 peratus pada £3.6bn, manakala syarikat itu berkata pesanan dalam tiga bulan pertama 2023 adalah sangat kukuh.

Ketersediaan kereta terpakai “dijangka kekal ketat, berikutan kekurangan pendaftaran kenderaan baharu selama tiga tahun sebelumnya”, yang berkemungkinan mengekalkan harga terpakai tinggi, katanya.

Kumpulan itu telah menghadapi gangguan pelabur, daripada tawaran pengambilalihan yang ditarik balik daripada pemegang saham terbesarnya kepada pemberontakan terhadap gaji bilik lembaga pengarah.

Tahun lepas Hedin, yang menganggap bekas bos Pendragon, Finn sebagai pengarah, mencadangkan tawaran pengambilalihan untuk peniaga itu dan juga berkata ia akan menghalang sebarang pengambilalihan oleh pembeli berpotensi lain. Ia menarik balik tawaran pada bulan Disember, yang menyebabkan saham Pendragon jatuh sebanyak satu perlima.

Baru-baru ini, pelabur aktivis baharu Palliser telah membina 4 peratus kepentingan dan meminta kerusi lembaga pengarah dan rombakan syarikat.

Perniagaan itu telah menghadapi tekanan untuk memecahkan dirinya, terutamanya untuk merealisasikan nilai daripada perniagaan teknologi Pinewoodnya, yang ditegaskan oleh Berman sebagai “permata mahkota” kumpulan itu.

Beliau berkata syarikat itu “lebih baik keadaannya”.

resukt sgp

pengeluaran sdy hari ini

sidney hari ini

info keluaran hk

angka keluar sgp tercepat hari ini