site

Pemula e-dagang menavigasi tetapan semula beli-belah pandemik

Syarikat e-dagang Eropah yang berkembang pesat dalam wabak itu perlu menyesuaikan diri dengan kelembapan dalam kedua-dua perbelanjaan pengguna dan pembiayaan modal teroka – memaksa memikirkan semula strategi.

“Kami tidak berbelanja secara agresif,” kata Daniel Kundt, ketua pegawai kewangan KoRo, peruncit makanan pukal dalam talian Jerman. “Pada masa lalu, selagi anda membesar, anda boleh membakar [cash] dan tiada siapa peduli berapa banyak yang anda bakar. . . VC berkata kami tidak cukup berbelanja.” dia ingat. “Sekarang, mereka berkata kita perlu pergi ke keuntungan.”

Perniagaan seperti KoRo melonjak pada tahun 2021 apabila e-dagang merupakan sektor kedua paling pesat berkembang di Eropah, menurut kedudukan FT1000 terkini syarikat Eropah.

Memandangkan sekatan pandemik mendorong pendapatan rekod pada pemain global yang terkenal seperti Amazon dan Shopify, platform e-dagang yang terlalu kecil mengalami pertumbuhan yang dramatik.

Tetapi perbelanjaan pengguna yang lebih rendah dan kadar faedah yang lebih tinggi telah menyebabkan pemotongan pekerjaan di pemain utama termasuk Amazon, manakala kejatuhan Silicon Valley Bank pada bulan ini telah merunsingkan lagi pelabur yang sudah mula berhati-hati dengan penarikan semula pembiayaan teroka.

KoRo adalah antara perniagaan e-dagang yang paling pesat berkembang dalam FT1000, di samping OnBuy permulaan UK, yang dilancarkan pada 2016. Ia berusaha untuk mencabar Amazon dengan menawarkan yuran yang lebih rendah kepada penjual.

Model kos rendah ini membantu memacu pendapatan daripada £300,000 pada 2018 kepada £10.5 juta pada 2021 — menjadikan OnBuy Eropah sebagai syarikat e-dagang yang paling pesat berkembang dalam ranking, walaupun hanya beroperasi di UK.

Cas Paton

“Kami adalah yang paling murah di pasaran untuk 10 peratus daripada apa yang ada di pasaran [OnBuy] platform dan itu mendaki bulan demi bulan,” jelas pengasas Cas Paton.

Amazon masih mendominasi – menyumbang 20.5 peratus daripada perbelanjaan e-dagang di Eropah barat tahun lepas, menurut penyedia data Euromonitor.

Tetapi Paton berkata masih terdapat ruang dalam sektor ini untuk pasaran lain yang lebih kecil untuk wujud bersama. “Kami tidak mahu mengatakan kepada peruncit ‘jangan jual di Amazon’,” katanya. “Kami mengatakan ‘jual di OnBuy juga’.”

Modal teroka adalah nadi kepada syarikat permulaan seperti OnBuy dan KoRo, yang kedua-duanya mengumpul wang tunai dalam pusingan pembiayaan tahun lepas. Walau bagaimanapun, statistik Dealroom menunjukkan bahawa pelaburan dalam e-dagang Eropah turun separuh tahun lepas, kepada $10.3bn — turun daripada $20.2bn pada 2021.

Di UK, pasaran e-dagang terbesar di Eropah, pengguna berbelanja lebih dalam talian berbanding sebelum wabak, dengan pendapatan internet membentuk 27 peratus daripada semua jualan runcit pada Januari 2023, berbanding 19 peratus pada Februari 2020, menurut Pejabat untuk Kebangsaan Perangkaan.

Tetapi jumlah jualan semakin berkurangan dan “untuk pasaran tulen, isunya ialah pengekalan pembeli”, kata Jan Miczaika, rakan kongsi di HV Capital, sebuah kumpulan pelaburan Jerman, yang pelaburan masa lalunya termasuk syarikat permulaan penghantaran makanan HelloFresh dan peruncit fesyen Zalando . “Anda benar-benar perlu mengikat pelanggan ke pasaran anda untuk memastikan mereka kembali.”

Kundt berkata pertumbuhan jualan di KoRo perlahan pada pertengahan tahun lepas kerana kesan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine mula dirasai dalam perbelanjaan pengguna yang lebih perlahan. “Ini sangat baharu bagi kami kerana kami mempunyai pertumbuhan yang kukuh sebelum ini,” katanya, “tetapi kemudian ia kembali dan ia menjanjikan pada permulaan 2023.”

Diasaskan bersama pada 2014 oleh Constantinos Calios dan Piran Asci, KoRo beroperasi di 18 negara dan menjual kira-kira 1,400 produk makanan kesihatan secara pukal, seperti beg 1kg mangga kering.

Syarikat itu pada mulanya membina pangkalan pelanggannya melalui pemasaran influencer di media sosial, dengan pandemik menyediakan batu loncatan untuk pengembangan kepada lapan pasaran baharu pada 2021. Ia meningkatkan pendapatannya daripada €3juta pada 2018 kepada €61.5juta pada 2021.

Ia kini memberi tumpuan untuk mengukuhkan kedudukannya, dengan pelabur, termasuk HV Capital, menggalakkan pivot dalam strategi. “Tiada wang untuk berkembang dengan begitu pantas sekali lagi,” kata Calios.

Constantinos Calios dan Piran Asci, pengasas bersama KoRo © Melanie Greim

Memandangkan perniagaan menyesuaikan diri dengan perbelanjaan yang lebih perlahan dan kos yang lebih tinggi, syarikat yang boleh menyokong orang lain untuk mencari kecekapan berada pada kedudukan yang baik.

Returnista permulaan Belanda, yang memberikan cerapan untuk membantu peruncit mengurangkan bahagian barang yang dipulangkan, merupakan perniagaan e-dagang kedua yang paling pesat berkembang dalam ranking FT-Statista.

Ia meningkatkan pendapatannya daripada €107,000 kepada €3.3 juta dari 2018 hingga 2021.

Peralihan kepada e-dagang menjadikan kedai dalam talian lebih sedar bahawa “pulangan mempunyai kesan yang besar pada keuntungan dan alam sekitar mereka”, kata pengasas bersama Olivier Muller.

Perniagaan ini bekerja dengan lebih daripada 1,200 jenama, termasuk peruncit Asos dan Decathlon, dengan tumpuan kepada syarikat pakaian yang menghadapi kos tinggi daripada pulangan.

“Walaupun dalam kemelesetan ekonomi terdapat permintaan yang besar untuk kadar pulangan yang lebih rendah,” kata Muller. “Kedai dalam talian sangat ingin menjadi dan kekal menguntungkan”, tambahnya, sambil menyatakan perubahan jelas dalam pendekatan merentas sektor e-dagang.

togel result sgp

pengeluaran pengeluaran sidney

pengeluaran sidney

tgl hkg klr hari ini

totobet spg