site

Penasihat ‘Sukar untuk dikelirukan’ memainkan peranan penting dalam pembersihan bank AS

Selepas Silicon Valley Bank dan Signature Bank runtuh bulan ini, seorang penasihat veteran telah dipilih untuk mengetuai krew pembersihan. Todd Snyder, pakar tentang kegagalan bank, menjalankan lelongan yang menjual kebanyakan aset pemberi pinjaman serantau.

Jualan bagi pihak Perbadanan Insurans Deposit Persekutuan telah diatur dalam masa beberapa minggu. Tetapi mereka juga menimbulkan persoalan sama ada pembida yang menang mendapat kelebihan daripada pengawal selia perbankan kerajaan AS.

Kerajaan mengumumkan awal pada hari Isnin bahawa ia mempunyai perjanjian untuk menjual kebanyakan Silicon Valley Bank kepada First Citizens, pemberi pinjaman yang berpangkalan di North Carolina. Kebanyakan Tandatangan telah dijual kepada Bank Komuniti New York selepas rundingan yang mengambil masa hanya tujuh hari. Perjanjian SVB adalah transaksi bank kedua terbesar mengikut aset sejak krisis kewangan global.

Pasukan Snyder di bank pelaburan Piper Sandler berada di tengah-tengah kedua-dua tawaran, mengatur data kewangan kedua-dua bank untuk pemeriksaan, mendekati pembida yang mungkin dan mempertimbangkan struktur transaksi dan penilaian. Kelajuan adalah kritikal: semakin lama FDIC menyimpan bank dalam penerima, semakin banyak kegagalan bank itu mengakibatkan kos dana insurans deposit yang dibiayai oleh bank.

Digabungkan, kedua-dua tawaran yang terhasil akan menelan belanja dana insurans lebih daripada $20 bilion, walaupun ia termasuk pilihan yang akan memberi agensi keupayaan untuk mendapatkan balik sebanyak $800 juta daripada bank yang memperoleh berdasarkan reaksi pasaran terhadap tawaran itu, yang setakat ini positif.

Satu sebab mengapa pasukan Snyder mendapat tugasan adalah kerana mereka menulis buku permainan. Beberapa tahun yang lalu Snyder dan rakan-rakannya telah diupah untuk menasihati FDIC tentang bagaimana peraturan dan kuasa baharu yang diberikan oleh undang-undang pembaharuan kewangan Dodd-Frank harus mengubah cara ia bertindak balas terhadap kegagalan bank yang besar. Piper Sandler juga mempunyai kepakaran dalam menasihati bank serantau yang menyerupai SVB California dan Signature of New York.

Snyder, 60, telah menghabiskan kerjaya di sekitar perniagaan yang menghadapi masalah. Dia memotong giginya sebagai peguam pada tahun 1980-an di Weil, Gotshal dan Manges, sebuah firma guaman yang telah mempelopori urus niaga kebankrapan korporat. Selepas berkhidmat di KPMG, dia mencipta namanya sebagai penasihat di Rothschild, bangkit untuk mengetuai amalan penstrukturan semula yang mengendalikan situasi tertekan.

“Todd mempunyai pengalaman hebat dalam situasi di persimpangan kewangan, politik dan industri terkawal,” kata James Sprayregen, pengasas amalan penstrukturan semula di firma guaman Kirkland & Ellis yang mengenali Snyder selama tiga dekad.

Snyder berada di tengah-tengah menghisap ayam belanda Thanksgiving pada November 2008 apabila pentadbiran Presiden George W Bush menelefon untuk meminta pasukannya mengetuai usaha menyelamatkan industri kereta negara yang terumbang-ambing. Snyder, yang suka memasak, menanggalkan apronnya dan mula bekerja.

Dia tidak lama kemudian mendapati dirinya berada dalam pesawat ke Jerman dan akhirnya bersemuka dengan canselor ketika itu Angela Merkel berunding, bagi pihak kerajaan AS, masa depan operasi General Motors di negara Eropah itu. Bailout AS $80bn akhirnya untuk industri auto akan menyebabkan pembayar cukai lebih daripada $10bn, tetapi menyelamatkan GM dan Chrysler bersama-sama dengan berdozen pembekal alat ganti kereta yang berada di Midwest AS.

“Todd sangat sukar untuk dikelirukan,” kata Ron Bloom, bekas “auto tsar” dalam pentadbiran bekas presiden Barack Obama. “Dia telah melihat semuanya.”

Selepas meninggalkan Rothschild pada 2017, Snyder menggantung sirapnya sendiri, membentuk Penasihat TRS. Dia kemudian menjualnya kepada Piper Sandler pada tahun 2020 dengan harga tunai $24juta serta stok terhad $15juta. Bonus $7 juta juga ditawarkan kepada pekerja TRS teratas jika sasaran hasil dicapai menjelang akhir 2023, menurut pemfailan sekuriti.

Dalam perjanjian SVB, Snyder menemui pembida dan penjual yang berhati-hati, akhirnya pentadbiran Biden, yang pemilih dan tidak mahu memberikan jaminan. FDIC pada mulanya berkata ia hanya akan melayan pembida yang sanggup membeli SVB dan semua asetnya dalam satu perjanjian.

Lama kelamaan Snyder dapat membawa pembida dan FDIC bersama-sama untuk berkompromi pada struktur perjanjian alternatif.

Pusingan pertama lelongan, yang dijalankan pada hujung minggu selepas kegagalan SVB pada 10 Mac, hanya menarik dua bidaan, kata pengerusi FDIC Martin Gruenberg minggu ini. Kedua-duanya tidak diterima.

Snyder merekrut lebih ramai pegawai banknya untuk mengendalikan telefon dan menjalankan nombor dengan bakal pembida. Selepas seminggu berminat, FDIC mengalah, menunjukkan ia mungkin bersedia untuk berkongsi sebarang kerugian masa depan dengan pembida yang menang.

Tetapi titik perubahan sebenar datang pada hujung minggu kedua, apabila pada 19 Mac Snyder dan pasukannya dapat mendapatkan perjanjian untuk Signature, bank yang lain gagal. Saham pengambil alih New York Community Bank melonjak pada berita itu. Tiba-tiba, ada minat untuk SVB pula. Lima hari kemudian, Snyder dan pasukannya membentangkan FDIC dengan 27 bidaan daripada 18 firma untuk membeli kesemua atau sebahagian SVB.

Pada akhirnya, First Citizens bersetuju untuk membeli sebahagian besar perniagaan SVB, memperoleh portfolio pinjaman $72bn pada kira-kira 20 peratus diskaun. Warganegara Pertama juga akan menerima wang tunai $35bn daripada FDIC.

Berbilion-bilion telah ditambah pada permodalan pasaran kedua-dua NYCB dan First Citizens sejak perjanjian itu diumumkan, menunjukkan pelabur percaya mereka merundingkan syarat yang menguntungkan dengan kerajaan.

Penggubal undang-undang Republikan pada hari Selasa membakar Gruenberg tentang proses pembidaan untuk SVB. Senator Bill Hagerty dari Tennessee mendakwa bahawa bakal pembida telah “diketepikan”, sambil menambah: “FDIC gagal melaksanakan tugasnya.”

Sesetengah pakar berkata terma jualan yang mungkin kelihatan murah hati boleh membantu menarik pembida dan membolehkan gabungan institusi berkembang maju, matlamat pengawal selia.

“Bilakah pembayar cukai bertindak untuk menjadikan SVB dan Tandatangan lebih mudah dihadam? Pada titik manakah anda membiarkan apa yang tinggal mati?” kata Jared Ellias, seorang profesor undang-undang kebankrapan di Harvard Law School. “Tiada jawapan kepada soalan-soalan ini dalam buku permainan penstrukturan semula biasa.”

Laporan tambahan oleh Colby Smith di Washington

resulf sgp

peng sidney

toto sdy

tgl hkg klr hari ini