site

Penanggung insurans Zurich bereksperimen dengan ChatGPT untuk tuntutan dan perlombongan data

Penanggung insurans Zurich sedang menguji cara ia boleh menggunakan teknologi kecerdasan buatan ChatGPT dalam bidang seperti tuntutan dan pemodelan, kerana ia bertindak balas terhadap cabaran yang ditimbulkan oleh syarikat baharu dan pesaing yang lebih besar, termasuk Ping An dari China.

Ia adalah contoh terbaharu perniagaan yang telah lama bertapak, daripada firma guaman Allen & Overy kepada penerbit akhbar Reach, bereksperimen dengan teknologi.

Ericson Chan, yang telah diburu pada 2020 daripada Ping An untuk menjadi ketua pegawai maklumat dan digital Zurich, memberitahu Financial Times bahawa AI boleh mencipta “sejumlah besar kecekapan” dalam pekerjaan seperti mengekstrak maklumat daripada dokumen panjang dan menulis kod untuk model statistik .

“Anda tidak akan menggantikan pemaju, ia adalah pembantu juruterbang. Begitu juga, untuk pengunderaitan, untuk tuntutan, ia tidak akan menggantikan [people] tetapi ia akan menjadikannya lebih cekap.”

Zurich sedang menyiasat aplikasi teknologi seperti mengekstrak data daripada perihalan tuntutan dan dokumen lain. Ia menyalurkan data tuntutan dalam tempoh enam tahun terbaharu ini dalam usaha untuk mengenal pasti punca kerugian khusus merentas keseluruhan bahagian tuntutan, dengan tujuan untuk menambah baik pengunderaitannya.

Di bawah Chan, syarikat insurans juga telah mencipta program paten baharu untuk melindungi harta inteleknya, memfokuskan pada bidang seperti pemeriksaan risiko automatik dan sistem AI untuk memproses bil.

Penggunaan AI oleh penanggung insurans telah menimbulkan kebimbangan dalam kalangan kumpulan dasar awam dan pengawal selia kerana implikasi terhadap privasi dan potensi berat sebelah. Lemonade permulaan AS menyebabkan kontroversi pada 2021 apabila ia mengatakan AInya boleh mengenal pasti penipuan dengan mengambil “isyarat bukan lisan” dalam video daripada pelanggan yang membuat tuntutan. Syarikat insurans kemudiannya menjelaskan bahawa ia hanya menerangkan perisian pengecaman muka yang biasa digunakan yang bertujuan untuk melihat orang yang sama membuat beberapa tuntutan.

Pemberi pinjaman China termasuk cabang perbankan Ping An telah pergi lebih jauh, menggunakan teknologi ekspresi mikro dalam komunikasi video dengan pelanggan yang mereka katakan boleh mengesan tanda muka sama ada peminjam bercakap benar. Firma Eropah dan AS lebih enggan menggunakan teknologi ini.

Chan berkata Zurich “sangat, sangat terbuka” tentang penggunaan alat AI seperti pengecaman muka dan tidak menggunakan teknologi ekspresi mikro. Tetapi, secara umum, dia memberi amaran tentang memberi tumpuan hanya pada “perangkap” AI. “Terdapat begitu banyak kawasan di mana terdapat banyak manfaat.”

Sesetengah syarikat permulaan insurans, seperti Lemonade, telah membina proses tuntutan mereka menggunakan AI, yang boleh menyebabkan pembayaran dibuat serta-merta. Tetapi di sebalik kemajuan teknologi ini, kerugian pengunderaitan yang besar telah mempengaruhi penilaian mereka.

Chan membuat perbezaan antara penanggung insurans “pencabar” yang lebih baharu seperti Lemonade, yang mengalami kejatuhan besar dalam penilaian, dan syarikat pemula lain yang tidak membawa risiko sebaliknya menyediakan perkhidmatan dan teknologi kepada sektor insurans. Beliau berkata ia “tidak mudah” untuk pencabar kerana mereka kekurangan data sejarah dan pengalaman pengunderaitan.

Kemunculan syarikat permulaan insurans yang berfokuskan teknologi adalah “sihat untuk membawa industri ke hadapan”, katanya, tetapi persoalan bagi sesetengah orang ialah “berapa lama anda boleh bertahan untuk menjadikannya berfungsi?”

totobet singapore hari ini

pengeluaran sidney togel

keluaran sdy hari ini

keluar hongkong malam ini

data hk hari ini