site

Pelancong memberi amaran tentang gangguan apabila kakitangan lapangan terbang Heathrow memulakan mogok 10 hari UK

Penumpang yang terbang dari lapangan terbang Heathrow di London berdepan potensi gangguan sepanjang cuti Paskah selepas kakitangan keselamatan memulakan mogok berturut-turut berhubung gaji.

Lebih 1,400 ahli kesatuan Unite memulakan 10 hari tindakan industri pada hari Jumaat selepas rundingan terakhir untuk mencari perjanjian gagal. Mogok itu akan berlangsung sehingga Ahad Paskah pada 9 April, mengambil salah satu tempoh perjalanan paling sibuk pada tahun itu.

Mogok itu adalah tindakan terbaharu yang melanda industri penerbangan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dan berikutan beberapa siri penyingkiran oleh pegawai Pasukan Sempadan di imigresen. Pegawai di Pejabat Pasport UK juga telah melancarkan mogok selama lima minggu bermula pada 3 April.

Kakitangan keselamatan terlibat bekerja di Terminal 5, yang merupakan rumah British Airways, dan dalam operasi kargo lapangan terbang yang lebih luas.

Unite berkata pemberhentian itu akan menyebabkan “kelewatan yang teruk”, tetapi Heathrow berkata penumpang akan dapat melakukan perjalanan seperti biasa, walaupun dengan barisan yang lebih panjang di bahagian keselamatan.

British Airways telah membatalkan lebih daripada 300 penerbangan jarak dekat dalam tempoh 10 hari, bersamaan dengan 5 peratus daripada jadual penerbangannya.

Heathrow juga meminta syarikat penerbangan berhenti menjual tiket sepanjang tempoh mogok bagi mengawal jumlah penumpang yang bergerak melalui lapangan terbang.

Lapangan terbang itu mengerahkan 1,000 kakitangan tambahan untuk membantu penumpang melalui pelepasan, dan hanya akan membenarkan pengembara mengambil dua barang bagasi tangan melalui keselamatan. Ia berkata operasi berjalan lancar pada pagi Jumaat.

Unite menolak tawaran kenaikan gaji 10 peratus ditambah bayaran tunai £1,150, berikutan kenaikan 4 peratus ditambah bayaran sekali sahaja £2,000 pada 2022, menurut Heathrow. Gaji permulaan purata untuk pegawai keselamatan ialah £27,754, termasuk cadangan kenaikan gaji.

“Kami tidak akan membiarkan mogok yang tidak perlu ini memberi kesan kepada percutian penumpang kami yang susah payah. Pelan kontingensi kami akan memastikan lapangan terbang beroperasi seperti biasa sepanjang masa,” kata lapangan terbang itu.

Kesatuan itu berkata tawaran itu mewakili pemotongan gaji terma sebenar, dan kakitangan itu “tidak dapat menampung kehidupan kerana gaji rendah yang dibayar oleh Heathrow”.

Setakat ini, gelombang mogok pengangkutan tidak menyumbang kepada jenis gangguan yang melanda industri tahun lepas, apabila kekurangan kakitangan membawa kepada siri beratur, kelewatan penerbangan dan pembatalan yang huru-hara.

Eksekutif lapangan terbang dan syarikat penerbangan yakin perniagaan mereka lebih bersedia berbanding tahun lepas berikutan usaha pengambilan pekerja.

Heathrow juga telah meminta syarikat penerbangan untuk tidak menambah penerbangan tambahan pada jadual mereka semasa musim puncak musim panas, untuk cuba mengehadkan kemungkinan gangguan.

result data singapore

togel sidney

keluaran sdy

hongkong malam ini keluar

data toto