site

Pemerintah Abu Dhabi mengunjurkan kestabilan dengan menamakan anak sulung sebagai putera mahkota

Sheikh Khaled bin Mohammed bin Zayed al-Nahyan mempunyai agenda sibuk beberapa minggu sebelum beliau dinamakan putera mahkota baharu Abu Dhabi.

Antara tugas lain, beliau menjadi tuan rumah kepada presiden Microsoft dan ketua eksekutif IBM, merasmikan daerah pelabuhan baharu, menghadiri pengunduran kepimpinan kerajaan dan melawat perintah operasi bersama kementerian pertahanan Emiriah Arab Bersatu.

Semuanya adalah bukti peranan Sheikh Khaled yang semakin menonjol sejak beberapa tahun kebelakangan ini, yang mencetuskan perbualan bahawa bapanya, presiden UAE dan pemerintah Abu Dhabi Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan, sedang melatih anak sulungnya untuk menjadi pewaris.

Tetapi begitulah tipu muslihat di sekitar politik istana Teluk yang legap sehingga pelantikannya diumumkan pada hari Rabu, spekulasi berleluasa sama ada Sheikh Khaled, 43, akan menjadi putera mahkota atau sama ada Sheikh Mohammed, yang dikenali sebagai MBZ, akan memilih salah seorang daripadanya yang lebih berpengalaman. saudara, khususnya Sheikh Tahnoon, penasihat keselamatan negara UAE yang berkuasa.

Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan berharap pelantikan anaknya akan menamatkan perbincangan mengenai potensi perebutan kuasa dalam keluarga pemerintah © Hannah McKay/Getty Images

MBZ, yang tahun lalu menggantikan arwah abangnya, Sheikh Khalifa, berharap pelantikan itu menamatkan perbincangan mengenai potensi perebutan kuasa dalam keluarga pemerintahnya dan memproyeksikan kestabilan dan kesinambungan di ibu kota yang kaya dengan minyak itu dan pemimpin persekutuan tujuh emiriah, kata penganalisis.

“[The UAE] adalah kuasa yang semakin meningkat di Timur Tengah dan jika terdapat sebarang persoalan tentang siapa yang bertanggungjawab untuk mungkin 50 tahun akan datang ini menjelaskannya,” Abdulkhaleq Abdulla, seorang profesor politik Emirati, berkata. “Malah sebelum bapanya menjadi presiden, semua orang tahu Sheikh Khaled semakin diberi tanggungjawab.”

Kenaikan Sheikh Khaled melalui pangkat telah merentangi sektor utama ekonomi, keselamatan dan tenaga. Lulusan universiti Georgetown, beliau adalah timbalan penasihat keselamatan negara dan pengerusi jawatankuasa eksekutif syarikat minyak negeri Adnoc. Beliau juga merupakan ahli Majlis Tertinggi bagi Hal Ehwal Kewangan dan Ekonomi yang berkuasa, dan bulan ini dilantik ke lembaga Lembaga Pelaburan Abu Dhabi (Adia), dana kekayaan berdaulat $790bn.

Beliau kini menggantikan bapanya sebagai pengerusi majlis eksekutif Abu Dhabi, yang sebenarnya adalah kabinet emiriah, yang mana beliau juga telah menjadi ahli selama beberapa tahun.

“Dia dilihat sebagai individu yang serius dan tajam,” kata Taufiq Rahim, seorang felo kanan di badan pemikir New America. “Persoalannya ialah berapa lama lagi dia akan menegaskan lebih banyak pengaruh dalam institusi utama Abu Dhabi.”

MBZ adalah selama 18 tahun sebagai putera mahkota sering dilihat sebagai ketua eksekutif memacu pembangunan Abu Dhabi, kepada pengerusi Sheikh Khalifa.

Selepas Sheikh Khalifa diserang angin ahmar pada 2014, MBZ menjadi pemimpin de facto, menyelia dasar luar negara yang lebih tegas yang membawa kepada campur tangan dalam konflik di Yaman dan Libya, serta tindakan keras terhadap perbezaan pendapat dan penggunaan kekayaan minyak Abu Dhabi untuk meningkatkannya. profil di luar negara.

Pemimpin berusia 62 tahun itu dijangka memerintah untuk tahun-tahun akan datang. Tetapi pelantikan putera mahkota, serta perubahan lain pada jawatan tertinggi, mencerminkan penurunan beberapa kuasa ketika beliau memberi tumpuan kepada jawatan presiden, menurut orang yang mengetahui perkara itu.

“Satu perkara yang anda boleh ambil daripada beberapa pengumuman baru-baru ini – ini pada dasarnya adalah penghujung satu peralihan dan permulaan yang lain,” kata seorang yang rapat dengan kepimpinan Abu Dhabi.

Pelantikan baru Sheikh Mohammed bin Zayed al-Nahyan

Yang penting di antara mereka yang telah diangkat adalah beberapa saudara lelaki MBZ, yang secara kolektif dikenali sebagai “Bani Fatima enam”, merujuk kepada ibu mereka.

Buat pertama kalinya, Abu Dhabi mempunyai dua timbalan pemerintah selepas MBZ pada hari Rabu menamakan Sheikh Tahnoon dan Sheikh Hazza, seorang lagi abang penuh, kepada jawatan yang baru diwujudkan. Ada yang percaya mereka akan menjadi jawatan istiadat, yang lain mengatakan ia adalah tanda MBZ menyebarkan tugas kepimpinan.

Dalam langkah mengejut, MBZ turut melantik seorang lagi abang penuh, Sheikh Mansour, yang pernah berkhidmat sebagai timbalan perdana menteri UAE dan memiliki kelab bola sepak Manchester City, sebagai naib presiden negara Teluk itu.

Ini bermakna dia akan bekerja bersama bapa mertuanya, pemerintah Dubai Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, yang juga naib presiden dan perdana menteri UAE.

Penganalisis berkata pewujudan naib presiden kedua mencadangkan penyatuan lagi penguasaan Abu Dhabi dalam persekutuan. Tetapi ia juga boleh meringankan beberapa beban persekutuan ke atas pemimpin septuagenarian Dubai.

Perubahan profil tinggi lain bulan ini termasuk Sheikh Tahnoon mengambil alih sebagai pengerusi Adia, yang mengembangkan lagi portfolio ototnya. Beliau sudah mempengerusikan ADQ, sebuah lagi dana pelaburan negara, First Abu Dhabi Bank, pemberi pinjaman terbesar negara, dan International Holding Company, sebuah konglomerat yang telah bangkit daripada ketidakjelasan untuk membanggakan permodalan pasaran kira-kira $236bn.

Sheikh Mansour, yang memiliki kelab bola sepak Manchester City, telah dilantik sebagai naib presiden negara Teluk © Victoria Haydn/Manchester City FC/Getty Images

Sheikh Mansour juga telah menggantikan MBZ sebagai pengerusi Mubadala, satu lagi kenderaan pelaburan Abu Dhabi, yang menguruskan aset kira-kira $284bn.

Ada yang melihat rentetan perubahan sebagai sebahagian daripada tindakan mengimbangi MBZ terpaksa bermain dalam keluarga pemerintah.

“Dia mengimbangi antara memperkasakan anaknya sebagai putera mahkota, tetapi juga memberikan tanggungjawab tambahan kepada saudara-saudaranya yang mungkin melihat diri mereka sebagai sebahagian daripada rancangan penggantian,” kata Kristian Coates Ulrichsen, seorang felo di Institut Baker untuk Dasar Awam Rice University.

Yang lain percaya MBZ menyebarkan tanggungjawab di kalangan leftenan yang dipercayai apabila cita-cita UAE berkembang. David Roberts, pakar Teluk di King’s College London, menyebut rakit perubahan sebagai “latihan pengemasan yang bagus”.

“Sejarah jangka panjang [succession in Gulf monarchies] adalah sangat rumit, jadi sentiasa perlu ada proses kejelasan tentang siapa yang pergi ke mana,” kata Roberts.

“UAE sedang berkembang dalam banyak cara, dari segi ekonomi dan politik, sehinggakan mengubah struktur tadbir urusnya nampaknya agak logik untuk sebuah negeri yang telah berkembang pesat dalam beberapa tahun kebelakangan ini.”

totobet sgp hari ini

peng sidney

togel sidney

hongkong malam ini keluar

totobet singapura