site

Pendakwa raya Switzerland membuka siasatan terhadap pengambilalihan Credit Suisse

Pendakwa Raya Persekutuan Switzerland telah membuka penyiasatan terhadap pengambilalihan Credit Suisse yang disokong oleh negara oleh pesaingnya yang lebih besar UBS.

Pendakwa raya yang berpangkalan di Bern sedang meneliti potensi pelanggaran undang-undang jenayah Switzerland oleh pegawai kerajaan, pengawal selia dan eksekutif di kedua-dua bank itu, yang bersetuju untuk penggabungan kecemasan bulan lalu sepanjang hujung minggu yang sibuk untuk mengelak krisis kewangan yang berpotensi membawa bencana.

“Pejabat Pendakwa Persekutuan mahu secara proaktif memenuhi misi dan tanggungjawabnya untuk menyumbang kepada pusat kewangan Switzerland yang bersih dan telah menyediakan pemantauan untuk mengambil tindakan segera dalam sebarang situasi yang termasuk dalam bidang aktivitinya,” kata pihak berkuasa itu kepada Financial Times .

Terdapat “banyak aspek peristiwa di sekitar Credit Suisse” yang memerlukan penyiasatan, katanya, yang perlu dianalisis untuk “mengenal pasti sebarang jenayah yang boleh termasuk dalam kecekapan [prosecutor]”.

Pendakwa raya, Stefan Blättler, telah mengeluarkan beberapa “perintah penyiasatan” kepada badan kerajaan. Pejabatnya juga telah berhubung dengan kerajaan persekutuan dan kantonal dan berkemungkinan ingin menemu bual pegawai penting berhubung pengambilalihan itu.

Perkahwinan paksa kedua-dua bank telah menyebabkan bantahan di Switzerland: parti-parti politik telah mencetuskan sidang khas parlimen bulan ini di mana suruhanjaya siasatan rasmi mungkin akan diundi untuk berkuasa.

Tinjauan menunjukkan bahawa lebih tiga perempat daripada warga Switzerland menentang pengambilalihan $3.5bn, yang akan mewujudkan raksasa kewangan dengan kunci kira-kira lebih daripada SFr5tn ($5.5tn).

Pendakwa raya Switzerland Stefan Blättler telah mengeluarkan beberapa ‘perintah penyiasatan’ kepada badan kerajaan © Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

Majoriti menyokong undang-undang untuk memecah belah bank atau bahkan langkah untuk menarik balik bonus daripada kakitangan kanan, yang mereka katakan harus bertanggungjawab atas tindakan mereka.

Ahli parlimen dari seluruh spektrum politik juga telah mempersoalkan penggunaan kuasa kecemasan oleh kerajaan – Majlis Persekutuan tujuh orang – untuk melanjutkan jaminan kewangan yang disokong pembayar cukai kepada UBS dan untuk menutup kemungkinan penentangan pemegang saham.

Majlis Persekutuan mengeluarkan ordinan untuk menghapuskan lebih daripada SFr16bn instrumen hutang hibrid subordinat AT1 yang dikeluarkan oleh Credit Suisse untuk melicinkan pengambilalihan, sambil memilih untuk mengekalkan beberapa nilai bagi pemegang ekuiti.

Langkah itu menimbulkan kemarahan beberapa pelabur besar berpendapatan tetap antarabangsa, dan menimbulkan kebimbangan dalam kalangan pengawal selia antarabangsa mengenai kesannya terhadap keupayaan berterusan bank lain untuk mendapatkan modal.

Beberapa pelabur yang terjejas telah berjanji untuk membawa kerajaan Switzerland dan pengawal selia kewangan ke mahkamah berhubung keputusan itu.

Bern telah menegaskan keadaan mendesak bulan lepas meninggalkannya dengan beberapa pilihan. Credit Suisse mengalami kemerosotan dramatik dalam keupayaannya untuk mengakses kecairan pada hari-hari sebelum penyelamatan dimuktamadkan, pada 19 Mac, kata kerajaan.

Menurut menteri kewangan Karin Keller-Sutter, pengambilalihan Credit Suisse oleh negara, atau pemecahannya yang teratur dalam proses yang dikenali sebagai “penyelesaian” bukanlah alternatif yang berdaya maju kepada pengambilalihan kerana risiko kewangan yang tidak boleh diterima kepada pembayar cukai yang akan mereka tanggung.

Pemegang saham untuk kedua-dua UBS dan Credit Suisse – yang dinafikan kata-kata oleh fiat kerajaan – minggu depan akan mempunyai peluang untuk menyampaikan rungutan pada mesyuarat tahunan kedua-dua bank.

result singapore hari ini

pengeluara sdy

totobagus sdy

data pengeluaran hongkong hari ini

keluaran semua togel hari ini