site

Pembekal teknologi Loteri Kebangsaan UK yang keluar bertelagah dengan pengendali baharu

Pembekal teknologi keluar untuk Loteri Kebangsaan UK berselisih dengan pengendali baharu itu, dalam pertikaian yang menonjolkan proses penuh yang menyelubungi pertukaran pertama pemegang lesen dalam sejarah loteri selama 29 tahun.

Teknologi Permainan Antarabangsa menuntut bayaran berjuta-juta pound untuk memudahkan pemindahan operasi kepada Allwyn dan rakan kongsinya Scientific Games, dengan alasan ia mempunyai kewajipan kontrak yang terhad untuk membantu, menurut beberapa orang yang rapat dengan proses itu. Kumpulan itu telah membekalkan perisian dan perkakasan yang menyokong terminal loteri 30,000 lebih yang digunakan dalam peruncit kepada pengendali penyandang Camelot sejak 1994.

Allwyn — yang pada Mac tahun lalu memenangi tender untuk salah satu kontrak perolehan paling menguntungkan di UK — kini bergegas untuk bersiap sedia untuk pelancaran loteri yang baru ditempa pada Februari tahun depan selepas pergaduhan undang-undang dengan saingan Camelot menangguhkan penyerahan selama enam bulan .

IGT yang tersenarai di New York – yang tahun lepas menjana sebahagian besar daripada pendapatan “seluruh dunia” bernilai $618 juta di UK, pasaran keempat terbesarnya – setakat ini hanya berkongsi cadangan tentang cara beralih daripada terminal loteri Altura kepada sistem yang digunakan oleh Permainan Saintifik akan berfungsi, kata orang ramai.

Tetapi penukaran perisian, yang dianggarkan IGT mungkin mengambil masa sehingga enam bulan untuk disiapkan, masih belum bermula kerana IGT menuntut bayaran daripada kumpulan yang berpangkalan di Czech sebelum ia menggunakan kakitangan dan sumber tambahan untuk mengusahakan projek itu.

Orang yang hampir dengan peralihan loteri berkata mereka mempunyai kebimbangan bahawa kelewatan boleh menggagalkan proses cuba menyerahkan kepada pembekal teknologi baharu.

Camelot dan IGT, dan Allywn and Scientific Games, mengadakan mesyuarat setiap hari, diawasi oleh pengawal selia. Seorang yang biasa dengan proses itu berkata IGT menjadikan penyerahan itu “mimpi ngeri”, sambil menambah: “Mereka melakukan apa yang diperlukan secara teknikal daripada mereka dan bukan satu auns lagi.”

Ketegangan itu menonjolkan cabaran yang dikemukakan oleh pemindahan operasi loteri yang pertama, yang kontraknya selama 10 tahun bermula dari 2024 dan seterusnya boleh menjana sehingga £100bn dalam jualan, menurut anggaran rasmi.

Terdapat preseden untuk penyerahan antara dua pembekal teknologi yang dimaksudkan: Scientific Games berjaya IGT sebagai pembekal teknologi utama untuk loteri negeri Danske Spil Denmark pada 2016, walaupun peralihan itu ditangguhkan selama setahun.

Sebagai sebahagian daripada bidaan yang menang, Allwyn berjanji untuk melabur banyak dalam produk digital baharu, mengurangkan harga tiket dan meningkatkan wang yang dijana untuk tujuan yang baik. Jika IGT kekal sebagai penyedia teknologi, orang dalam Suruhanjaya Perjudian bimbang ia boleh membahayakan rancangan Allwyn untuk merombak penawaran produk loteri dalam talian.

Pada November tahun lalu, Allwyn membeli Camelot daripada Pelan Pencen Guru Ontario, dana pencen Kanada, dengan harga £120 juta, selepas sebelum ini bersaing dengan Camelot dalam pertempuran untuk hubungan Loteri Kebangsaan. Hasil daripada pembelian itu, Camelot menggugurkan anggaran £600 juta tuntutan ganti rugi terhadap Suruhanjaya Perjudian atas keputusan perolehan untuk Loteri Kebangsaan UK.

Tetapi IGT masih meneruskan tuntutan terhadap pengawal selia mengenai apa yang dihujahkannya sebagai proses perolehan yang dijalankan dengan buruk. Tuntutan IGT juga mencecah ratusan juta pound tetapi jumlah sebenar tidak diketahui dan, jika berjaya, perlu dibayar sama ada oleh pembayar cukai atau daripada dana sebab baik loteri.

IGT berkata ia “meneruskan kerjasamanya” dengan Suruhanjaya Perjudian mengenai peralihan tetapi enggan mengulas mengenai tindakan undang-undang.

Allwyn berkata ia telah “bekerja dengan gigih” dalam peralihan itu, sambil menambah: “Walaupun kes undang-undang yang berterusan, kami yakin IGT menghargai tanggungjawab mereka untuk melakukan yang terbaik untuk Loteri Nasional.”

Permainan Saintifik tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Laporan tambahan oleh Jasmine Cameron-Chileshe di London

sgp hari ini

sdy hari ini

sydney hari ini togel

apa keluar hk malam ini

totobet singapore hari ini