site

Pembuat peluru Eropah berkata pengembangan loji terjejas oleh tapak TikTok yang memenatkan tenaga

Salah satu pengeluar peluru terbesar di Eropah menghadapi sekatan jalan untuk mengembangkan rancangan kilang terbesarnya kerana pusat data baharu untuk TikTok menggunakan semua tenaga elektrik di kawasan itu.

Nammo, yang dimiliki bersama oleh kerajaan Norway dan syarikat pertahanan negara Finland, telah diberitahu tidak ada lebihan tenaga untuk kilang Raufoss di tengah Norway sebagai pusat data yang menganggap platform media sosial sebagai pelanggan utamanya. menggunakan tenaga elektrik di rantau ini.

“Kami bimbang kerana kami melihat pertumbuhan masa depan kami dicabar oleh penyimpanan video kucing,” kata Morten Brandtzæg, ketua eksekutif Nammo, kepada Financial Times.

Permintaan untuk peluru telah melonjak berikutan perang di Ukraine, yang menggunakan kira-kira 6,000 peluru setiap hari – bersamaan dengan pesanan tahunan dari sebuah negara Eropah yang kecil – dan ingin menembak 65,000 jika boleh, menurut Nammo.

Brandtzæg berkata permintaan untuk peluru meriam adalah lebih daripada 15 kali lebih tinggi daripada biasa. Industri peluru Eropah perlu melabur €2bn di kilang-kilang baru hanya untuk memenuhi permintaan dari Ukraine, apatah lagi negara Eropah yang lain, menurut ketua eksekutif Nammo. “Kami melihat permintaan luar biasa untuk produk kami yang tidak pernah kami lihat sebelum ini dalam sejarah kami,” katanya.

TikTok sedang membina tiga pusat data tahun ini dengan pilihan menambah dua lagi menjelang 2025 di Hamar, 25km ke timur Raufoss, kata penyedia pusat data Norway, Green Mountain bulan ini.

Ditanya sama ada secara kebetulan sebuah syarikat milik China menghentikan pengembangan syarikat pertahanan, Brandtzæg menjawab: “Saya tidak akan menolak bahawa bukan secara kebetulan bahawa aktiviti ini hampir dengan syarikat pertahanan. Saya tidak boleh menolaknya.”

TikTok enggan mengulas. Elvia, syarikat tenaga tempatan, mengesahkan bahawa rangkaian elektrik tidak mempunyai kapasiti ganti selepas menjanjikannya kepada pusat data kerana ia memperuntukkannya berdasarkan siapa cepat dia dapat.

“Jika Nammo memesan kapasiti, bergantung pada jumlah yang diperlukan, ia akan mengambil masa sebelum ada kapasiti yang tersedia kerana rangkaian penghantaran perlu diperkukuh,” kata Elvia.

Pakar berkata pergaduhan mengenai syarikat dan jenis industri yang mendapat akses keutamaan kepada grid elektrik berkemungkinan meningkat di seluruh Eropah. Pusat data telah berkembang pesat di negara Nordik kerana bekalan elektrik yang banyak dan murah, serta iklim yang lebih sejuk yang mengekalkan kos penyejukan.

Tetapi peralihan tenaga bersih juga mendorong syarikat dalam sektor bateri dan industri keluli untuk berduyun-duyun ke Nordics, menyebabkan persaingan mengenai akses kepada elektrik.

“Ia akan menjadi pertarungan besar,” kata seorang industrialis di utara Sweden di mana konflik seperti itu sedang berlaku. “Adakah kita mahu keluli hijau atau pusat data untuk Facebook?”

Brandtzæg berkata kerajaan perlu menetapkan keutamaan di mana industri boleh menerima akses khas kepada tenaga. “Bagi Eropah, ini adalah kebimbangan utama bagi industri: industri kritikal mesti mempunyai akses kepada tenaga,” dia memberi amaran. “Saya tidak fikir ia sekali sahaja, saya fikir ia adalah trend untuk masa depan.”

Per-Gunnar Sveen, ketua jawatankuasa pembangunan perniagaan di majlis daerah Innlandet di mana Nammo berpangkalan, berkata: “Dalam perkara istimewa ini, kami akan berusaha untuk mendapatkan bekalan yang Nammo perlukan untuk meneruskan rancangan mereka dan dapat meluaskan kilangnya. Ia adalah demi kepentingan negara untuk menjamin kemungkinan mereka untuk pembangunan.”

sgp hari ini

pengeluara sdy

keluaran sydney

tgl hk malm ini

totobetnet sgp