site

Pembuat bateri Eropah mengalu-alukan tindak balas EU terhadap subsidi AS

Pembuat bateri telah mengalu-alukan tindak balas Eropah yang dicadangkan kepada pakej besar subsidi AS untuk teknologi hijau, tetapi memberi amaran ia mesti diikuti dengan tindakan pantas atau pelaburan akan mengalir merentasi Atlantik.

Volkswagen dan Bateri Freyr Norway telah mengemukakan rancangan untuk membina kilang bateri di Amerika Utara dan menangguhkan kilang di Eropah kerana subsidi yang besar dalam Akta Pengurangan Inflasi AS yang boleh menambah sehingga $10bn setiap kilang.

Beberapa kumpulan perindustrian Eropah telah mengkritik tindak balas EU – Akta Industri Sifar Bersih yang diumumkan awal bulan ini – tetapi pembuat bateri, sektor penting yang banyak diminati oleh Brussels dalam tempoh lima tahun yang lalu, mempunyai nada yang berbeza.

“Kami digalakkan dengan apa yang kami lihat. Kini tiba masanya untuk beralih daripada cita-cita kepada tindakan,” kata Tom Jensen, ketua eksekutif Freyr. Disokong oleh pemegang saham utamanya Koch Industries, Freyr baru-baru ini mempercepatkan rancangannya untuk membina sebuah kilang di negeri Georgia AS terima kasih kepada IRA.

Olivier Dufour, pengasas bersama pembuat bateri Perancis Verkor, berkata cadangan EU “secara keseluruhannya sangat positif. Apa yang sangat positif ialah mereka mengambil kira semua konteks antarabangsa, bukan sahaja AS dengan IRA tetapi juga China, India.”

Di atas dan di atas Akta Industri Sifar Bersih, pembuat bateri berkata krisis sementara dan rangka kerja peralihan yang diluluskan oleh Brussels bulan ini sebagai tindak balas kepada gangguan teruk dalam pasaran tenaga, adalah lebih penting. Ini membolehkan subsidi sehingga 2025 untuk membantu dengan kos pelaburan bagi projek termasuk bateri, tenaga angin dan suria serta penangkapan dan penyimpanan karbon.

“Ia tidak mempunyai kejelasan atau kemudahan penggunaan IRA. Tetapi mereka telah bergerak pantas dan mereka telah melakukan sesuatu. Jika ia tidak meratakan padang permainan, maka ia mula meratakan padang permainan,” kata seorang eksekutif kanan bateri Eropah, yang turut menyifatkan langkah itu sebagai “tindak balas birokrasi yang tipikal” daripada EU.

Ujian kekuatan tindak balas Eropah mungkin akan datang bulan depan apabila Northvolt, syarikat Sweden yang pertama di benua itu membuka kilang giga pada 2021, akan memutuskan sama ada untuk membina kilang seterusnya di Jerman atau AS. Eksekutif telah menangguhkan keputusan untuk memberi masa EU untuk bertindak balas kepada IRA.

EU tidak mencadangkan skim semudah IRA, yang menawarkan subsidi bernilai antara satu setengah setengah daripada perbelanjaan operasi kilang bateri. Sebaliknya, Jensen menjangkakan ia menawarkan campuran langkah seperti geran langsung, jaminan harga tenaga dan sokongan hutang.

“Terdapat banyak cara untuk mencapai perkara yang sama . . . Kecuali anda mahu [non EU producers] CATL, Samsung dan LG untuk melakukan semua itu, kami perlu melakukan lebih banyak lagi di Eropah,” tambahnya.

Dufour berkata campuran langkah itu akan menyukarkan untuk membandingkan terus projek Eropah dengan projek AS di mana subsidi mudah dikira. “Anda tidak mempunyai tokoh yang mudah dan pragmatik untuk dimasukkan ke dalam model perniagaan anda. Ia menambahkan sedikit kerumitan,” katanya.

Semua syarikat bateri menggesa EU bertindak ke atas cadangannya dengan cepat kerana begitu banyak keputusan pelaburan belum selesai. “Kami tidak boleh main-main,” kata seorang lagi eksekutif kanan bateri.

berapa pengeluaran sgp hari ini

peng sydney

togel sidney

hongkong yang keluar malam ini

totobet sg